Het is 11 oktober: Wereldmeisjesdag. Een feestdag, want er is al heel wat vooruitgang geboekt in de strijd voor meer meisjesrechten. Maar ook een dag om de aandacht te vestigen op meisjes en jonge vrouwen, die nog altijd in alle landen méér met discriminatie, geweld, uitsluiting en armoede te maken krijgen dan jongens en mannen. Dat kan anders! Daarom organiseert Plan International Girls Take Over acties over de hele wereld. Honderden meisjes nemen machtsposities van invloedrijke persoonlijkheden in en tonen aan dat meisjes het - ondanks wat er wordt gezegd- kunnen maken in de politieke, economische, academische, juridische, sportieve of mediawereld. 

Meer dan een symbolische actie

Onze geëngageerde jongerenactivisten zijn vastbesloten om te laten zien wat zij kunnen: als minister van Ontwikkelingssamenwerking, aan het hoofd van de Universiteit Antwerpen of de Belgische Voetbalbond, voor honderdduizenden kijkers in een live tv-show en als directeur programma van de grootste commerciële zender in Vlaanderen. 

De Girls Take Overs zijn meer dan een symbolische actie. De meisjes hebben zich maandenlang voorbereid om de actie zin te geven en ervoor te zorgen dat gendergelijkheid realiteit wordt in de sectoren die ze overnemen.

Régine Debranbandere, directeur van Plan International België

De posten die vandaag in België door meisjes ingenomen worden, zijn niet toevallig gekozen. De sportwereld, de academische en politieke wereld en de bovenste echelons van de media: allemaal zijn het vandaag nog voor het grootste deel mannenbastions. 

Waarom organiseert Plan International België een Girls Take Over?

Reden 1 - Meisjes veranderen de wereld

Als meisjes dezelfde kansen krijgen, veranderen ze hun toekomst en hun omgeving.

Reden 2 - Iedereen wint!

Als meisjes gelijke toegang hebben tot onderwijs, studies en de arbeidsmarkt maakt dat voor gezinnen (en dus samenlevingen) een hemelsbreed verschil.

Reden 3 - Weg met clichés

We moeten af van vooroordelen, stereotypen en verwachtingspatronen die nog altijd erg levendig in bijna ieders hoofd zitten. Pas dan, zonder deze irrationele obstakels, kunnen meisjes aan hun eigen weg timmeren.

Reden 4 - small step today, long way ahead

Met de wereldwijde Girls Take Over vestigen we de aandacht op het enorme werk dat nog voor ons ligt richting gelijkheid tussen meisjes en jongens, tussen mannen en vrouwen.

Reden 5 - de confrontatie met de realiteit

Van de 193 staatshoofden bij de VN, zijn er vandaag slechts 17 vrouwen. Beschamend weinig.

Reden 6 - ook België heeft een to do-lijst

Ook België kan niet beweren dat vrouwen gelijk behandeld worden. Neem nu de loonkloof van 6,5%, of bekijk de resultaten van onze peiling bij jongeren.

 

Nieuwsgierig naar de Take Overs in België? Volg onze liveblog.

En vergeet niet om onze boodschap volop te sharen!

In de VN zijn slechts 17 van de 193 staatshoofden vrouwen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!