De samenwerking tussen Golazo en Plan International België blaast vijf kaarsjes uit dit jaar! De voorbije jaren hebben we samen niet minder dan 29 Urban Trails uitgelopen en duizenden mensen sportief geëngageerd! Een gesprek met Greg Broekmans, Head of Running vanGolazo, over hoe je mensen en bedrijven duurzaam in beweging zet.

Golazo, meer dan een evenementenbureau

Misschien heb je al eens gehoord van de Memorial Van Damme, de Lotto Zesdaagse van Vlaanderen, Start to Run met Evy Gruyaert, de Color Run, de Spartacus Race en uiteraard, de Urban Trails. Deze succesvolle sportevenementen worden allemaal georganiseerd door Golazo. Het bedrijf groeide de voorbije vijftien jaar uit tot een internationaal evenementenbureau met meer dan 250 werknemers. 

Golazo's missie is om iedereen aan het bewegen te krijgen, onafhankelijk van leeftijd of conditie.

Daarbij is de belevenis, het parcours en het sportplezier belangrijker dan de loopprestatie, iets wat sterk naar voor komt bij de Urban Trails.

Loopwedstrijden kennen de laatste jaren een enorme boost. Wat is de verklaring voor dat succes, denk je?

Bedrijven hebben er veel baat bij om hun werknemers aan te zetten tot bewegen. Het personeel is niet alleen fitter, gezonder en gemotiveerder. Studies tonen aan dat het ziekteverzuim aanzienlijk daalt wanneer de werkgever inzet op sport en gezonde voeding binnen het bedrijf. Ook voor de werknemers is het fijn om samen met collega’s te sporten. Het geeft je een extra motivatie en is goed voor de sfeer binnen het team.

Bij Golazo helpen we bedrijven graag om sport te stimuleren. Dat doen we niet enkel door sportevenementen of loopwedstrijden te organiseren. We staan bedrijven bijvoorbeeld bij met looptrainingen, geven advies over gezonde voeding in de kantine…

5 jaar geleden koos Golazo bewust voor een samenwerking met Plan International België. Waarom kiezen jullie ervoor jullie te engageren voor een goed doel?

Ik denk dat elk bedrijf de morele verplichting heeft om bij te dragen aan een duurzame toekomst en rechtvaardigere wereld. Iedereen wint erbij als bedrijven maatschappelijk ondernemen. Niet in het minst de bedrijven zelf. Ik raad het ieder bedrijf aan.

Ons engagement gaat verder dan een CSR-beleid. Bij Golazo staat dit centraal in onze missie: we zetten mensen in beweging en niet enkel sportief. Al onze sportevenementen zijn verbonden aan een goed doel. Een bonus voor de deelnemers die zich de longen uit hun lijf lopen, in weer en wind, voor en tijdens de wedstrijd.

Zeg nu zelf: geen betere motivatie dan lopen voor het goede doel!

Plan International België & Golazo: een schot in de roos!

Wat we erg appreciëren, is onze dynamische samenwerking met Plan International België. Die gaat verder dan het louter financiële aspect. De betrokkenheid van het team en de vrijwilligers die er elke Urban Trail weer staan, de acties voor het startsignaal waarmee we betrokkenheid en een groepsgevoel bij de deelnemers creëren. Die motivatie maakt ons partnerschap bijzonder. Het geeft een extra dimensie aan onze samenwerking die we zeker verder willen uitbouwen. Gouden tip aan de lezers: houd zondag 24 juni alvast vrij want dit zal je niet willen missen.

Hoe zien jullie de impact van sport op de gelijkheid voor meisjes?

Er is veel veranderd op gebied van gelijkheid in de sportwereld. Wist je dat Kathrine Switzer in 1967 als eerste vrouw meedeed in een loopwedstrijd? In de atletiek was in 1967 geen plaats voor vrouwen. Althans, dat vonden mannen. Toch wilde Kathrine Switzer deelnemen aan de marathon van Boston. Ze schreef zich stiekem in, als 'K.V. Switzer' om toch te kunnen meedoen.  Maar toen de organisatie doorhad wat er aan de hand was, moest ze de wedstrijd verlaten. Ze weigerde dit en liep de marathon uit.  Een dergelijk voorval vandaag in België is ondenkbaar. In de Urban Trails zien we het laatste jaar zelfs meer vrouwen dan mannen aan de start! Vrouwen moeten dus zeker niet onderdoen voor mannen.

Meer weten

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!