Met de steun van Canon België, Canon Europa en de organisatie ‘equal.brussels’ startte het pilootproject van Safer Cities ‘BruxELLES’ vorig jaar. Door middel van fotografie brachten 14 jongeren uit Brussel (14 jaar – 20 jaar) thema’s zoals seksuele intimidatie in de openbare ruimte onder de aandacht. Ze werden door Plan International en Canon zowel inhoudelijk als technisch voorbereid om beleidsmakers en andere doelgroepen te mobiliseren tot verandering. Daarop volgden het voorbije jaar nog verschillende activiteiten.

Jongeren in actie voor safer cities

In steden zoals Delhi, Kampala, Melbourne en Lima bezochten duizenden jongeren het ‘Safer Cities’ platform en duidden ze plaatsen aan waar ze van hielden, vermeden, zich veilig of onveilig voelden. Seksuele intimidatie is immers een wereldwijd maatschappelijk probleem, waar Plan International in meer dan 70 landen de strijd mee aanbindt – ook in België, waar het ‘Safer Cities’-programma, dat ontstond in Vietnam en Oeganda, nu ook uitgevoerd wordt.

Er werd voor het eerst een resolutie rond seksuele intimidatie op het openbaar vervoer unaniem goedgekeurd door het Brusselse Parlement in april 2019. Deze resolutie kwam tot stand door de jongeren van het project ‘BruxELLES’ zelf. Het was ook de eerste keer dat jongeren als experts werden uitgenodigd op een hoorsessie op het Brussels Parlement. De resolutie, die verschillende maatregelen tegen seksuele intimidatie in de publieke ruimte bevat, is dan ook gebaseerd op de aanbevelingen van deze jongeren.

Zo vragen de jongeren onder andere om meer betrokken te worden in de hele beslissingsprocedure wanneer die een impact heeft op hun dagdagelijkse leven en vormingen voor het transportpersoneel, zodat ze over de middelen beschikt om gepast te reageren in geval van seksuele intimidatie.

Ik heb het gevoel dat de stem van jongeren niet vaak weerklank vindt in de media. Jongeren lijken daarom niet geïnteresseerd te zijn in belangrijke zaken, maar integendeel. Wij, jongeren, hebben ook een mening. Jammer genoeg wordt er niet vaak om onze mening gevraagd, terwijl onze antwoorden klaar liggen. Er is volgens mij een te grote afstand gecreëerd tussen de politiek en de jongeren. Die wereld bestaat uit allemaal volwassenen, die een complex vocabulaire gebruiken. Jongeren zijn bang dat ze niet serieus worden genomen. Het beeld dat ze hebben van politici is dat ze niet bereikbaar zijn. Met dit project hebben we zeker al een grote stap vooruit gezet om de afstand tussen de politici en de jongeren te verkleinen. Er moet en kan hier zeker verder op gebouwd worden.

Yousri, 18 jaar, Jongerenactivist en lid van de Raad van Bestuur van Plan International België

Drie jongeren van het ‘BruxELLES’ project werden uitgenodigd in Bonn om hierover te spreken op de SDG Global Festival van de Verenigde Naties in mei 2019.

In juni 2019 hebben we samen met MIVB een sensibiliseringscampagne gelanceerd om seksuele intimidatie op het openbaar vervoer tegen te gaan. Niet enkel het slachtoffer van seksuele intimidatie kan actie ondernemen, vooral de omstanders moeten vaker in actie komen . In het kader hiervan hebben we een aantal tips uitgedeeld over hoe je als omstander kan optreden.

 

Seksuele intimidatie: wat kan je doen als omstander?

Wil je graag meer informatie over onze impact? Lees dan zeker verder in ons jaarverslag 

 

Duurzame financiering

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Canon België, Canon Europa, equal.brussels en de trouwe donateurs van Plan International België.

Klik hier voor meer informatie over onze partners in het buitenland.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!