In beeld: meer respect voor kinderrechten en gelijkheid voor meisjes

Een foto is duizend woorden waard. Deze foto's tonen stuk voor stuk dat we met de steun van jongeren, onze schenkers en lokale medewerkers stappen vooruit zetten op weg naar een rechtvaardigere wereld voor elk kind. Wil je vaker mooie en positieve beelden te zien krijgen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang deze updates direct in jouw mailbox. 

 

In Laos: helemaal klaar voor het eerste leerjaar

In de afgelegen dorpen in Bokeo heeft bijna de helft van de kinderen onder de 5 geen toegang tot een kleuterschool. De ouders, die erg druk zijn in het veld, hebben geen tijd om met hen te spelen en spreken een andere taal dan het Lao, de officiële onderwijstaal. Daarom startte Plan International met voorbereidende speelgroepen. Lokale vrijwilligers helpen meisjes en jongens al spelend leren en bereiden hen voor op de eerste schooldag in de lagere school. De allerkleinsten gaan wel vier keer sneller vooruit dan kinderen uit dorpen waar geen speelgroepen zijn. Door middel van liedjes, verhalen en aangepaste activiteiten krijgen kleine meisjes en jongens dezelfde aandacht en voelen ze zich gewaardeerd. Dit is belangrijk, want tegen dat jongens en meisjes naar het eerste leerjaar gaan zijn stereotypes en discriminatie tegen meisjes al vastgeroest. Jong geleerd...

Foto: Plan International / Phoonsab Thevongsa

Lees meer over hoe Plan International de allerkleinsten in Laos een goede start in het leven geeft.

 

Terug naar school na de overstromingen in Peru

De hevige regenval van maart 2017 veroorzaakte in Peru zware overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen.  Bijna 125.000 Peruvianen verloren hun huis en 1.194 scholen werden verwoest. Zo'n 1.9 miljoen kinderen konden niet meer naar school. Eén van de prioriteiten van Plan International, hier en bij andere noodsituaties, is dan ook om scholen zo snel mogelijk terug toegankelijk te maken. Soms via mobiele scholen of in onthaalruimtes waar kinderen veilig terecht kunnen om te spelen en leren.

Foto: Plan International / Liz Tasa

Meer over de humanitaire acties van Plan International en het belang voor noodonderwijs.

 

samen tegen meisjesbesnijdenis in Guinee

In Guinee, een klein land in West-Afrika, worden nog steeds bijna alle meisjes besneden. De meeste zijn tussen de 5 en 15 jaar oud. Toch beginnen er dingen in het land te bewegen. Onze lokale medewerkers en partners stoppen genitale verminking met respect voor de tradities en cultuur. Bijvoorbeeld in Guinee is meisjesbesnijdenis gelinkt aan eeuwenoude overgangsriten voor jonge meisjes. Deze ceremoniën vinden nog steeds plaats maar meisjes worden niet langer besneden. De overgang van kind naar vrouw wordt op een andere wijze symbolisch gevierd

Foto: Plan International / Johanna de Tessières

Dit doet Plan ook tegen meisjesbesnijdenis in West-Afrika.

 

Opnieuw naar school en naar huis na een trauma in Niger

In Niger vangt Dimol, de lokale partner van Plan International, meisjes en jonge vrouwen met een fistel op. Ze verlenen medische en psychologische ondersteuning, leren hen naaien, sieraden maken, lezen en schrijven en helpen hen na de operatie terug te keren naar hun dorp. Daar sensibiliseren ze hun omgeving. Ze moedigen mensen aan om respect te hebben voor vrouwen met een fistel en hen niet uit te sluiten, over de mogelijkheden om van een fistel te genezen en over veilig bevallen.

Foto: Plan International/An-Sophie Kesteleyn

Lees het boeiende verhaal van Aïssa die herstelde in het gezondheidscentrum van Dimol.

 

Taboes doorbreken in Ecuador

Open praten met je tienerdochter over seksualiteit en tienerzwangerschappen is voor vele papa's geen makkelijke opgave. Francisco is een uitzondering in zijn gemeenschap. Waar hij woont, in de inheemse provincie Chimborazo diep in de Ecuadoraanse Andes, wordt 1 meisje op 6 moeder voor haar 19e verjaardag. Hij nam samen met zijn 17-jarige dochter Gladys deel aan een workshop van Plan International over tienerzwangerschappen en seksuele opvoeding. Voor papa Francisco betekende dit dat hij openlijk met zijn dochter moest communiceren. 

