De aanslepende burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een grote impact op de lokale bevolking. Duizenden gezinnen zijn ontheemd of op de vlucht. Vooral kinderen worden getroffen. Ze lijden aan ondervoeding, psychische stoornissen en kunnen zelden naar school. Honderden onder hen raakten hun gezin kwijt en zijn alleen op de vlucht.

Plan International rekent op haar sociaal werkers om van ouders of familie gescheiden kinderen te identificeren. Terwijl we zoeken naar hun biologische familie, helpen we hen aan opvang in een gastgezin en geven hen psychosociale begeleiding.

Concreet betekent dit dat we:

  • gescheiden en niet-begeleide kinderen in (tijdelijke) pleeggezinnen opvangen,
  • alle pleegouders financiële en psychosociale steun geven om te voldoen aan de behoeften van de kinderen,
  • alle pleegouders informatie geven over positieve opvoedingstechnieken,
  • kinderen welkom heten in kindvriendelijke ruimten waar ze kunnen spelen en psychosociale ondersteuning krijgen,
  • toekomstige scheiding van ouders en kinderen helpen vermijden door (pleeg)ouders en kinderen bewust te maken van kleine dingen, zoals het aanleren van de naam van de ouders en het dorp, en door hen meteen technieken aan te reiken om scheidingen te voorkomen.

 

 

Jongen wordt opgevangen door medewerker van Plan International

 

Het verhaal van Saliou

Saliou, een 12-jarige jongen, was één van de kinderen die werd gescheiden van zijn ouders. De zoektocht naar de ouders van Saliou verloopt moeizaam. Hij kent enkel de voornaam van zijn vader. De namen van de rest van zijn familie kent hij niet.

Het was voor Saliou erg moeilijk om zich te integreren in het pleeggezin. Zijn pleegvader trof hem vaak 's nachts huilend aan, vragend naar zijn ouders. 

Saliou had het erg moeilijk in het begin. Hij huilde de hele tijd, at amper en had slaapproblemen. Zelfs 's nachts vond ik hem vaak huilend in bed. Ik wou dat hij zich veilig voelde. Daarom zorgen mijn vrouw en ik extra goed voor hem, zodat hij zich niet anders zou voelen dan de andere kinderen. Het duurde meer dan zes maanden voor hij tot rust kwam en terug zichzelf werd.

Pleegouder van Saliou

Terwijl de zoektocht naar Saliou's biologische ouders nog steeds loopt, merken het team van Plan International en zijn pleeggezin verbeteringen op bij Saliou. In de kindvriendelijke omgeving maakte hij nieuwe vrienden. Hij is vrolijker, meer open en uit geregeld zijn dankbaarheid naar het team en zijn pleeggezin toe. 

 Ik dank mijn pleegouders en Plan International voor alles wat ze voor mij hebben gedaan. Vandaag heb ik nieuwe vrienden waarmee ik kan spelen en ik huil 's nachts niet meer zoals voorheen.

Saliou

 

(Pleeg)ouders krijgen workshops

 

Resultaten in Centraal-Afrikaanse Republiek

  • 807 kinderen worden opgevangen bij tijdelijke pleeggezinnen en ontvangen de nodige ondersteuning op het vlak van o.a. psychosociale hulp, medische hulp en juridische hulp,
  • 5.700 kinderen ontvangen psychosociale ondersteuning,
  • 5.500 ouders en andere volwassenen kregen een training rond positieve opvoedingstechnieken, positief ouderschap en kinderbescherming,
  • 22.000 mensen, waaronder 11.000 kinderen namen deel aan bewustmakingssessies rond het beschermen van kinderen, voorkomen van scheiding, identificatie en doorverwijzing van gescheiden minderjarigen,
  • we herenigden 413 kinderen met hun biologische ouders.

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!