Sazeda, 16 jaar, strijdt om komaf te maken met kindhuwelijken in Bangladesh. Samen met andere geëngageerde jongeren wil ze concrete vooruitgang boeken tegen kinderhandel en kindhuwelijken.

De regering en lokale autoriteiten moeten meer aandacht geven aan kinderbescherming en luisteren naar wat meisjes en jongens belangrijk vinden.

 We moeten zelf kunnen beslissen wanneer en met wie we trouwen.

Sazeda was nauwelijks 10 jaar toen ze voor de eerste keer meedeed met jeugdclub van Plan International. Zes jaar later is ze nog steeds erg actief en maakt ze deel uit van verschillende jongerengroepen:

We organiseren workshops om de aandacht te vestigen op de problemen waarmee jongeren worden geconfronteerd. Iedereen kan veranderen. We bespreken ook onze problemen met dorpsleiders en overheidsorganisaties. We plannen vergaderingen om onze standpunten uiteen te zetten.

Als beloning voor haar inzet werd Sazeda verkozen als jongerenvertegenwoordiger in lokale, provinciale en nationale vergaderingen. 

Sazeda met haar familie. Foto: Plan International/Michael Rhebergen

 

Sazeda verzette zich tegen haar eigen huwelijk

De energie van Sazeda komt niet uit het niets. Toen ze 14 was, probeerden haar ouders haar aan een onbekende uit te huwelijken. Maar Sazeda had de moed om zich ertegen te verzetten. Met succes.

Toen ik over mijn huwelijk hoorde, maakte me dat erg verdrietig. Ik zette me al in tegen kindhuwelijken en mijn eigen ouders wilden me nog steeds uithuwelijken. Het was erg moeilijk …

Sazeda heeft altijd erg veel belang gehecht aan haar studies. Ze weet dat onderwijs voor haar een garantie is tot succes en onafhankelijkheid. Ze wil leerkracht of zangeres worden. En ze weet dat meisjes die te vroeg trouwen vaak gedwongen worden om te stoppen met school.

In Bangladesh is het probleem van kindhuwelijken ingewikkeld. Tradities, sociale druk, persoonlijke eer, armoedeZes op tien meisjes trouwen voor hun 18 jaar, en meer dan een vijfde van hen zelfs voor hun 15e verjaardag. Hoewel de wettelijke leeftijd voor het huwelijk vastligt op 18 jaar is er geen totaalverbod meer op kindhuwelijken. Sommige ouders proberen hun dochters toch uit te huwelijken door identiteitsdocumenten zoals vaccinatiekaarten te vervalsen...

Komaf maken met kindhuwelijken

Door samen te werken, hebben de jongerengroepen al 107 kindhuwelijken beëindigd en 72 gevallen van seksueel misbruik gemeld. Dankzij hen zijn 87 jongeren terug naar school gegaan en nemen 14 geen drugs meer.

Sazeda’s ouders hebben dankzij het lobbywerk van hun dochter in de gemeenschap ingezien dat school de beste optie is voor hun kinderen. Hoewel haar oudste zus niet is kunnen ontsnappen aan een gedwongen huwelijk, zal Sazeda's kleine 13-jarige zusje Sahti wel haar studies kunnen afmaken en pas trouwen wanneer ze volwassen én daar klaar voor is.

Sazeda zingt met haar zus Sahdi. Foto: Plan International

 

Hoewel niet iedereen in haar dorp blij is met het werk van Sazeda en de jeugdclub van Plan International verandert de mentaliteit tegenover kindhuwelijken in haar gemeenschap.

De mensen bekijken me anders. Ze zien mijn strijd tegen kindhuwelijken als iets positiefs. Ik krijg aandacht van de media, en plots nemen ze een positievere houding aan.

Plan International steunt jongeren zoals Sazeda door jeugdclubs op te richten. Meisjes en jongens leren erover kinderbescherming, noodsituaties, huishoudelijk geweld, seksuele voorlichting, en leidinggevende vaardigheden.

Stop kindhuwelijken zoals Sazeda, word Plan Ouder

Help jongerenactivisten zoals de 16-jarige Sazeda uit Bangladesh kindhuwelijken stoppen en word Plan Ouder

    Meer weten?

    Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!