“Door de huidige COVID-19-situatie is toegang tot water een probleem geworden. Het grootste dilemma voor de meeste mensen in Kibera is of ze hun water moeten gebruiken om hun handen te wassen of om mee te koken en van te drinken. Dit is een moeilijke uitdaging geworden. Wij, meisjes en jonge vrouwen, kunnen ons nu niet wassen tijdens onze menstruatie vanwege de schaarste aan water.” legt Lornah uit.

De 21-jarige Lornah leeft net als vele andere meisjes in Kibera, de grootste sloppenwijk van Kenia. Deze is echter zwaar getroffen door COVID-19. Door de pandemie is het voor haar ouders moeilijk om te gaan werken, wat een financiële crisis in haar gezin veroorzaakte. Voedsel- en waterdistributie is de nieuwe norm geworden en de meeste gezinnen zijn genoodzaakt hun aantal maaltijden te verminderen van drie naar twee per dag.

Lornah helpt een jongen zijn handen wassen

 

Lornah maakt deel uit van het Girls Advocacy Alliance-project en studeert momenteel voor haar bachelor in onderwijswetenschappen. Terwijl haar universiteit gesloten is, helpt ze bij een van de handwaspunten die Plan International in Kibera heeft geïnstalleerd. Haar taken bestaan uit het bijhouden van mensen die hun handen wassen en ervoor zorgen dat de tank wordt bijgevuld. Ze opent en sluit de kraan om ervoor te zorgen dat deze niet wordt aangeraakt door de persoon die zijn handen wast.

Sinds de watertanks in onze gemeenschap zijn geïntroduceerd, is het gedrag van de inwoners van de gemeenschap erg veranderd. In tegenstelling tot voorheen komen mensen massaal naar buiten om hun handen te wassen. Ik heb echter gemerkt dat kinderen en ouderen vaker hun handen wassen in vergelijking met meisjes en jonge vrouwen van 18-30 jaar. Toen ik hen vroeg waarom, zeiden ze dat ze te verlegen waren om gezien te worden terwijl ze hun handen wasten. ‘Door wie?’ was mijn reactie. Dit betekent dat er meer bewustmaking nodig is. Vooral voor meisjes in die leeftijdscategorie.

In veel delen van Kenia is er bezorgdheid over het hoge aantal meisjes die de schoolbanken verlaten. Gegevens uit vorige crises tonen aan dat vooral adolescente meisjes het risico lopen om te moeten stoppen met school en ook niet meer terug te keren, zelfs nadat de crisis voorbij is. 

“Aangezien de regering heeft besloten om de scholen te sluiten door de COVID-19-pandemie, maak ik mij ook zorgen dat veel studenten zich zullen overgeven aan slechte praktijken. Het is nu twee maanden geleden en een aantal van hen zijn aan de drugs geraakt en anderen plegen soms een diefstal. In informele nederzettingen speelt school een grote rol bij het waarborgen van discipline bij jongeren, maar door deze pandemie zijn velen teruggekeerd naar hun oude gewoonten.”

Vrouw wast haar handen

 

Hoe helpt Plan International 

  • Plan International informeert de plaatselijke bevolking over het coronavirus, de preventieve maatregelen, kinderbescherming en gendergerelateerd geweld via radio, sms, roadshows, ...
  • We verdelen 15.000 liter vloeibare zeep, 39 handwaspunten die 100 liter water bevatten en 10 tanks van 5000 liter aan gemeenschappen in stedelijke sloppenwijken in Nairobi.

Ontdek welke acties Plan International neemt om kinderen en gezinnen te beschermen tegen de impact van COVID-19

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!