Vorig weekend is het Waalse en Brusselse festivalseizoen officieel van start gegaan. Om ervoor te zorgen dat iedereen ten volle kan genieten van deze feestelijkheden, hebben verschillende festivals concrete maatregelen genomen om seksuele intimidatie te bestrijden. In 2018 lanceerde Plan International België de campagne #safestival. Uit de enquête, afgenomen bij festivalgangers, bleek dat seksuele intimidatie een (zeer) frequent probleem is op de festivalweide. De afgelopen drie jaar werd één op zes meisjes minstens één keer lastiggevallen tijdens een festival.

Eén op zes meisjes was al slachtoffer van seksuele intimidatie op de festivalweide 

In 2018 lanceerde Plan International België #safestival, een initiatief voor én door jongeren. Uit een enquête die werd afgenomen bij jongeren onder de 24 jaar, bleek dat er dringend nood was aan actie: aanhoudend geflirt, ongepaste opmerkingen tot zelfs aanrakingen, ... De door de jongeren aangehaalde vormen van seksuele intimidatie en geweld waren talrijk. Zo gaf 60% van de respondenten aan seksistische intimidatie op de festivalweide een frequent of zelfs zeer frequent fenomeen te vinden.

"Dankzij ons onderzoek kunnen we de schaal van het probleem identificeren én kwantificeren. Aangezien seksisme - en de daarop aansluitende seksuele intimidatie - alomtegenwoordig is in openbare ruimtes en waaronder festivals - was het voor ons belangrijk om de omvang ervan te kunnen bepalen. Op die manier konden we samen met de jongeren werk maken van gepaste oplossingen", verduidelijkt Jonathan Moskovic. Vorige zomer gaven meer dan 1.600 jongeren ideeën en suggesties door om seksuele intimidatie aan te pakken en zo zowel politici en festivalorganisatoren op te roepen om concrete maatregelen te nemen.

Samen voor veiligere festivals

Esperanzah! was vorige zomer het eerste festival dat zich actief inzette voor de strijd tegen seksuele intimidatie. "Uit onze rondvraag bleek dat 40% van de getuigen van seksuele intimidatie zich uit de voeten maakt omdat ze niet weten hoe ze moeten reageren", zegt Jonathan Moskovic. "Om de reactie van getuigen te verbeteren, hebben we een training georganiseerd voor festivalvrijwilligers om zo hun bewustzijn rond het probleem te vergroten en hen te helpen bij het bepalen van de juiste responsstrategie.”

Een jaarlijks budget van 250.000 euro werd uitgetrokken voor de financiering van een sensibiliseringscampagne rond seksuele intimidatie op festivals. Vele festivals hebben ondertussen besloten om actie te ondernemen. Zo werd in 2019 bijvoorbeeld het Plan SACHA, of "Safe Attitude Contre le Harcèlement et les Agressions" voor festivals, opgezet met de steun van Isabelle Simonis, voormalig Franse Gemeenschapsminister van Onderwijs, Sociale Promotie, Jeugd, Vrouwenrechten en Gelijke Kansen.

Dit jaar zal het Plan SACHA, naast Esperanzah!, ook worden uitgewerkt door onder meer Solidarités, Jyva'zik en de 24h vélos de Louvain-La-Neuve. “Op de festivals waar Plan SACHA zal worden opgezet, zal er een preventie- en sensibiliseringscampagne voor festivalgangers worden gevoerd. Daarnaast worden er ook andere initiatieven opgestart waaronder de psychosociale opvang van slachtoffers van seksuele intimidatie en geweld", stelt Amandine Verfaillie, coördinator van Plan SACHA.

Als jonge activist van Plan International België ben ik trots op dat ik meewerkte aan het verzamelen van de van de honderden suggesties die seksuele intimidatie willen bestrijden. De stem van de jongeren werd door verschillende organisatoren echt gehoord en ik hoop hiermee bij te dragen een verandering die zorgt voor een gelijke en geweldloze samenleving

Juliette, Jongerenactiviste, Plan International België

Intimidatie gaat verder dan festivalweide

Seksuele intimidatie is een wereldwijd maatschappelijk probleem en beperkt zich niet enkel tot de festivalweide of België. Of het nu in Vietnam, Ecuador of België is, Plan International werkt mee aan de strijd tegen seksuele intimidatie, en dat in meer dan 70 landen. Met het recente Bruxelles-project stelde Plan International België en haar jongeren seksuele intimidatie op openbaar vervoer en in de openbare ruimte aan de kaak.

Plan International België richt zich met deze actie op festivals: de feestelijke sfeer van festivals leidt zowel in België als elders gemakkelijker tot ongeremd gedrag, en daarmee ook ongepaste opmerkingen en gedragingen. "Ongeacht de omvang of het soort muziek, alle festivals hebben te kampen met dit fenomeen. Maar het feit dat we jongeren hebben gevraagd het probleem te benoemen, heeft echt positief bijgedragen aan de verrijking van het debat en aan de betrokkenheid bij de concrete besluitvorming", besluit Jonathan Moskovic.

Ook jij kan optreden tegen seksuele intimidatie

Wanneer je te maken krijgt met seksuele intimidatie of wanneer je getuige bent van zulke praktijken kan jij, als slachtoffer of als omstaander, reageren. Ontdek hier op welke manieren je kan optreden tegen seksuele intimidatie.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!