Vrouwen worden dagelijks geconfronteerd met seksuele intimidatie, of het nu op het werk is, op het openbaar vervoer, in parken, in de openbare ruimte of op sociale netwerken. Elke vrouw krijgt er minstens één keer in haar leven mee te maken. De Brusselse overheid, onder initiatief van Nawal Ben Hamou, neemt daar nu verantwoordelijkheid voor en stelt een eerste gewestelijk plan op om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Voor Plan International België is dit een hoogtepunt van onze beleidsbeïnvloeding die twee jaar geleden startte met de hulp van onze jonge activisten.

Van woorden naar daden

Onze actie begon in de zomer van 2018: Plan International lanceerde de #Safestival campagne. Het doel? De Belgische festivalorganisaties sensibiliseren om initiatief te nemen tegen seksuele intimidatie. We bevroegen Belgische jongeren op festivals over hun ervaring met seksuele intimidatie. Wat bleek: één op de zes meisjes onthulde dat ze minstens één keer werd lastiggevallen op een festival. Meer dan tweeduizend jongeren besloten om Plan International België te steunen en mee de beleidsmakers te mobiliseren om fondsen vrij te maken ter ondersteuning van de strijd tegen intimidatie tijdens zomeractiviteiten.

In de daaropvolgende winter lanceerde Plan International België het project BruxELLES in samenwerking met Canon. Via fotografie vestigden veertien jonge Brusselaars de aandacht op seksuele intimidatie in de openbare ruimte. Enkele maanden later werden deze jongeren als deskundigen uitgenodigd in het Brussels parlement, spraken ze hun lokale verkozenen toe en werkten ze rechtstreeks samen met de MIVB aan een sensibiliseringscampagne.

Na een unanieme stemming over een resolutie ter bestrjiding van seksuele intimidatie in mei 2019, bevestigde de Brusselse regering definitief haar steun aan vrouwenrechten en versterkt ze sindsdien haar engagement. Onder leiding van Nawal Ben Hamou (PS) is dit initiatief een sterk voorbeeld van regionale steun in de strijd tegen geweld tegen vrouwen.

56 concrete acties ter verbetering van de opvang, voorlichting, ondersteuning en bescherming van slachtoffers, alsook vorming en bewustmaking van degenen die betrokken zijn bij preventie, gezondheid, veiligheid, stadsplanning en mobiliteit.

Nawal Ben Hamou, staatssecretaris van Gelijke Kansen

 

De belangrijkste punten van het plan

Na uitvoerige gesprekken met onze jonge activisten, zijn we blij om te zien dat het plan de aanbevelingen van de jonge activisten overneemt: 

  • Vermenigvuldiging van het budget en oproepen tot het indienen van projecten
  • Opzetten van vormingen “seksuele intimidatie in de openbare ruimte” voor specifieke groepen, zoals wijkagenten, straathoekwerkers, parkwachters, MIVB-personeel, ...)
  • Ondersteuning van het zorg- en opvangcentrum voor overlevenden van seksueel geweld
  • Sensibilisering van het grote publiek dat deelneemt aan festivals in Brussel
  • Bestrijding van seksuele intimidatie in de openbare ruimte en met name in het openbaar vervoer

Wil je meer weten? Lees hier gedetaileerde versie van het plan voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen

  • Een overzicht van de 56 acties vindt u op de pagina’s 15 tot 17
  • Meer specifieke informatie vindt u op de pagina’s 21 tot en met 156

 

What's next?

Ons internationaal programma Safer Cities ondersteunt jongeren in de strijd tegen seksuele intimidatie in Antwerpen, Brussel en Charleroi. In Brussel zullen de jongeren blijven samenwerken met de politici om het gewestelijk plan te ondersteunen, maar ook met de MIVB, een belangrijke partner in de strijd tegen seksuele intimidatie in Brussel. 

Ook andere initiatieven van Plan International zijn belangrijk:

Brussel kan een beslissende rol spelen in de vooruitgang die op nationaal niveau moet worden geboekt. Als de strijd tegen seksuele intimidatie onder druk van Plan International België een prioriteit wordt voor de regio's en gemeenten in België, moet ons land ook proberen om deze kwestie op de internationale agenda te zetten. De oproep is gelanceerd. Wie doet mee?  

 

Neem deel aan de J-500

  • Wil je mee nadenken over oplossingen om de veiligheid in je stad te verbeteren
  • Ben je tussen 15 en 24 jaar?
  • Woon je in Antwerpen, Brussel of Charleroi?

Neem dan op 11 februari 2021 deel aan de J-500! 500 jongeren uit Spanje en België zullen die dag (digitaal of ‘live’) met elkaar in gesprek gaan en oplossingen bedenken om seksuele intimidatie aan te pakken. 

Schrijf je in door een e-mail te sturen naar siham.machkour@planinternational.be

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!