De zestienjarige Brisa presenteert haar eigen programma op de vrije radiozender Radio Raribe in Nicaragua. Ze praat open over moeilijke thema's: geweld, tienerzwangerschappen, kindhuwelijken, stoppen met school... Vanuit de studio geeft Brisa hoop aan de meisjes en jongens van de Miskito gemeenschap in Nicaragua. Het is een veilige plaats om zich te informeren en te praten over de sociale thema's en taboes waarmee de jongeren worstelen. Ontdek haar verhaal in video

 

Een voorbeeld voor de hele gemeenschap

Brisa's vriendinnen hadden nooit kunnen vermoeden dat het introverte meisje zou uitgroeien tot een voorbeeld voor hen allen. Brisa's verhaal is een overwacht succes. Ze groeide op met negen broers en zussen in een gebied dat wordt geteisterd door drugshandel en bendevorming. Ondanks alles ontpopte Brisa zich van een verlegen meisje tot een fervente verdedigster van meisjesrechten. "Teveel van mijn leeftijdsgenoten uit mijn gemeenschap zijn al moeder", vertelt Brisa. "Vaak was dit geen bewuste keuze. Meisjes hebben niet het recht om zelf over hun lichaam te beslissen".

Voor de jonge radiopresentatrice is er maar één oplossing:

Ik wil dat het lot van de meisjes uit mijn gemeenschap verandert. Zij moeten "nee" kunnen zeggen en eigen keuzes maken.

Brisa heeft duizenden fans en haar gemeenschap is erg trots, maar haar grootste fan blijft haar mama Concepcion. "Ik houd heel veel van mijn dochter en ik ben zo trots als ik zie hoe ze met jongeren omgaat en hoe ze zelfzeker voor haar eigen pad en carrière koos. Iedereen is blij voor haar." 

Praten helpt!

Brisa wil de taboes die de meisjes uit haar gemeenschap schaden, doorbreken. Radio is maar één van de middelen die ze daarvoor aanwendt. "Samen met andere jongeren ga ik van deur tot deur bij andere tieners om te praten over seksueel misbruik en tienerzwangerschappen. We moedigen de meisjes en jongens aan elkaar met respect te behandelen en verantwoordelijkheid op te nemen." 

Beetje bij beetje won Brisa het vertrouwen van de jongeren:

Ze komen naar me toe en vertellen me over hun dromen en toekomstplannen. Anderen doorbreken eindelijk de stilte en vertellen over het misbruik dat ze moeten ondergaan. Ik raad hen altijd aan om voor zichzelf op te komen en naar school te blijven gaan.

Inspiratie voor de jeugd

Pilar Muller, programmadirecteur van Plan International in Nicaragua, legt uit waarom het zo belangrijk is dat jongeren met elkaar praten. 

Brisa is een inspiratie voor een hele generatie jongeren. Het prachtige aan radio is dat je tot ver buiten de grenzen van je eigen gemeenschap gehoord wordt. Brisa toont de Miskito jongeren dat ze hun eigen toekomst in handen kunnen nemen en vormgeven. Ze zet een evolutie op lange termijn in gang die niet meer te stoppen is. 

Unlock the power of girls

Dankzij Plan International ontdekte Brisa haar leiderscapaciteiten. Plan wil onder het motto "Unlock the power of girls" zoveel mogelijk mensen samenbrengen opdat alle meisjes het recht hebben om te leren, leiden, beslissen en groeien. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!