Op dinsdag 11 oktober, ter gelegenheid van Wereldmeisjesdag, waren Plan International België en Adeline te gast in het federale Parlement. Adeline is  een Plan Kind en werkt mee aan Plan's Girl Power Project in Benin dat het zelfvertrouwen van meisjes wil versterken door middel van voetbal. Samen met de Plan Youth Board sprak Adeline de minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en de parlementsleden toe en vroeg hen meer te investeren in onderwijs en gelijke kansen voor meisjes. ​

Adeline getuigt

Op een dag zag ik een 13-jarig meisje met een bolle buik. Ze was zwanger. Ik had zin om het uit te schreeuwen. Ik vroeg me af hoe ze zou kunnen overleven met de armoede in mijn land, hoe ze haar studies kan voortzetten met een kind op de arm. Gelukkig heb ik een sterke mama die me inspireert. Dankzij Plan heb ik geleerd om mijn rechten te verdedigen. Ik probeer dit door te geven aan mijn kleine zusje zodat ze nee kan zeggen wanneer het nodig is. Ik behaalde net mijn diploma en ik ga verder studeren zodat ik later in de magistratuur kan werken. Als alle meisjes serieus werden genomen en toegang hadden tot onderwijs, zouden ze ook hun dromen kunnen realiseren. Dat is mijn grootste wens.

Adeline, jonge activiste van Plan International benin

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo zei na afloop:

"Empowerement" van meisjes staat centraal op deze Internationale Dag van het Meisje. Wij maken van vrouwen- en kinderrechten één van onze beleidsprioriteiten voor de komende jaren en ik ben het eens met Plan België dat onderwijs de sleutel is voor de toekomst van meisjes. 

Het engagement van onze ambassadeur

Onze ambassadeur Koen Wauters was ook van de partij. Koen vroeg de parlementsleden en de minister om meer in onderwijs en jongeren te investeren, want zij zijn de toekomst. De vader van Zita is al jarenlang erg begaan met kinder- en meisjesrechten. "Daarom ben ik ook Plan Ouder", zei hij. Samen met Adeline en de Plan Youth Board overhandigde hij de "sleutel" tot de toekomst van meisjes aan De Croo. Plan International België wil Adeline, Koen, de meisjes van de Youth Board, AWEPA, parlementslid Nele Lijnen en alle mensen die achter de schermen het mogelijk hebben gemaakt om het thema van meisjesrechten op Wereldmeisjesdag tot in het hart van de Belgische politieke debat te brengen, hartelijk danken.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!