Op het eerste zicht lijkt duurzaam ondernemen enkel weggelegd voor grote internationale bedrijven. Maar wist u dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) eigenlijk veel gemakkelijker is voor KMO’s? Lees hier over de vier eigenschappen van KMO’s die ervoor zorgen dat zij uitblinken in sociaal ondernemen.
1. Klein bedrijf, groot verschil
Sociaal ondernemen vergt in de eerste plaats durf en innovatie, iets waar de Belgische KMO’s voor geprezen worden. Met haar zesde plaats op het Europees innovatiescorebord van 2019 mag België zich terecht een sterke innovator noemen. Hindernissen zoals gebrek aan financiële draagkracht, geen tijd of onvoldoende middelen worden door de specifieke bedrijfsstructuur van KMO’s op een innovatieve manier opgelost.
2. MVO-manager geen noodzaak
Als KMO moet u niet direct een MVO- of CSR-manager rekruteren, want die heeft u namelijk al in huis: de ondernemer. Als lokaal verankerd bedrijf vallen uw economische connecties samen met de menselijke. Wanneer de bedrijfsleider verantwoordelijk ondernemen uitademt, straalt het bedrijf dat ook automatisch uit. Als eigenaar staat u dus aan het roer van de ethische koers die u vaart.
Als vrouwelijke onderneemster, CEO en mama van vier vind ik het persoonlijk zeer belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij via een goed doel dat inzet op gelijke kansen.
3. KMO’s zijn veerkrachtiger
Kleine en middelgrote ondernemingen zijn flexibeler in het bepalen van hun beleid en kunnen vaak sneller schakelen dan grotere internationale spelers. Door de typische bedrijfsstructuur worden de medewerkers ook meer betrokken bij de keuze van het goede doel. Iets wat zeker een voordeel is voor het aantrekken van nieuwe medewerkers.
Vorig jaar steunden we Plan International tijdens de 100m equal rights run op de Memorial Van Damme. Na een interne wedstrijd met de medewerkers, heeft de achtjarige zoon van een van onze Skill BuilderS mogen lopen voor een vol Koning Boudewijnstadion. Dat was echt wel kicken! Verder is ons bedrijf Plan Ouder van twee meisjes uit Tanzania.
4. Pioniers met durf
Ondernemers zijn gedreven en trots op hun verwezenlijkingen waardoor ze vaker de sprong durven nemen als echte pioniers. Dit vertaalt zich dan ook positief in het beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo durven KMO’s de lancering van een nieuw product aan een goed doel linken.
Bij Kazidomi besloten we om Plan International België te steunen omdat hun internationale projecten volledig in lijn zijn met onze bedrijfswaarden. We schenken meerdere keren per jaar een deel van onze winst aan hun projecten die we vooraf samen selecteren.
Laat u dus niet van de wijs brengen en weet dat u als kleine of middelgrote onderneming alles in uw mars heeft om een sterk MVO-beleid uit te tekenen. Op lange termijn levert het niet alleen een concurrentievoordeel op, maar ook een unieke kijk op de maatschappij. Haal nog meer inspiratie uit onze gratis brochure vol met tips of contacteer ons gerust voor een partnerschap op maat van uw bedrijf.
Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!
Meer nieuws
5 trends in maatschappelijk verantwoord ondernemen
Tegenwoordig staat de term maatschappelijk verantwoord ondernemen te blinken op de meeste bedrijfswebsites. In de wandelgangen hoor je dat een...
3 voorbeelden van sociaal ondernemen en CSR
Steeds vaker zetten ondernemingen in op sociaal ondernemen, beter bekend als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) of Corporate Social Responsibility (CSR)...
Partner in de kijker: Crème de la crème
Een nieuw product op de markt brengen én datzelfde product tegelijkertijd koppelen aan een goed doel? Weinig ondernemingen zouden dit...