Sinds 2003 zijn Koen Wauters en zijn vrouw Valerie De Booser ambassadeur van Plan België. Hun status als Bekende Belgen willen ze graag als hefboom gebruiken om Plan International België en haar werking meer bekendheid te geven bij het grote publiek.

Koen Wauters is al Plan Ouder sinds 1992. Niet enkel zijn oudere broer, maar ook zijn tante hadden een Plan Kind. Zo merkte Koen van kindsaf dat je wel degelijk een verschil kan maken voor mensen in het Zuiden.

“Al die indrukken, gevoed door een heel sociale thuisbasis, zorgen ervoor dat je later ook iets wil doen. Op het moment dat het in je mogelijkheden ligt en wanneer je er rijp voor bent. Het zorgt ervoor dat je niet aan de kant gaat staan en zegt: ‘Oei, da’s erg, maar er valt niets aan te doen.’ Ieder initiatief beïnvloedt het leven van een pak mensen daar ter plaatse.”

Mijn bijdrage voor een Plan Ouderschap is geen druppel op een hete plaat. Voor een heleboel mensen die het in het Zuiden niet goed hebben, maakt de aan- of afwezigheid van Plan met haar projecten een wereld van verschil.

Heb je een persoonlijke band met je Plan Kind?

“Wat mij betreft: niet echt. Ik geloof dat ik in al die jaren maar één keer een brief geschreven heb. Het is een goed idee om de mensen te binden door ze een Plan Kind, dat als ambassadeur van zijn dorp fungeert, toe te wijzen."

"Toch vind ik die persoonlijke relatie minder belangrijk dan het werk dat Plan doet voor de gemeenschap van dat kind. En via het kind, de foto die je krijgt en de uitleg over de projectwerking, krijg je als Plan Ouder zicht op de hele problematiek ter plaatse. De levensomstandigheden van dat kind worden meteen in een ruimer kader geplaatst. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je bijdrage een hele gemeenschap helpt."

'Voor en door kinderen' is onze filosofie. Wat vind je daarvan?

"Kinderen laten participeren is mijns inziens heel belangrijk om hen een paar democratische principes bij te brengen. Een kind dat nu inspraak krijgt, zal wanneer het volwassen is, ook actief bijdragen aan een betere samenleving. De medewerkers treden in dialoog met kinderen. Het is iets dat Plan International België onderscheidt van andere ngo’s.”

Hoe ben je Plan Ambassadeur geworden?

“Op een bepaald moment, dacht ik: ‘Het wordt tijd dat ik iets meer doe.’ Ik ben nu eenmaal een Bekende Vlaming, van die bekendheid maak ik gebruik. Vandaar ook mijn besluit om ambassadeur te worden van Plan International België. Ik ben er heel erg van overtuigd dat Plan een goede manier van werken heeft. Plan houdt er rekening mee dat een probleem in het Zuiden vaak gelinkt is aan 20 andere problemen. In de mate van het mogelijke worden die samen aangepakt. Zuiver drinkwater betekent ook een betere hygiëne, zodat een kind minder gauw ziek wordt. En een gezond kind kan school lopen. Een kind dat onderwijs krijgt, is mondiger, leert democratische principes kennen en zal die later, als volwassenene, ook in de praktijk brengen.”

Hoe vul je je taak als Plan Ambassadeur in?

“Ik wil mijn bekendheid gebruiken om Plan International België en haar werking onder de aandacht te brengen. De boodschap van Plan is heel eenvoudig: je wordt Plan Ouder van een kind, maar eigenlijk steun je daarmee een hele gemeenschap. Daarmee denkt Plan aan een langetermijnrelatie met haar donateurs. En ik kan de mensen aansporen om Plan te blijven steunen. Ook nadat het Plan kind 18 jaar werd, of wanneer de doelstellingen van een bepaald project bereikt zijn. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen iets willen doen, maar dat ze er niet aan denken, of geen aanleiding hebben. Ik hoop dat ik andere mensen kan overtuigen als ik zeg: 'Ik geloof in het werk van Plan International België, daarom investeer ik erin.'"

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!