Ik heb vele meisjes zwanger van de schoolbanken zien gestuurd worden. Ze kwamen niet meer terug. Toen ik 13 jaar oud was, waren al 10 meisjes uit mijn dorp zwanger. Ze zijn te vroeg mama geworden omdat ze te weinig info hadden over hun seksualiteit en toekomst. Ik moest wel iets doen. 

Sophie, activiste

Help Oegandese tieners aan betrouwbare seksuele gezondheidsdiensten

In Oeganda is 1 tienermeisje op 4 al mama of zwanger van haar eerste kind. Deze meisjes mogen vaak niet meer naar school gaan. Dikwijls worden de meisjes van school gestuurd wanneer ze zwanger worden en komen ze niet meer terug. Tieners in Oeganda hebben geen toegang tot informatie en diensten zodat ze zichzelf kunnen beschermen tegen een ongewenste zwangerschap en zelf keuzes kunnen maken over hun eigen lichaam en toekomst.

Sophie en andere jonge activisten hebben een enorme stap vooruit gezet door tienerzwangerschappen hoog op de politieke agenda te zetten. Eind maart ontmoeten ze parlementsleden uit Oeganda en zullen ze hen vragen te investeren in de seksuele gezondheid van jongeren. Maar ze hebben jouw steun nodig! Help Sophie en haar vrienden in de strijd tegen tienerzwangerschappen zodat de Oegandese tienermeisjes kunnen kiezen wanneer en of ze moeder willen worden.

Deze jonge acitivistes nemen deel aan het Ni-Yetu project van Plan. Ni-Yetu is Swahili voor "dit is van ons". De deelnemers kozen voor deze naam om aan te geven dat ze het project dragen en zich ermee identificeren. Het project wil jongeren leren om voor zichzelf en hun rechten op te komen. Het project is participatief en inclusief en staat in nauwe samenwerking met middenveldsorganisaties, sleutelfiguren uit de publieke sector en belangrijkste actoren van de gemeenschap.

Tienerzwangerschappen in Oeganda

  • Elk jaar worden 2 miljoen meisjes moeder voor hun vijftiende verjaardag.
  • In Oeganda is 1 meisje op vier tussen 15 en 19 jaar oud al mama of zwanger van haar eerste kind.
  • 77% van de tienermeisjes –en jongens in Oeganda die werden bevraagd, gaven aan niet meer naar het medische vetrouwenscentrum te willen gaan na hun eerste bezoek. Gebrek aan privacy, vijandigheid, vooroordelen waren enkele  redenen die de jongeren opgaven.

Een ongeschoolde vrouw heeft de sleutels tot haar eigen toekomst niet in handen

Mensen zeggen dat deze meisjes een slechte invloed zijn. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze denken dat zwangere meisjes ongeluk brengen. Dit is niet waar !”

Lees het verhaal van Sophie en Annet en ontdek waarom deze jonge meid zich inzet voor het recht op seksuele opvoeding en gezondheidsdiensten voor de jongeren in Oeganda.

Petitie met impact! Ontdek de resultaten

Wil je meer weten over de ontmoeting van de jonge activisten met de Oegandese parlementsleden? Sophie presenteert een geslaagde petitie

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!