Zap tijdens de komende weken gerust eens weg tijdens de zoveelste chick flick. Wij vroegen onze collega's welke films zij bekijken met hun jonge en minder jonge dochters en zonen. Het resultaat? Een bingewatch-lijstje met 8 films waarin meisjes van over de hele wereld tonen dat ze meer dan prinsessenmateriaal zijn.

Films met een stevige dosis Girl power

Een prinses die in haar toren wacht op de prins die haar op zijn witte paard komt bevrijden? Een mannelijke superheld die hulpeloze vrouwen moet redden van een schurk? Dat hebben we nu wel gezien. Vaak spelen vrouwen en meisjes alleen een ondersteunende rol in films, of ligt de nadruk in de hoofdrol op hun uiterlijk. Maar meisjes en vrouwen zijn zoveel meer dan alleen kwetsbaar of sexy. Kies eens voor films waarin sterke meisjes prima hun eigen boontjes kunnen doppen. Want ook meisjes kunnen voetballen, vechten tegen slechteriken, redden hun familie, willen naar school gaan en hun eigen pad kiezen. Maak kennis met...

1. Hua Mulan -  Mulan (1998)

Ook in deze niet-zo-klassieke Disneyklassieker knipt de hoofdrolspeelster haar lange haren en verkleedt ze zich als een man om haar familie te helpen. Wanneer Mulan’s oude vader bij het leger moet, besluit Mulan zich voor te doen als man om zo haar vaders plaats in te nemen. Ze is misschien niet de sterkste in het leger, maar door haar slimme technieken weet ze het leger, en haar crush Li Shang, te redden. Een prinses die de prins redt? Yes, please! Reden genoeg om "Mulan" opnieuw te bekijken. Kijk jij ook zo erg uit naar de live-action remake? Kijkadvies: alle leeftijden

Voor na de film: Een meisje in het leger? Geen evidente carrièrekeuze voor Mulan, een meisje. Nochtans hebben meisjes en jonge vrouwen evenveel in hun mars. Plan International België helpt meisjes en jonge vrouwen bij het vinden van hun droomjob via beroepsopleidingen. Lees hier hoe onze projecten meisjes zelfstandig maken.
 

2. Merida - Brave (2012)

In middeleeuws Schotland moet de jonge Merida trouwen. Maar daar heeft deze wildebras helemaal geen zin in. In een poging haar ouders van mening te laten veranderen, komt haar moeder onder een vloek van een heks. De prinses met haar warrige rode haren en fantastische boogschietkunsten gaat in haar eentje op zoek naar iemand die de vloek ongedaan kan maken. Kijkadvies: alle leeftijden.

Voor na de film: Net zoals Merida vindt Plan International België ook dat meisjes zelf moeten beslissen of, wanneer en met wie ze trouwen. Lees alles over wat we doen tegen kindhuwelijken.

3. Mija - Okja (2017)

Deze film vertelt het verhaal van de dappere Mija, die een bijzondere vriendschap sluit met het zachtaardige dier Okja. Als een groot bedrijf haar Okja ontvoert voor een doorbraak in de vleesindustrie, zet ze alles op het spel om haar beste vriend te redden. Meeslepend en ontroerend portret van de sterke band tussen mensen en dieren. Kijkadvies: vanaf 12 jaar met zakdoeken bij de hand.

4. Parvana - The Breadwinner (2017)

"The Breadwinner" vertelt het verhaal van een jong meisje in Afghanistan. Parvana is twaalf jaar en groeit op in het door oorlog verwoestte Kabul. Als haar vader wordt meegenomen door de Taliban, besluit ze haar haren af te knippen en zich als jongetje voor te doen. Alleen zo mag ze geld verdienen om voor haar familie te zorgen en heeft ze een kans om haar vader te redden. Een meisje dat zich als jongen verkleed, dat klinkt als een spannend maar verzonnen verhaal. Toch komt het in Afghanistan veel voor dat families zonder zonen hun dochter als jongen verkleden, zodat ze de vrijheid en rechten heeft die anders alleen voor jongens zijn weggelegd. Kijkadvies: vanaf 10 jaar. 

5. Malala Yousafzaï - He named me Malala (2015)

Malala Yousafzaï hoeft geen introductie meer. Activiste, schrijfster en de jongste Nobelprijswinnares voor de Vrede ooit. De documentaire "He named me Malala" vertelt haar verhaal. Van de tragische aanslag in 2012 waarin de twaalfjarige Pakistaanse Malala bijna om het leven kwam toen een Talibanstrijder haar in het hoofd schoot tot haar strijd voor onderwijs vandaag. Malala liet zich de mond niet snoeren. Ze overleefde de aanslag en sprak luider dan ooit. Een pakkende en inspirerende documentaire voor jong en oud. Kijkadvies: vanaf 12 jaar.

Voor na de film: Onderwijs is de beste manier om armoede te bestrijden. Lees alles over onze onderwijsprojecten voor meisjes en jongens, van de kleuterklas tot hoger onderwijs.

6. Jesminder 'Jess' Kaur Bhamra  - Bend it like Beckham (2002)

De achttienjarige Jess wil net zo goed leren voetballen als David Beckham. Je weet wel, de man van voormalige Spice Girl Victoria - Posh Spice - Adams. Haar ouders vinden dit alleen geen activiteit voor een Indiaas meisje. Als Jess in het park aan het voetballen is met vrienden, wordt ze opgemerkt door Jules, vertolkt door Keira Knightly, die zelf in een voetbalteam speelt. Hoewel Jess weet dat haar ouders het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn, sluit ze zich in het geheim aan bij de ploeg. Spoiler alert: meisjes kunnen wel degelijk scoren! Kijkadvies: alle leeftijden.

Voor na de film: lees hoe meisjes in Benin sterker worden door te voetballen.

7. Mona Ali, Marah Zahalka, Noor Dauod en Betty Saade - Speed Sisters (2015)

Maak kennis met het allereerste vrouwelijke straatautorace-team uit het Midden-Oosten. In deze documentaire krijg je een mix van stof, hete lucht, dikke motorolie, gebrul van motoren en piepende banden, geïmproviseerde circuits, op maat gemaakte straatauto's en dikke leren racepakken voorgeschoteld. Oh ja, en vrouwen: Palestijnse vrouwen, die zich onder geen enkele voorwaarde laten afremmen door stereotypen in de door mannen gedomineerde autoracewereld, noch door wegblokkades in de West-Bank. De documentaire volgt de vier racers en hun manager op en naast het raceparcours. Een verrassende en gespierde feel good documentaire. Kijkadvies: vanf 16 jaar.

8. The Girl - A girl walks home alone at night (2014)

Altijd al op zoek geweest naar een griezelige film mét sterke vrouwelijke hoofdrol? Dan is "A Girl Walks Home Alone at Night" zeker iets voor jou. De laatste film in dit lijstje is er eentje om bij te bibberen van angst. In het Iraanse spookstadje Bad City dwaalt een eenzame vampier rond op een skateboard. Het is niet gewoon voor meisjes om alleen op straat te wandelen. Maar "The Girl" trekt er iedere nacht op uit om misdadigers te zoeken en te straffen. De film valt best te omschrijven als een griezel-spaghetti-western-vampierenfilm, wat absoluut een genre op zich zou moeten zijn. De zwart-wit beelden benadrukken de onheilzame sfeer in Bad City en de soundtrack is zondermeer fantastisch. "The Girl" is misschien meer een antiheldin, maar daarom zeker niet minder sterk. Angstaanjagend? Dat, zonder twijfel. Kijkadvies: vanaf 18 jaar en zeker niet gepast voor gevoelige kijkers. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!