Iemand valt iemand anders lastig. Aanrakingen. Vervelend nafluiten. Bedreigingen. Jij ziet het gebeuren. En je weet niet direct wat te doen. Het goede nieuws is: je bent niet alleen. Velen weten niet hoe ze moeten reageren of zijn bang om zelf last te krijgen. Wij zetten enkele tips op een rijtje om wel in actie te komen en seksuele intimidatie in de openbare ruimte te stoppen.

Twijfelaar? Je bent niet alleen

Tijdens de zomer van 2018 peilden we bij 600 jongeren naar hun ervaringen met seksuele intimidatie op festivals. 40% van de getuigen van seksuele intimidatie op festivals reageert niet en gaat weg.  Schokkend? Eigenlijk niet. Heb je het ook wel eens meegemaakt dat je ziet dat iemand hulp kan gebruiken maar dat jij en de mensen om je heen perplex staan toe te kijken? Of dat je je afvraagt waarom niemand er iets van zegt wanneer een persoon wordt lastiggevallen in de bus? Vast wel. Er is zelfs een naam voor dit fenomeen: het omstandereffect.

Hoe meer mensen het zien gebeuren, hoe minder kans op hulp

Het omstander- of groepseffect laat goed zien dat mensen kuddedieren zijn die elkaars gedrag zowel bewust als onbewust kopiëren. Want als niemand uit zo’n groep ingrijpt, dan is de kans heel erg groot dat jij – het individu – dat ook niet doet. Je kan denken dat ingrijpen niet nodig is omdat je de rest niet ziet ingrijpen. Je kunt bang zijn om zelf in de problemen te komen, of ‘betrokken’ te worden in iets waar je geen zin in of tijd voor hebt. Of het is je niet duidelijk of het om ongewenst grensoverschrijdend gedrag gaat. 

Het groepseffect kan sterk zijn. Daarom is het belangrijk om een andere groep te creëren. Een groep die helpt, waar ook jij deel van kan uitmaken en die een einde maakt aan een klimaat waar seksuele intimidatie en geweld in de openbare ruimte hand in hand gaan. Wees niet bang om die eerste stap te zetten wanneer dat nodig is. Want wanneer iemand losbreekt van de groep en wel actie onderneemt, volgen de anderen snel. Je weet maar nooit hoe waardevol jouw hulp op dat moment kan zijn. 

Ga hulp halen

Ben je niet helemaal zeker of voel je jezelf niet veilig wanneer je ziet dat iemand wordt lastiggevallen? Blijf niet bij de pakken zitten. Vraag advies of hulp aan jouw vrienden of omstanders, meld wat je gezien hebt aan de politie of bel een noodnummer. 

Kom tussenbeide

Staren, schelden, handtastelijkheden,... jij vindt dat niet kunnen. Als je het ziet, kom dan tussenbeide. Want als niemand zegt of laat merken dat dit onaanvaardbaar gedrag is, zal het ook niet stoppen. Let wel op dat je jezelf niet in gevaar brengt wanneer je tussenbeide komt en blijf rustig. 

Blijf op afstand maar wel in de buurt

Je kan ook eerst een oogje in het zeil houden voor het geval de situatie verergert. Vanop een veilige afstand kan jouw aanwezigheid de persoon die (misschien, je bent niet echt zeker) wordt lastiggevallen, geruststellen. Maak oogcontact en als je durft, ga dan achteraf aan de persoon die werd lastiggevallen, vragen of alles ok is. Niet helemaal zeker van je stuk? Zoek hulp bij jouw vrienden, vraag wat zij zouden doen of meld wat je gezien hebt aan de politie.

Leid de aandacht af 

Wees het vriendelijke gezicht dat iemand wanhopig zoekt in een lastige situatie. Ga bijvoorbeeld bij het slachtoffer staan en doe alsof je de persoon al kent: "Hé, ik heb je zolang gezocht, ga je nu mee naar de film van dingskes, a.k.a. snel weg hiervandaan?" Of vraag stommelings de weg naar de geldautomaat of het uur aan de dader, zodat die helemaal de kluts kwijt is en het slachtoffer er tussenuit kan sluipen. 

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF

Wist je trouwens dat Plan International België niet enkel in België werkt voor meisjesrechten? Onze teams werken in meer dan 70 landen erg hard tegen seksuele intimidatie en geweld en om ervoor te zorgen dat meisjes en jongens wereldwijd dezelfde kansen krijgen. Blijf op de hoogte van onze acties wereldwijd.

HULP NODIG?

Seksuele intimidatie en geweld zijn serieuze zaken. Heb je vragen, hulp nodig of ben je bezorgd om iemand? Blijf er niet mee zitten. Veel informatie vind je op seksueelgeweld.be. Ben je minderjarig en chat je liever anoniem met een gespecialiseerde medewerker van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling? Dat kan nu op nupraatikerover.be.

Zit je met vragen over relaties, je lichaam of seks? Je vindt een heleboel informatie op de website www.allesoverseks.be van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa.

 

Met klachten kun je terecht bij de politie. In sommige gevallen kan ook het Instituut voor gelijke kansen van vrouwen en mannen je helpen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!