Grote of kleine onderneming? Bij Plan International België vinden we altijd een samenwerking op maat. Zo ook met enkele straffe jongeren van het College Hagelstein in Mechelen. Laura en haar vijf klasgenoten zijn sociale ondernemers van het eerste uur.

‘Liefde voor anderen begint bij jezelf!’ Zo luidt de slogan van Skuim, een lokale mini-onderneming van zes enthousiaste leerlingen. Laura, Lowie, Kirsten, Eleni, Jo en Robbe willen Plan International een handje toesteken. Dit met hun zelfgemaakte badproducten.

 

We wilden iets doen dat te maken had met verzorgen, en zorgen voor elkaar. Iets dat minder evident lijkt de dag van vandaag.

Deze zes enthousiaste jongeren van 17 jaar, willen de wereld tot een betere plek maken met het verkopen van handcrèmes, bruisballen en douchegel. Bad- en verzorgingsproducten kunnen een middel zijn om liefde te tonen aan anderen, tonen dat je elkaar graag ziet. De opdracht om een mini-onderneming te starten kregen ze mee vanuit hun school het College Hagelstein. Ze hebben zelf gekozen om hun winst te investeren in een goed doel.

Jongeren steunen waterproject in Ethiopië

De jongeren streven naar duurzaamheid in hun producten en willen sociaal investeren. Specifieker geven zij een deel van hun winst aan het waterproject in Ethiopië.

Het is een project dat enorm mooi bij onze mini-onderneming aansluit. Skuim is het Zuid-Afrikaans voor Schuim. Hygiëne en watervoorzieningen zijn thema’s waar Plan International in investeert, en dus zeer dicht aanleunen bij de producten van onze mini-onderneming.

In het project in Ethiopië streeft Plan International ook naar gendergelijkheid. Vele meisjes en jonge vrouwen krijgen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika geen gelijke kansen. Ze moeten harder werken om dezelfde doelen als hun mannelijke tegenhanger te behalen. Thema’s zoals meisjesbesnijdenis, geweld en kindhuwelijken komen er dagelijks voor. Ook de zes jongeren van Skuim merken soms genderongelijkheid op in hun omgeving:

Meisjes worden vaak raar bekeken wanneer ze hobby’s uitoefenen die stereotiep zijn voor jongens.

Vele handen maken licht werk

Het is zwaar om als kleine onderneming enorm veel te kunnen doneren maar we gaan ervoor!

Ook zij beseffen dat het niet gemakkelijk is om snel veel geld in te zamelen. Daarom roepen ze iedereen op om hen te steunen. Vele handen maken licht werk. De groep is op verschillende evenementen aanwezig om hun producten te verkopen. Zo kon je hen vinden op de Urban Trail in Mechelen bij de stand van Plan International België.

De jongeren willen leeftijdsgenoten aanspreken om zich net zoals hen in te zetten voor een goed doel. Hun oproep naar anderen is dan ook: ‘Koop Skuim! Wees solidair’ Steun Plan International!.

Plan International België is een organisatie vol enthousiaste en lieve mensen die wordt gedragen en gesteund door een enorme groep vrijwilligers die enorm uiteenlopend zijn. Het is een prachtige organisatie met een brede waaier aan projecten, goede doelen, nieuwe thema’s waardoor echt iedereen wel iets kan vinden. Net zoals wij met het waterproject in Ethiopië.

Steun deze jonge talenten door hun badproducten te kopen.

Heb je zelf een goed idee of wil je samenwerken, neem gerust contact op.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!