"Hussaima lacht weer en haar kaakjes zijn terug rozig en rond", zegt haar mama opgewekt. Het meisje sterkt aan dankzij de voedselhulp van Plan International.

Voedselhulp redt levens

Mama Mariam is opgelucht. Haar dochtertje Hussaima geraakt er terug bovenop dankzij de voedselhulp van Plan International. Vijf weken nadat haar 11 maanden oude dochter werd opgenomen voor ondervoeding gaat het stukken beter met de baby.

Ik volg de raad van de lokale medewerkers van Plan International en de vrijwilligers uit de gemeenschap nauwgezet op. Hussaima herstelt zich snel sinds we met het speciale voedingsprogramma zijn begonnen.

Mariam, 23 jaar

Mariam en Hussaima wonen in de staat Borno in Nigeria. De regio in het noord-oosten van het land, nabij de grens met Tsjaad, wordt geteisterd door een gewelddadig conflict tussen de Nigeriaanse troepen en de terreurgroep Boko Haram. Mariam en haar gezin moesten hun huis ontvluchten en verblijven nu in Maidiguri, de hoofdstad van de regio. Vele kinderen in Borno lijden aan acute ondervoeding en krijgen niet de nodige medische zorg. De gezondheidsinfrastructuur liep grote schade op door het aanhoudende conflict. Door het gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen is diarree één van de grootste doodsoorzaken bij kinderen onder vijf jaar. 

 

Pindakaas en verse groentjes

Mariam aarzelde geen seconde toen ze merkte dat het niet zo goed ging met de kleine Hussaima. 

De dag dat we aankwamen in het hospitaal kreeg Hussaima onmiddellijk versterkt voedsel op basis van pindakaas met extra vitaminen. Nog één weekje en dan mag mijn dochter terug normaal voedsel eten. Ik volgde ondertussen kooklessen met de vrijwilligers van Plan International. Ze leerden me de lokale specialiteiten en groenten kennen. Zelfs met mijn kleine budget kan ik vers en vitaminerijk voedsel vinden op de markt en lekker koken voor mijn dochter. Ik ben benieuwd wat haar lievelingskostje wordt!
 

Hussaima is dankzij haar alerte mama en de collega's van Plan International in het hospitaal aan de beterhand. En het meisje wordt elke dag sterker. 

Dit is niet vanzelfsprekend, zeker niet in noodsituaties waar kleine meisjes vaak de laatste zijn die voedsel of zorg krijgen. Geef samen met ons meisjes vanaf de geboorte dezelfde kansen om zich te ontwikkelen als jongens. Word Plan Ouder.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!