Met heel veel trots stellen we onze nieuwe sportambassadrices voor: De Belgische 4x400m loopsters Camille Laus en Hanne Claes. Net als de Belgian Red Flames geloven de 4x400 loopsters in de kracht van sport om gelijke rechten te creëren. Samen met al onze sportambassadrices zetten we gelijke rechten voor meisjes en vrouwen in de kijker, en dat zowel op als naast het veld.

Sport als katalysator om gendernormen te doorbreken

Vrouwelijke atleten begrijpen als geen ander de hindernissen die meisjes en vrouwen dagelijks moeten overwinnen op het veld, de piste, het werk of thuis. Na de Belgian Red Flames, scharen nu ook de 4x400m loopsters Camille en Hanne zich achter onze visie omtrent het belang van meisjesrechten. Met de introductie van de loopsters als nieuwe ambassadrices, breidt ons lijstje met sportprojecten steeds verder uit.

 

Sterke rolmodellen met doorzettingsvermogen

De Belgian Red Flames steunen sinds 2016 het voetbalproject in Benin dat kindhuwelijken en tienerzwangerschappen aan banden legt. Dankzij de steun van de 4x400m loopsters kunnen we een gelijkaardig project opstarten met een heel specifieke focus op atletiek. Onze ambassadrices zijn stuk voor stuk sterke vrouwen met veel doorzettingsvermogen – ideale rolmodellen dus. Samen zetten we gelijke rechten voor meisjes en vrouwen in de kijker.

“Als sport ambassadrice van Plan International België hoop ik meisjes wereldwijd te inspireren om te gaan sporten. Tijdens het projectbezoek in Senegal in het najaar organiseren wij atletiektrainingen zodat de meisjes kunnen proeven van een andere sport. ” – Hanne Claes, sport ambassadrice voor Plan International België

Empowerment op én naast het veld

Sport is een krachtig instrument en platform om sociale banden, netwerken en betrokkenheid van de gemeenschap te bekomen en versterken. Het is verbindend en straalt positiviteit uit. Wanneer meisjes presteren op vlak van sport activiteiten dan wordt hun potentieel ook binnen andere gebieden gemakkelijker erkend. Door de meisjes zelf maar ook door de gemeenschap die de talenten van meisjes kunnen ontdekken en erkennen. Kortom, overwinningen op het veld vertalen zich in overwinningen naast het veld.

Dankzij sportprogramma’s neemt het geloof van meisjes in hun eigen capaciteiten toe: van verbale en non-verbale communicatie tot coaching en teamspirit. Die sportieve prestaties vertalen zich in het dagelijks leven. Het moedigt de meisjes aan om ook naast het veld initiatief te nemen, je mening te durven zeggen, op te komen voor jezelf en dingen te proberen die je nooit voor mogelijk hield. Met andere woorden, door te kunnen deelnemen aan sport merken we ook een belangrijke impact op hun sociaal leven en netwerk.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!