Steeds vaker zetten ondernemingen in op sociaal ondernemen, beter bekend als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) of Corporate Social Responsibility (CSR). Wat houdt dat precies in? Een financiële bedrijfsgift aan een goed doel, een vrijwillig engagement, of gaat het verder dan dat? In dit artikel geven we een aantal voorbeelden van sociaal ondernemen en leggen we uit hoe Plan International bedrijven begeleidt naar de creatie van meer sociale waarde.

Wat is sociaal of duurzaam ondernemen?

Sociaal ondernemen betekent dat bedrijven bewust rekening gaan houden met de economische, sociale en ecologische impact van hun dagelijkse activiteiten. Anno 2019 gaan heel wat bedrijven echter nog een stapje verder. Ondernemingen willen vandaag ook écht sociaal en duurzaam innoveren. Het liefst met een tastbare, positieve impact op de maatschappij. Om te zorgen voor positieve sociale verandering, werken die bedrijven vaak samen met een non profit.

Bij Plan International België verwelkomen we regelmatig werkgevers en werknemers die graag de handen uit de mouwen steken. Dat kan op verschillende manieren:

  • Met een financiële gift aan onze organisatie of aan een specifiek project dat sterk aanleunt bij de doelstellingen van jouw bedrijf - bijvoorbeeld onderwijs voor meisjes.
  • Met gespecialiseerde kennis en expertise, om onze werking en projecten op vrijwillige basis te ondersteunen.
  • Met een event of inzamelactie voor het goede doel. Dé ideale manier om het hele team te betrekken bij het sociaal ondernemerschap binnen jouw bedrijf.
  • Meer inspiratie en best practices van andere bedrijven vind je op onze blog over sociaal ondernemen.

3 voorbeelden van sociaal ondernemen

Sociaal ondernemen kan natuurlijk op heel wat verschillende manieren. Hieronder zetten we enkele voorbeelden op een rijtje.

Voorbeeld 1: Care - Plan Ouders op de werkvloer

Care is een internationale speler uit de zorg- en cleaningsector. En geen nieuwe speler in maatschappelijk ondernemerschap. Sinds 2001 steunt het bedrijf maar liefst 12 Plan Kinderen. De medewerkers van Care doneren elke maand een klein stukje van hun loon. Het bedrijf verdubbelt vervolgens het ingezamelde bedrag van haar medewerkers en verbreedt zo haar sociale impact.

Voorbeeld 2: Wanvoyage – donatie per verkochte reis

Deze reisorganisatie doet aan cause related marketing ten voordele van Plan International België. Voor elke boeking in Europa schenkt het € 5 aan Plan International België, en € 10 per internationale boeking.

Voorbeeld 3: Chep - inzet van expertise

Chep is een logistieke onderneming die volop inzet op CSR. De medewerkers in België en Spanje zetten zich enkele dagen per jaar in als vrijwillig vertaler, voor de briefwisseling en updates van Plan Kinderen naar Plan Ouders. Dankzij hun initiatief geven we minder uit aan administratieve kosten en kunnen we meer investeren in positieve verandering voor kinderen en jongeren wereldwijd.

Goed doel steunen: fiscaal aftrekbaar?

Ja, een financiële gift is fiscaal aftrekbaar, ook voor ondernemingen. Bedrijven die Plan International België steunen met een gift, krijgen van ons een fiscaal attest. Op die manier krijg je tot 45% van het geschonken bedrag terug via de belastingaangifte.

Hoe pak ik dat aan, sociaal ondernemen voor het goede doel?

Met corporate social responsibility kan je dus heel wat kanten uit. Bij Plan International België geven we bedrijven graag tips of advies. Bijvoorbeeld over wat een corporate partnership met Plan International België kan betekenen voor jouw bedrijf. Of hoe je je medewerkers kan meenemen in een inspirerend verhaal rond duurzaam ondernemen. Een verhaal dat bovendien een échte, duurzame impact heeft op het leven van kinderen en jongeren in meer dan 70 landen over de hele wereld!

Neem deel aan onze events voor sociale ondernemers!

Zo stond ons afgelopen netwerk-event ‘Unmute helemaal in het kader van ons Safer Cities project in Vietnam. Op het programma stond: Steven Van Belleghem (keynote speaker), de Vietnamese sterrenchef Quyên en een optreden van Coely. De opbrengst van die avond ging dan ook integraal naar het bovenvermeld project dat seksueel geweld en seksuele intimidatie in de hoofdstad wil stoppen. Wil je op de hoogte blijven van toekomstige events of heb je een leuk idee? Contacteer ons via corporates@planinternational.be.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!