Twee weken geleden trof orkaan, ETA, Nicaragua en vervolgens Honduras en Guatemala als een tropische storm. Hierbij werden meer dan 4,2 miljoen mensen in de 3 landen getroffen. De tweede orkaan, IOTA, trof het Nicaraguaans grondgebied als een orkaan van categorie 5 op maandag 16 november. Vervolgens stak orkaan IOTA het land over naar het noorden en bereikte Honduras tegen de middag. Ook El Salvador is getroffen in de categorie van tropische depressie.

Door orkaan IOTA is volgens het team van Plan International in de stad Bilwi (Nicaragua) 80% van de infrastructuur van de stad beschadigd. Op basis van de eerste informatie van de regering bevinden 48 000 mensen zich in 561 opvangcentra in het hele land, waarvan 70 in de meest getroffen regio.

Ten eerste werden we geconfronteerd met de ramp veroorzaakt door orkaan ETA van categorie 4, en in minder dan 15 dagen hebben we de verwoestende en aggresieve impact ervaren van orkaan IOTA van categorie 5. Deze heeft een grote verwoesting veroorzaakt. Veel mensen zijn hun huis kwijtgeraakt en leven in opvangcentra, waar voedsel, onderdak en bescherming voor meisjes, jongens en hun families dringend nodig zijn.

Gerardo Lara, Directeur Plan International Nicaragua
Jongetje krijgt deken

 

Gezien het feit dat de regen aanhoudt in Honduras en El Salvador, zijn er nog geen officiële cijfers over de effecten veroorzaakt door orkaan IOTA, maar het is zeker dat de behoeften alsmaar toenemen.

De situatie van Midden-Amerikaanse landen wordt hiermee complexer. Naast de COVID-19 pandemie, krijgen zij nu ook te maken met mogelijke uitbraken van door muggen overgebrachte ziekten, zoals Dengue, Chikungunya en Zika als gevolg van de waterophoping.

Plan International heeft als ontwikkelings- en humanitaire organisatie haar response team over het hele grondgebied ingezet om snel op de noodstituatie te reageren. De snelle respons in Nicaragua, Honduras en Guatemala is gericht op het ondersteunen van getroffen mensen met voorraden water, voedsel, materialen voor hygiëne en preventie van COVID-19. Daarnaast nemen we acties om kinderen te beschermen en om geweld tegen meisjes en vrouwen te voorkomen. We leveren ook hygiënekits voor adolescenten.

In El Salvador volgt het Plan International Emergency Response Team de situatie nauwlettend. Veel mensen zijn preventief naar opvangcentra getrokken. Ook daar worden hygiënekits en speelkits geleverd voor meisjes en jongens.

Ik voelde dat mijn huis bewoog, ik zag dat het dak afbrak. Ik was bang dat er iets zou gebeuren met mijn familie en mijzelf, dat er een boom op ons zou vallen of dat mijn huis zou worden overspoeld door de zware regenval. Daarom renden we naar het opvangcenter

Darci, 16 jaar, Nicaragua

Het water steeg en steeg, we moesten naar het dak van een pakhuis klimmen. Daar zaten al 400 mensen op. Het dak had niet zoveel capaciteit om iedereen te dragen. We konden op elk moment doorzakken, het was een ramp. We brachten daar twee dagen en één nacht door.

Ana, 17 jaar, Honduras

 

Hulpverleners in tent met getroffen kinderen

Veiligheid van meisjes in geval van noodsituaties

Bij elke reactie op noodsituaties is het essentieel om rekening te houden met de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, waaronder kinderen en vooral meisjes, die vanwege hun leeftijd en geslacht een groter risico lopen op geweld en seksueel misbruik.

Tijdens de noodsituatie veroorzaakt door orkaan ETA zijn gezinnen genoodzaakt om hun huizen te verlaten en hun toevlucht te zoeken in tijdelijke onderkomens waar overbevolking en beperkte ruimtes het moeilijk maken om de veiligheid en bescherming van kinderen en adolescenten te garanderen.

Volgens officiële rapporten van 16 november zitten 55 300 mensen in Honduras en 17 600 mensen in Guatemala in opvangcentra. Met de komst van orkaan IOTA zal de situatie alleen maar erger worden.

Plan International geeft prioriteit aan de bescherming van kinderen, en meer specifiek meisjes vanwege de grote kwetsbaarheid waaraan ze worden blootgesteld. Daarom zal het centrale deel van haar interventie in de 4 landen (Nicaragua, Honduras, Guatemala en El Salvador) gericht zijn op kinderbescherming, met nadruk op het voorkomen van geweld en seksueel misbruik tegen kinderen in opvanghuizen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!