Alice Elliott (21) werkte al verschillende keren met ons samen. In oktober 2017 nam ze deel aan onze actie op Wereldmeisjesdag: de wereldwijde ‘girls takeover’. Meisjes en jonge vrouwen namen de plaats in van professionals met topjobs. “Ik ben er zeker van dat zo’n acties vooroordelen wegwerken”.

Elk jaar op 11 oktober is het Internationale Wereldmeisjesdag. Een dag die voor het eerst werd gevierd in 2012 en die onder meer dankzij Plan International op de agenda van de VN is gezet. In 2017 namen meisjes en jonge vrouwen die dag wereldwijd topfuncties over. Zo toonden ze dat ook meisjes de leiding kunnen nemen en ambitieus mogen zijn om machtsposities naar zich toe te trekken. Alice werd programmadirecteur bij VTM.

Media moeten stereotypen doorbreken

“Meisjesrechten interesseren me. Ik ben er al een tijdje mee bezig. Ik was dan ook meteen enthousiast om mee te doen. Zeker toen ik hoorde dat iemand een dag lang programmadirecteur mocht worden bij VTM.”

Alice vertelt dat de media stereotypen niet schuwen en dat dat een grote invloed heeft op hoe kinderen denken over meisjes, jongens, x en op hun latere ambities. “Als je echt gendergelijkheid wil, dan moet je van jongs af aan die stereotypen doorbreken. De media spelen daar een grote rol in.” Vanuit die gedachte gaf Alice als programmadirecteur-voor-één-dag een workshop aan het hele programmateam, over genderstereotypen en gendergelijkheid in de media. Ze mocht ook haar zegje doen over een pitch voor een nieuw programma en ging spreken met de scenarioschrijvers van familie.

Minder vrouwen in machtsposities door vooroordelen

“Ik ben ervan overtuigd dat het subtiele, kleine elementen zijn die ervoor zorgen dat er minder vrouwen in machtsposities zitten. Vooroordelen bijvoorbeeld. Nog steeds zijn sommigen ervan overtuigd dat mannen meer geschikt zouden zijn voor topfuncties. En dat vrouwen beter zouden zijn in poetsen, zorgen, enzovoort. Ook al helpt een man in het huishouden, toch zal het nog vaker de vrouw zijn die meer verantwoordelijkheid op zich neemt.”

“Opnieuw speelt ook de impact van hoe kinderen opgroeien. Geef je meisjes vooral speelgoed dat hen leert te ‘zorgen’ en jongens speelgoed dat hun ruimtelijk inzicht groter maakt, dan heeft dat een invloed. Net als rolmodellen in kinderboeken, op tv of op Youtube. Het is logisch dat meisjes eigenschappen als daadkracht en leiderschap minder met zichzelf gaan associëren, als ze amper rolmodellen met die eigenschappen zien.”

Gendergelijkheid gaat over meer evenwicht en vrijheid

Alice bedenkt zich nog dat kleine meisjes met organisatietalent - die beslissen hoe een spel moet worden gespeeld - veel vaker dan jongens te horen krijgen dat ze bazig zijn. Van jongs af aan worden ze ingetoomd. “Studies tonen aan dat vrouwen in topposities veel vaker aan zichzelf twijfelen. Of dat ze er niet aan beginnen uit faalangst. Mannen staan daar minder bij stil. Ze proberen sneller. En dat heeft volgens mij niets met biologisch geslacht te maken.”

Maar volgens Alice is meer gendergelijkheid ook in het belang van mannen. “Veel mensen denken dat feminisme enkel over de rechten van vrouwen gaat, maar zo denk ik er niet over. Het gaat over evenwicht creëren, over meer vrijheid. Stereotype gendernormen wegen ook op mannen. Zo krijgen ze over het algemeen minder ruimte om hun emoties te uiten, of wanneer ze geconfronteerd worden met seksueel misbruik, zullen ze doorgaans nog minder snel dan vrouwen geloofd worden.”

“De wereldwijde ‘girls takeover’ vind ik een sterk concept”, besluit Alice. “De voorbije jaren organiseerde Plan International honderden takeovers. Dat betekent dat heel wat mensen – vooral mannen – van een meisje te horen kregen dat ze meisjes en vrouwen kansen moeten geven en hun vooroordelen aan de kant moeten schuiven. Ik ben er zeker van dat dat indruk heeft gemaakt en dat de takeovers dus voor een verschil zorgen.”

Lees meer over onze acties en resultaten in België vorig jaar in ons jaarverslag

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!