Rohingya-kinderen maken 60% uit van de vluchtelingen die de laatste maanden vanuit Myanmar naar Bangladesh vluchtten. Plan International hielp hen vanaf dag één en verzamelde getuigenissen in een nieuw rapport.

In 6 maanden tijd trokken 688.000 mensen weg uit de staat Rakhine in Myanmar. Op de vlucht voor het gewapend geweld van het Myanmarese leger, maken gezinnen een lange en gevaarlijke tocht om uiteindelijk terecht te komen in één van de gigantische vluchtelingenkampen in Bangladesh, waar de staat Bangladesh en humanitaire organisaties dag na dag hulp bieden.

Wie aankomt in de kampen is zwaar getraumatiseerd. Wat ze meemaakten in Myanmar was erg genoeg om alles achter te laten, de helletocht naar Bangladesh, en het leven in de vluchtelingenkampen ... ze zijn getekend voor het leven.

Hoe kijken kinderen naar de Rohingya-crisis?

Op jonge leeftijd worden kinderen geconfronteerd met onwaarschijnlijk zware problemen. Als vluchteling zijn ze bovendien extra kwetsbaar. Voor Plan International is het dan ook een absolute prioriteit om hun noden te kennen en eraan te beantwoorden.

Om dit te verwezenlijken, zetten we samen met onze ngo-partners een enquête op waarbij we 200 kinderen en 40 moeders hebben bevraagd. Het doel: gerichter noodhulp bieden en de humanitaire sector inlichten over de specifieke noden van kinderen.

Geweld en intimidatie: meisjes in de frontlinie

Het risico op geweld – waaronder ook seksueel geweld – wordt door de meerderheid van de kinderen als ergste ervaren.

 

We zijn bang om hout te zoeken in het bos. Mannen jagen ons op, slaan ons in elkaar. Zeker 's avonds is het geen optie, want het is te gevaarlijk. Op een avond is er een meisje aangerand toen ze hout zocht in het bos.

Rehana*, jongere in het kamp van Nayapara.

 

En je hoeft zelfs niet ver van het kamp te gaan om in de gevarenzone te belanden. Zelfs op enkele meters van hun tent lopen meisjes ernstige risico's om geïntimideerd of misbruikt te worden doordat er geen apart sanitair voorzien is voor meisjes

 

In het kamp wordt niet aan ons, meisjes, gedacht. Ons wassen of onze behoefte doen is een ware beproeving. We moeten vaak uren wachten tot er geen mannen meer in de buurt zijn.

Aziza*, 16 jaar, kamp van Bamapara

 

Van hun vrijheid beroofd

Een andere terechte angst die uit onze gesprekken met kinderen naar boven kwam, is de vrees voor ontvoering. Sinds augustus zijn minstens 28 gevallen gemeld van kinderhandel in de kampen, een aantal dat waarschijnlijk zwaar onder het werkelijke cijfer duikt. Kinderen leven dus vaak afgesloten in hun tenten, uit angst of uit voorzorg van de ouders. 

Veel kinderen hebben het over het gebrek aan een speelterrein en noodscholen. Overbevolking in de kampen zorgt dat er weinig of geen plaats tussen de tenten overblijft om een speelterreintje of schooltent te plaatsen. De kinderen missen dit heel erg en het zet bovendien een domper op hun toekomst.

 

Er is hier geen school en ik wil echt studeren! Ik was ook gek op voetballen op de speelplaats. Hier is gewoon niets te beleven.

Faisal*, 16 jaar, kamp van Kutupalong

 

* Omwille van bescherming van de privacy werden de namen van de kinderen aangepast

Wat doet Plan International voor de Rohingya-kinderen?

Plan International heeft de resultaten van de enquête niet afgewacht om aan de slag te gaan. Dankzij onze jarenlange ervaring met kinderen in noodsituaties konden we snel enkele noden inlossen op maat van kinderen, in het bijzonder die van meisjes.

Sinds het begin van de crisis konden we meer dan 60.000 kinderen en hun gezin helpen in de Rohingya-vluchtelingenkampen. Gezien de grote nood, willen de teams van Plan International de inspanningen verdubbelen om zo 256.000 vluchtelingen te bereiken in de 4 zones van Cox's Bazar.

Onze noodhulp is opgebouwd rond drie thema's:

Water, hygiëne en sanitair

Tot vandaag realiseerde Plan International al:

  • de installatie van 700 toiletten en 200 douches, met duidelijke aparte voorzieningen voor vrouwen.
  • het opzetten van 100 afvalverzamelplaatsen.
  • het uitdelen van emmers aan 10.000 gezinnen.
  • het informeren van 379 groepen bewoners over het onderhoud van de sanitaire installaties.
  • enkele honderden infosessies over hygiënische maatregelen. En de hygiënecampagne wordt nog opgevoerd omdat difterie is uitgebroken in de kampen en er enkele tientallen slachtoffers vielen, voornamelijk kinderen.

Beschermen van kinderen

  • Plan International verzekert een onthaaldienst voor niet-begeleide kinderen (alleen aangekomen of weeskinderen) zodat ze hun gezinsleden terugvinden of door een pleeggezin worden opgevangen en niet in handen van kinderhandelaars terechtkomen.
  • We organiseren psychosociale ondersteuning voor kinderen die heel wat hebben gezien en meegemaakt. Voor deze activiteiten kunnen kinderen terecht in de 'Child Friendly Spaces', een plek waar kinderen weten dat ze veilig kunnen spelen. 
  • Meisjes krijgen extra steun, onder andere via het uitdelen van 10.000 pakketten voor persoonlijke hygiëne, met wasbare maanverbandjes en dergelijke.

Noodonderwijs

  • Plan International zet onthaalactiviteiten op en richt noodonderwijs in. Daarmee bereiken we 12.500 kinderen tussen 0 en 14 jaar en 500 jongvolwassenen.

Meer informatie

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!