In ontwikkelingslanden krijgen meisjes het extra hard te verduren: minder voedzaam eten, minder kansen, een minder goede start dan jongens. Soms worden ze op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, waardoor ze hun school niet kunnen afmaken. Een ongelijkheid die dringend moet stoppen. Daarvoor hebben deze meisjes en jonge vrouwen jouw engagement nodig: het engagement van een Plan Ouder.

Tweederde van de analfabeten wereldwijd zijn meisjes en vrouwen

Dat komt omdat analfabetisme een structureel probleem is: meisjes blijven vaak al heel jong thuis en door te veel school te missen, kunnen ze ook niet meer inpikken als ze wat ouder zijn. En dan lopen ze weer het risico uitgehuwelijkt te worden. Zonder dat ze kunnen lezen en schrijven…

Nochtans wint iedereen erbij als meer meisjes hun school zouden afmaken. Want:

  • Meisjes die minstens 9 jaar naar school gaan of een beroepsopleiding volgen, hebben meer kans op werk en worden economisch en financieel onafhankelijk.
  • Geschoolde meisjes hebben de mogelijkheid hun leefomstandigheden te verbeteren en later hun zonen en dochters een betere toekomst te bieden.
  • een goed georganiseerde school is de ideale plek waar meisjes en jongens gelijk worden behandeld, elkaar met respect behandelen en samen bouwen aan een rechtvaardigere wereld.

“Ik ben met school gestopt na het zesde leerjaar. Mijn vader wou niet dat ik verder naar school zou gaan en mijn moeder kon het niet bekostigen.”

Lees hier het verhaal van Sabina, 18 jaar, gemeenschapssvrijwilliger in het project voor voorschoolse educatie van Plan International België in Sucre.

Sabina, 18 jaar, gemeenschapssvrijwilliger in het project voor voorschoolse educatie van Plan International België in Sucre

 

Vaak moeten meisjes gedwongen trouwen, terwijl ze naar school willen gaan

Meisjes op de middelbare school worden uitgehuwelijkt. Armoede, conflicten, lage geletterdheid en beperkte onderwijskansen – in het bijzonder voor meisjes – werken kindhuwelijken in de hand.

“Elke minuut worden wereldwijd 23 meisjes gedwongen te trouwen voor hun achttiende verjaardag. Dat betekent dat er jaarlijks 12 miljoen meisjes voor hun 18 jaar worden uitgehuwelijkt.”

Eind oktober 2018 werd in Zuid-Soedan zelfs een meisje geveild op Facebook. De hoogste bieder schonk haar vader koeien, wagens en geld.

Plan International steunt de meisjes die hier tegen in opstand komen, zoals Ruchi en haar zus Ruby

Ruchi en haar zus Ruby, die 18 jaar is, zijn geboren en opgegroeid in een gezin bestaande uit boeren. Hun huwelijk werd door hun vader opgezet zonder dat zij het wisten.

 

Tienermeisjes worden zwanger omdat seks een taboe is, de gevolgen zijn desastreus…

Wanneer meisjes zwanger worden, krijgen ze vaak te maken met huiselijk geweld, niet zelden door hun ouders. Een studie van Plan International Ecuador over geweld tegen meisjes maakt duidelijk dat jonge vrouwen tienerzwangerschappen automatisch associëren met geweld, onvrijwillige seks en ‘blauwe ogen’.

“Heel wat vrouwen hier hebben niet gestudeerd. Ze trouwen snel en hebben vaak af te rekenen met gewelddadige echtgenoten. De gelijkheid tussen vrouwen en mannen is ver te zoeken. Vaak beweren jongens dat ze niet de vader van het kind zijn, en blijft de jonge mama met het kind achter.”

Gladys, 17 jaar

Gladys en haar vader Francisco willen daar verandering in brengen en sloten zich aan bij het Teenage Pregnancy Free Zones programma van Plan International. Ze vormen nu een team om jongeren en ouders te informeren. Lees hun verhaal

Gladys en haar vader Francisco willen verandering brengen en sloten zich aan bij het Teenage Pregnancy Free Zones programma van Plan International. Ze vormen nu een team om jongeren en ouders te informeren.

 

Geef een meisje een beter leven

Meisjes krijgen het extra hard te verduren in ontwikkelingslanden, daarom hebben ze extra steun nodig. Word nu Plan Ouder en help ons deze ongelijkheid te stoppen. Want meisjes verdienen een gelijke start. En elk meisje telt.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!