Ondernemen is een gigantisch avontuur, maar solidair ondernemen gaat nog een stap verder. Caroline Robert, mede-zaakvoerster van het duurzame cosmeticabedrijf Etnik Cosmetics, zette haar woorden om in daden. Bij de oprichting van haar bedrijf nam ze het besluit om tegelijkertijd ook te investeren in een project van Plan International België in Benin.

Wees trots op je huid!

In 2017 werd de eerste cosmeticalijn van Etnik Cosmetics, die zich vooral toespitst op een getinte en gemengde huid, uitgebracht door Caroline en haar echtgenoot met wie ze de onderneming heeft opgericht.

Meer nog, Carolines echtgenoot, geboren in Ivoorkust, was haar inspiratiebron voor de eigenheid van Etnik Cosmetics. Het kostte hem namelijk heel wat moeite om natuurlijke verzorgingsproducten te vinden die geschikt waren voor zijn huidtype.

Met onze duurzame producten willen we ons lijnrecht positioneren tegenover de schadelijke producten die de huid verbleken. Die richten een ware ravage aan, zegt Caroline Robert.

Ze denkt daarbij aan de jonge Afrikaanse meisjes die soms een schoonheidsideaal nastreven dat schadelijk is voor hun gezondheid. "Vandaar de slogan: 'Take care of your heritage'. We willen daarmee zeggen aan die meisjes: 'Wees trots op je huid en draag er zorg voor'."

 Alle producten zijn 100% natuurlijk en lokaal, want de hele productie gebeurt in Wallonië.

Onderwijs voor meisjes in Benin

Respect voor elkaar en voor anderen was de drijvende kracht achter de oprichting van de onderneming, maar het koppel wou daar nog verder in gaan door onderwijsprojecten voor kinderen in Afrika te steunen. Zo'n groot sociaal initiatief zelf opstarten in combinatie met de oprichting van een bedrijf was behoorlijk ambitieus.

Toen kwamen Caroline en haar echtgenoot op het idee om een bestaande ngo te steunen die aansluit bij hun waarden. Hun oog viel daarbij op Plan International België, meer bepaald op een project in Benin dat aandacht schenkt aan onderwijs voor meisjes en hun emancipatie. Etnik Cosmetics schenkt een deel van de opbrengst van de online verkoop aan dit project en zet ook hun communicatiekanalen in om het grote publiek te sensibiliseren rond gelijke kansen voor meisjes en kinderrechten.

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen... overal

Caroline heeft als zakenvrouw wel iets te zeggen over gendergelijkheid. Ze vindt dat mannen hun vrouw of partner de kans moeten geven om zich op professioneel niveau te ontwikkelen.

Het is gek om te zien welke weg er nog moet afgelegd worden, zegt Caroline. Zelfs vandaag de dag, ook bij ons, is als vrouw een carrière uitbouwen niet vanzelfsprekend.

De onderneemster heeft zelf heel wat obstakels ondervonden toen ze in de horeca werkte. Een leven dat heel moeilijk te combineren was met een gezinsleven. Toen ze zwanger was, besloot ze om het roer om te gooien.

Daar heeft ze nog geen seconde spijt van gehad. Want het was voor haar het uitgelezen moment om zich in een nieuw avontuur te storten, eentje die duurzaam is en waarbij ze zich inzet voor anderen. Wat haar droom is voor de jonge Beninse meisjes die deelnemen aan het project?

Er is zoveel te zien, te ontdekken en te beleven in het leven en in deze wereld. Ik wens dat ze geen gedwongen huwelijken en tienerzwangerschappen meer zouden ervaren. 

Een wens die ze deelt met Plan International België.

Een partnerschap op lange termijn

Caroline Robert wil met Etnik cosmetics een stevige samenwerking met Plan International België uitbouwen. Ze hoopt andere bedrijven te inspireren en ze te overtuigen om zich ook sociaal in te zetten.

Het was nooit de bedoeling om een project voor ons alleen op te starten. Het moest een hoger doel hebben, vertelt Caroline. We kunnen tegenwoordig niets meer ondernemen zonder daarbij rekening te houden met de rest van de wereld.

Carolines conclusie: Wanneer men een onderneming opstart, moet het je vertegenwoordigen. Wij hebben ons hart en onze waarden in Etnik gestoken.

En jij?

Wil jij met jouw onderneming ook aan cause-related marketing doen en zo projecten voor meisjes van Plan International steunen?

Contacteer ons

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!