Jongeren, en jonge vrouwen in het bijzonder, zijn seksuele intimidatie op straat beu. Vandaag kwamen zo’n 500 Belgische en Spaanse jongeren samen voor een online debat. Daar kozen ze 5 aanbevelingen om dit probleem in hun stad op te lossen. Het ‘J500’ event werd georganiseerd door kinderrechtenorganisatie Plan International België en Plan International Spanje en maakt deel uit van het Safer Cities programma. Daarmee wil Plan International steden veiliger en inclusiever maken. Verschillende lokale politici waren aanwezig en gaan met de aanbevelingen aan de slag.
Uit Brussel, Madrid en vier andere steden, kwamen Belgische en Spaanse jongeren tussen 15 en 24 jaar online samen om oplossingen te zoeken tegen seksuele intimidatie. Een van hun belangrijkste aanbevelingen was de vraag om verplichte (school)lessen over seksuele intimidatie te creëren.
De J500 is een belangrijk event om onze stem te laten horen en oplossingen te vinden voor een probleem dat eigenlijk niet eens zou mogen bestaan.
Digitaal debat op de J500
De J500, kort voor ‘Jongeren-500’, werd georganiseerd door de Belgische en Spaanse kantoren van Plan International. Het doel was om jongeren zelf te laten discussiëren over seksuele intimidatie en dat binnen vijf thema’s, waaronder openbaar vervoer en onderwijs. De deelnemers bespraken in totaal 25 aanbevelingen en stemden op het einde van het event voor de volgende top 5.
- Jongerenparticipatie: Ontwikkel een online platform waar jongeren hun mening kunnen geven en oplossingen kunnen voorstellen tegen seksuele intimidatie.
- Sensibilisering: Voeg gendergelijkheid als onderwerp toe aan het school curriculum om te praten over discriminatie, seksualiteit en gendergerelateerd geweld zoals seksuele intimidatie.
- Onderwijs: Aanwezigheid van professionals zoals psychologen en laagdrempelige emotionele ondersteuning in scholen.
- Publieke ruimte: Maak 'veilige plaatsen' in vrijetijdszones, met posters en borden die uitleggen hoe je seksuele intimidatie (als omstander) kan tegengaan.
- Openbaar vervoer: Creëer een noodnummer voor seksuele intimidatie in het openbaar vervoer zodat veiligheidspersoneel snel kan ingrijpen.
Het event maakt deel uit van Plan International’s Safer Cities programma, waarmee de kinderrechtenorganisatie jongeren wil steunen om de strijd aan te gaan tegen seksuele intimidatie. Volgens Plan International zijn de jongeren zélf het best geplaatst om voor dit probleem oplossingen te bedenken.
Verschillende lokale politici waren aanwezig en gaan met de aanbevelingen aan de slag.
Organisaties zoals Plan International België creëren een veilige omgeving voor jongeren om in alle openheid over seksuele intimidatie te spreken. Die veilige omgeving trekken we door naar onze pleintjes en andere plaatsen in de stad waar jongeren samenkomen.

Safer Cities voor iedereen, overal
Uit eerder onderzoek van Plan International België bleek dat tot wel 91% van de meisjes en 28% van de jongens al te maken kregen met seksuele intimidatie op straat. Van nafluiten tot ongewenste aanrakingen, veel jongeren voelen zich onveilig zodra ze hun huis verlaten. De situatie verergerde tijdens de huidige pandemie, doordat er minder mensen op straat zijn en daders minder risico lopen om op hun gedrag aangesproken te worden.
Plan International België publiceert een eerste rapport met aanbevelingen voor de deelnemende steden in april. Dat onderzoek zal gebaseerd zijn op de voorstellen van de J500, reacties over seksuele intimidatie op hun online platform en interviews met experten.
Het project krijgt financiële steun van de Europese Commissie en daarom is het uiteindelijke doel van Plan International om een praktische gids te maken voor alle Europese steden. Zo kunnen ook zij aan de slag om veiliger en inclusiever te worden voor jongeren.
Het Safer Cities programma werd eerder gelanceerd in negen landen buiten Europa. Door deze ervaringen in België toe te passen, werd het project een uniek voorbeeld van internationale samenwerking.

Dance challenge voor omstanders
Als extra verrassing lanceerde Plan België tijdens het event ook haar bystander dance challenge. Samen met beroemd choreografe Jeny Bonsenge leerden de aanwezige jongeren vier danspassen die symbool staan voor wat omstanders kunnen doen tegen seksuele intimidatie. Daarmee benadrukte Plan alvast één actiepunt: getuigen kunnen dit probleem mee oplossen door te reageren.
Iedereen kan deelnemen aan de dance challenge op Instagram en TikTok, door een filmpje te delen met de hashtag #bystanderchallenge. Het bijhorende liedje heet ‘Bystander by Le Motel’.