Canon, Plan International en jongeren slaan de handen in elkaar om steden slimmer en veiliger te maken voor iedereen. Hoe dat in zijn werk gaat? Samen met Canon hebben wij in Brussel een jongerenproject opgezet om informatie te verzamelen over het leven van jongens en meisjes in de stad. Aan de hand van foto's en verhalen vertellen deze jongens en meisjes hoe een veilige stad eruit zou moeten zien. Onze jonge activisten gingen praten met de duurzaamheidsmanager van Canon, Emma Hope.

Wat doet een duurzaamheidsmanager precies?

Ik werk nu 9 jaar voor Canon. In mijn huidige functie beheer ik de duurzaamheidsprojecten van Canon in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Canon gaat op zoek naar partners die in deze regio actief zijn op het gebied van milieu, duurzaamheid, mensenrechten en het maatschappelijk middenveld. Het algemene kader voor ons duurzaamheidsbeleid wordt gevormd door de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's). Zo kunnen wij met lokale partnerorganisaties werken rond problemen die leven in hun gemeenschap en toch een mondiaal perspectief behouden.

Welk programma heeft Canon en Plan International België samengebracht?

Een van de belangrijkste sociale projecten van Canon, dat mij na aan het hart ligt, is het Young People Programme. Met dit programma proberen wij een bijdrage te leveren aan het realiseren van de SDG's door jongeren een stem te geven om de verandering aan te sturen, door de kracht van positieve beeldtaal aan te wenden.

Beelden zijn een krachtig en overtuigend medium waarmee iedereen zijn of haar boodschap kan laten horen.

En zo komen we bij Canon, en dan vooral bij onze ambassadeurs. Wij hebben het geluk samen te werken met enkele van de beste fotografen en videomakers in de wereld. Met het juiste materiaal, deskundige begeleiding en workshops over storytelling met beelden geven de Canon ambassadeurs jongeren de kans om te praten over de problemen die hun toekomst bedreigen.

Want wat voor nut heeft het deze mondiale doelstellingen na te streven als we niet luisteren naar de volgende generaties?

En dit is waar Canon en Plan International elkaar hebben gevonden. Onze organisaties streven allebei naar een duurzame toekomst, onze expertise in fotografie en de jarenlange ervaring die Plan International heeft met jongerenwerking. We vullen elkaar goed aan.

Canon België en Plan International België werken meer bepaald samen in het kader van ons Safer Cities-programma. Is dat een gedurfde keuze, of gewoon een logische keuze?

Ik denk dat vrouwen zich direct verbonden voelen met een project voor veiligere steden. Veel meisjes en jonge vrouwen voelen zich niet veilig in steden. Helaas gelden er ongeschreven regels voor vrouwen in de openbare ruimte. Zo weet ik zelf zeer goed waar ik kan wandelen in mijn thuisstad en welke omweg ik moet nemen, welke plaatsen ik kan bezoeken en welke straten ik beter kan vermijden op bepaalde tijdstippen van de dag...

Dat is heel jammer, en ik zou echt willen dat dit verandert.

Het proefproject loopt in de Belgische hoofdstad. Hoe kan een workshop over fotografie iets veranderen aan de veiligheidsproblemen voor tieners in een stad?

Daar zou je van opkijken! Beelden zijn een bijzonder krachtig medium. Plan International België en Canon Ambassadeurs Bieke Depoorter en Mashid Mohadjerin namen de jonge deelnemers mee op een rondreis door hun stad, Brussel, om de plaatsen waar ze zich veilig voelen en de plaatsen waar dat niet het geval is op beeld vast te leggen.

Maar hoe beeld je dat gevoel van veiligheid of onveiligheid af? De kracht van het Safer Cities-project ligt in deze vraag besloten. Want iets wat we niet kunnen beschrijven of tonen, kunnen we ook niet veranderen.  Het is dus zeker een uitdaging voor deze jongens en meisjes om seksuele intimidatie en geweld én de oplossing hiertegen te tonen via foto's. Ik zou zelf niet weten hoe ik dat moet doen.

Zelfs voor de beste fotograaf ter wereld is het niet evident om met slechts één beeld een verhaal te vertellen.

De foto's die dit project in Brussel heeft opgeleverd waren verhelderend, je begrijpt ze zonder woorden. Als ik ze zie, dan weet ik wat er gaande is, dan weet ik wat ze mij proberen te vertellen. Ik was alleszins sterk onder de indruk van de hoge kwaliteit van hun werk. Ik ben dan ook zeer tevreden over het resultaat van deze samenwerking.

Bedankt Emma!

 

Canon: visual storytelling door jongeren

Over het Safer Cities-programma van Plan International

Het programma Safer Cities for Girls is ontwikkeld met de partnerorganisaties UN-Habitat en Women in Cities International.

Het doel van dit programma is veilige, verantwoordelijke en inclusieve steden te bouwen met en voor meisjes en jongens van 13 tot 18 jaar. De verhoopte resultaten van het programma zijn verbeteringen op het vlak van veiligheid en de toegang tot de openbare ruimte, een actievere en constructievere participatie in stadsontwikkeling en -bestuur en een grotere autonome mobiliteit in de stad voor meisjes.

Dit internationale programma wordt momenteel ingevoerd in acht steden: Delhi (India), Hanoi (Vietnam), Caïro (Egypte), Kampala (Oeganda), Nairobi (Kenia), Lima (Peru),San Francisco-eiland (Paraguay) en Honiara (Salomonseilanden).

Bekijk ook zeker ons Safer Cities platform en #pinyourstory.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!