Dit jaar staat de Allianz Memorial Van Damme opnieuw in het teken van empowerment van meisjes door sport. Een paar jaar geleden bundelden we onze krachten met Golazo, de organisatie achter de Allianz Memorial Van Damme, omdat we allebei geloven in de kracht van sport om gendernormen in vraag te stellen én te veranderen. Daarom organiseren we dit jaar tijdens de Allianz Memorial Van Damme een symbolische “Equal Rights Run” van 100 meter. De opbrengst van deze loop gaat integraal naar ons sportprogramma in Senegal.

Plan International België en Golazo, samen sterk

Een paar jaar geleden startte onze samenwerking met Golazo omdat we allebei geloven in de kracht van sport om gendernormen in vraag te stellen én te veranderen. Na de Urban Trails zal nu ook de Allianz Memorial Van Damme, het sluitstuk van de IAAF Diamond League, in het teken staan van gelijke rechten en girl empowerment.

Als kinderrechtenorganisatie streven we naar een wereld die rechtvaardig en veilig is voor alle kinderen. Dat begint met gelijke rechten én kansen. Golazo is daarvoor de perfecte partner. De voorbije jaren ijverde de organisatie mee voor de gelijktrekking van het prijzengeld voor mannelijke en vrouwelijke atleten binnen de IAAF Diamond League en gaf daarmee een stevig signaal als verdedigers van de gelijke rechten.

Equal Rights Run: sprinten voor gelijke rechten

Net voor de start van de Allianz Memorial Van Damme organiseren we dit jaar een symbolische Equal Rights Run van 100 meter. Tijdens die Equal Rights Run sprinten we als team voor gelijke rechten voor alle kinderen!

Negen banen zijn beschikbaar voor bedrijven die hun steentje willen bijdragen en mee willen sprinten voor gelijke rechten. Zo vormt de Equal Rights Run het uitgelezen moment om ook binnen het bedrijfsleven het belang van gelijke rechten meer kracht bij te zetten. De opbrengst van de Equal Rights Run zal integraal geïnvesteerd worden in ons sportproject in Senegal met disciplines uit de atletiek.

Atletiekprogramma voor Senegalees sportproject

Sinds 2018 hebben we in Senegal een sportproject met focus op voetbal  - toch is het project meer dan enkel een sportprogramma. Voetbal zorgt ervoor dat de meisjes meer zelfvertrouwen krijgen en zich op terrein durven wagen dat voorheen strikt voor jongens voorbehouden was. Om dat te bereiken, organiseren we sportieve trainingen, interactieve workshops en toneelstukken over gendergelijkheid om meisjes te versterken, zowel op als naast het veld. Met de opbrengst van de Allianz Memorial Van Damme voegen we disciplines toe zoals: 100m, 200m, 800m, kogelstoten of hoogspringen.

Door jongeren zichzelf via de sport verder te laten ontwikkelen (zowel mentaal als fysiek) creëert men een positieve impact op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Sport is een echte katalysator op vlak van gelijkheid en zorgt voor een betere sociale integratie en inclusie van meisjes en vrouwen zodat ze ook hun leefwereld en netwerk kunnen verbreden. Overwinningen op het veld vertalen zich met andere woorden in nog grotere overwinningen naast het veld – en dat kunnen we enkel aanmoedigen.  

Supporter mee voor gelijke rechten

Wil je ook ons sportproject in Senegal steunen op de Allianz Memorial Van Damme? Koop nu je tickets voor het evenement en kies ervoor om bij je boeking 2,50 euro te doneren aan Plan International. Je donatie zal gebruikt worden om ons project in Senegal te steunen en zo supporter je samen met ons voor gelijke kansen. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!