In veel landen krijgen meisjes het harder te verduren dan jongens. Velen onder hen moeten gedwongen trouwen op jonge leeftijd en stoppen met school. Zij worden vaak onderworpen aan gendergebaseerd geweld en hebben minder kansen dan jongens. Plan International strijdt tegen deze ongelijkheden. 

Tweederde van de analfabeten wereldwijd zijn meisjes en vrouwen

Analfabetisme is een structureel probleem. Heel wat meisjes moeten al vanaf een heel jonge leeftijd thuisblijven. Anderen gaan sporadisch naar school, hierdoor kunnen ze moeilijk de leerstof inhalen. 

Nochtans wint iedereen erbij als er wordt geïnvesteerd in onderwijs voor meisjes: 

  • Meisjes die minstens 9 jaar naar school gaan of een beroepsopleiding volgen, hebben meer kans op werk en worden economisch en financieel onafhankelijk. 
  • Geschoolde meisjes hebben de middelen om hun leefomstandigheden te verbeteren en die van hun kinderen. 
  • Wanneer meisjes en jongens gelijk worden behandeld, respecteren ze elkaar en bouwen ze samen aan een rechtvaardiger wereld? 

“Ik ben met school gestopt na het zesde leerjaar. Mijn vader wou niet dat ik verder naar school zou gaan en mijn moeder kon het niet bekostigen.”

Lees hier het verhaal van Sabina, 18 jaar, gemeenschapssvrijwilliger in het project voor voorschoolse educatie van Plan International België in Sucre.

Sabina, 18 jaar, gemeenschapssvrijwilliger in het project voor voorschoolse educatie van Plan International België in Sucre

 

Getrouwd zijn in plaats van naar school gaan

Meisjes op de middelbare school worden vaak uitgehuwelijkt. Armoede, conflicten, lage geletterdheid en beperkte onderwijskansen werken gedwongen huwelijken in de hand. 

Plan International werkt samen met adolescente meisjes die hier tegen in opstand komen, zoals Ruchi en haar zus Ruby

Ruchi en haar zus Ruby, die 18 jaar is, zijn geboren en opgegroeid in een gezin bestaande uit boeren. Hun huwelijk werd door hun vader opgezet zonder dat zij het wisten.

 

Seks, een taboeonderwerp met desastreuze gevolgen 

Veel ouders vinden het moeilijk om seksualiteit te bespreken met hun kinderen. Wanneer ze de leeftijd van de adolescentie bereiken en hun seksleven beginnen, zijn ze te weinig geïnformeerd en worden ze zwanger.  

Bovendien krijgen ze vaak te maken met huiselijk geweld, niet zelden door hun ouders. Een studie van Plan International Ecuador over geweld tegen meisjes maakt duidelijk dat jonge vrouwen tienerzwangerschappen automatisch associëren met geweld en onvrijwillige seks.

“Heel wat vrouwen hier hebben niet gestudeerd. Ze trouwen snel en hebben vaak af te rekenen met gewelddadige echtgenoten. De gelijkheid tussen vrouwen en mannen is ver te zoeken. Vaak beweren jongens dat ze niet de vader van het kind zijn, en blijft de jonge mama met het kind achter.”

Gladys, 17 jaar

Gladys en haar vader Francisco willen daar verandering in brengen en sloten zich aan bij het Teenage Pregnancy Free Zones programma van Plan International. Ze vormen nu een team om jongeren en ouders te informeren. Lees hun verhaal

Gladys en haar vader Francisco willen verandering brengen en sloten zich aan bij het Teenage Pregnancy Free Zones programma van Plan International. Ze vormen nu een team om jongeren en ouders te informeren.

 

Meisjes of jongens, laten we de toekomst steunen van elk kind

In veel landen hebben meisjes een moeilijker leven dan jongens. Het is essentieel om deze ongelijkheid te bestrijden en jij kan een bijdrage leveren. Door Plan Ouder te worden, verdedig je het recht op onderwijs van alle kinderen en hun recht om hun stem te laten horen. Je beschermt meisjes tegen gedwongen huwelijken en ander geweld.

Meisjes of jongens, iedereen heeft recht op onderwijs.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!