Alle meisjes moeten hun eigen keuzes kunnen maken. Illustratie: Plan International/Bart Behiels

Na de dood van mijn vader besloten mijn zus en haar man om me uit te huwen aan een wildvreemde. Ik werd ontvoerd en opgesloten. Trouwen en thuisblijven van school zag ik absoluut niet zitten. Ik waagde mijn kans en ontsnapte.

Radha, 21 jaar, Bangladesh

Baas over je eigen lichaam

Wie beslist er over wat er met jouw lichaam gebeurt? Wie kiest er wanneer en met wie je trouwt of je liever happy op je eentje blijft? Klaar voor het baby-hoofdstuk, of nog niet. Daar beslis jij zelf over. Jij, en niemand anders. Tenminste, dat wensen wij je toe. 

Want elk mens heeft het recht om vrij en geïnformeerd keuzes te maken over haar of zijn lichaam, vrij van dwang, discriminatie en geweld. Iedereen heeft dus wat we seksuele en reproductieve rechten noemen, die samenhangen met andere rechten, zoals het recht op overleven, privacy, informatie ...

Plan International investeert in seksuele opvoeding en een betrouwbare, betaalbare, kwalitatieve en respectvolle gezondheidszorg op maat van jongeren. Zo weten meisjes en jongens hoe ze zichzelf beschermen en beschermd worden, tegen ongeplande tienerzwangerschapen, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en seksueel misbruik. En groeien ze later uit tot liefdevolle en respectvolle partners. 

Ik ben drie maanden zwanger. Dat heeft God zo gewild. Ik nam zelf de beslissing om te trouwen. Ik was gelukkig bij mijn ouders en ben dat ook met met mijn man. Ook al kan ik nu niet veel kanten meer op.

Jenifer, 14 jaar, Ecuador

Wist je dat…

  • Wereldwijd tienerzwangerschappen en complicaties bij de bevalling de grootste doodsoorzaak zijn voor tienermeisjes?
     
  • Meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen met de gevolgen van genitale verminking moeten leven? 
     
  • Elke minuut 28 minderjarige meisjes worden gedwongen te trouwen?

Plan International België verzet zich tegen praktijken die tegen de seksuele en reproductieve rechten van meisjes indruisen. We ondersteunen meisjes en sporen hen aan na te denken over wat ze willen. Ze moeten leren keuzes te maken voor zichzelf, die keuzes te formuleren en voor zichzelf op te komen. Dat doen ze in de vele “empowerment” workshops die Plan International wereldwijd organiseert in jeugdclubs én op school. We investeren onder andere in:

  • Onderwijs en beroepsopleidingen voor meisjes. Hoe langer een meisje school loopt, hoe kleiner de kans dat ze trouwt voor ze meerderjarig is. 
  • Informatie over seksualiteit, gezinsplanning en voorbehoedsmiddelen en toegang tot gezondheidscentra. Wanneer meisjes en jongens de controle hebben over hun lichaam en seksualiteitsbeleving, daalt het aantal tienerzwangerschappen en is er minder seksueel geweld. 
  • Gesprekken met dorps- en religieuze leiders, lokale overheden, jongeren, ouders en besnijders zodat gemeenschappen beseffen dat genitale verminking onnodig leed veroorzaakt en dat we samen deze praktijk kunnen uitbannen. 

Stop kindhuwelijken

Ik hield een scheurwonde over aan mijn bevalling, een fistel. Mijn kind werd doodgeboren en mijn man liet me in de steek omdat ik door de wonde steeds urine verlies. Ik besloot alles te verkopen wat ik had en weg te gaan. Ik had nooit gedacht dat vrouwen een job konden hebben, maar nu leer ik lezen, schrijven en naaien.

Aïssa, 16 jaar, Niger

De strijd tegen kindhuwelijken is één van onze prioriteiten omdat de praktijk ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid en seksuele en reproductieve rechten van meisjes: ongewenste tienerzwangerschappen, vroegtijdig schoolverlaten, armoede, seksueel geweld, genitale verminking ...

In Niger strijdt Plan International België tegen kindhuwelijken door meisjes zoals Aïssa medisch te begeleiden en een beroepsopleiding te laten volgen.