Red Flame en meermaalse Belgische Gouden Schoen winnares Janice Cayman heeft haar plaats bij de voetbaltop al even veroverd. Maar ook zij begon ooit als klein meisje met grote dromen. Ze vertelt wat sport kan betekenen voor meisjes wereldwijd. 

De kans krijgen om te sporten is niet alleen leuk, maar ook belangrijk om vaardigheden mee te krijgen die je vooruit helpen in het leven. In haar boek Voetbalsters onder elkaar spreken dezelfde taal heeft Janice het over de verbindende rol die sport kan spelen:

Door sport leren meisjes trainen, plannen en afspraken maken met elkaar. Ze zien ook in dat de tijd die ze investeren effectief resultaten oplevert. Sporten leert je omgaan met winnen en verliezen, met debatteren en de leiding nemen.

Janice beseft dat ze geluk had om als jong meisje te kunnen studeren en sporten en vindt het belangrijk om de weg te banen voor jonge meisjes nu.

Aanvankelijk voelde het wat raar voor mij om aangesproken te worden als rolmodel, maar de vele ontmoetingen met meisjes deden me inzien dat het voor hen echt wel belangrijk is om voorbeelden te hebben zoals ik, die van sport hun beroep hebben gemaakt. Niet alleen voor hen, maar ook om aan hun ouders en de hele gemeenschap te kunnen tonen dat ook hun dochters kunnen uitgroeien tot rolmodellen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!