Foto: Plan International/ Fabricio Morales

Lees meer over onze projecten tegen tienerzwangerschappen wereldwijd.

 

Een succesvolle campagne tegen kindhuwelijken in Malawi

Sinds februari 2017 is het game over voor kindhuwelijken in Malawi. De wettelijke leeftijd om te trouwen werd opgetrokken van 15 naar 18 jaar, een enorme opluchting voor meisjes in Malawi. Een overwinning voor de jongens en meisjes die samen met Plan International onvermoeid campagne hebben gevoerd. Een van deze moedige activistes was Memory Banda, hier op de foto. 

Foto: Plan International/Marco Betti

Lees hier hoe de historische grondwetswijziging in Malawi tot stand kwam door de onvermoeibare inzet van jonge activisten.

 

In Oeganda zijn jongens bondgenoten in de strijd voor gendergelijkheid

Nog zo'n jonge en moedige activist: Allan (22) doorbreekt clichés over gendergelijkheid in Oeganda. Sinds begin 2016 is Allan bij de jongerenactivisten van Plan International. Hij startte het initiatief ‘Tugemereghalala’, wat ‘laten we samenwerken’ betekent, een naam die iedereen begrijpt. Van zijn vader te overtuigen om zijn zusje toch naar school te laten gaan tot een nationale campagne op touw zetten betere seksuele voorlichting en gezondheidsdiensten voor meisjes in het land, hij doet het allemaal. Zo zie je maar, in de strijd voor meer gelijkheid tussen meisjes en jongens zijn de jongens bondgenoten.

Foto: Plan International / Wendy Huyghe

In Oeganda slaan meisjes en jongens de handen in elkaar voor meer gelijkheid. Hier lees je hoe ze dat doen.

 

Een beter leven voor jonge vrouwen in Laos

In Laos volgen de 16-jarige Phin en andere jonge vrouwen een beroepsopleiding en weven zich zo een weg naar onafhankelijkheid. Samen met 9 andere vrouwen uit het dorp kreeg Phin een intensieve training om de kneepjes van de eeuwenoude traditie onder de knie te krijgen. Onze lokale partner Camkid leerde hun onder andere hoe ze de gekleurde draden op de klossen zetten, de draden opspannen en het weefgetouw optimaal gebruiken. Als aanspreekpunt voor de verschillende vrouwengroepen staat onze lokale collega Simone dagelijks in contact met de verschillende vrouwengroepen. 

Foto: Plan International/Phoonsab Thevongsa

Lees het verhaal van Phin en Simone op de blog.

 

Tieners uit Bangladesh stoppen kindhuwelijken

Sazeda,16 jaar, strijdt om komaf te maken met kindhuwelijken in Bangladesh. Samen met andere geëngageerde jongeren wil ze concrete vooruitgang boeken tegen kinderhandel en kindhuwelijken. En daar slaagt ze ook in!  De jongerengroepen hebben al 107 kindhuwelijken beëindigd en 72 gevallen van seksueel misbruik gemeld. Dankzij hen zijn 87 jongeren terug naar school gegaan. De energie van Sazeda komt niet uit het niets. Toen ze 14 was, probeerden haar ouders haar aan een onbekende uit te huwelijken. Maar Sazeda had de moed om zich ertegen te verzetten. Met succes. 

Foto: Plan International / Michael Rhebergen

Lees de getuigenis van jongerenactiviste Sazeda uit Bangladesh.

 

In België zeggen jongeren "stop" tegen seksuele intimidatie

Tijdens de zomermaanden van 2018 zocht Plan International België samen met jonge activisten en festivalgangers naar oplossingen tegen seksuele intimidatie op festivals via de campagne #safestival. We peilden bij 604 jongeren naar hun ervaringen met seksuele intimidatie op de Belgische festivals. De resultaten werden verzameld door marktonderzoeksbureau Dedicated en laten geen twijfel bestaan over de ernst van het probleem. Daarom is het belangrijk dat we ook in België aan meer gelijkheid tussen meisjes en jongens werken. We moeten inspanningen leveren om overál vooruitgang te maken op vlak van mensenrechten en ontwikkeling. En dat voor en met jongeren.

Foto: Plan International / Bea Uhart

Hier vind je alle informatie over de campagne #safestival.