Op 5 december, de Internationale Dag van de Vrijwilliger, zetten we graag onze vrijwilligers extra hard in de bloemetjes voor al hun inzet en enthousiasme. Claudine, die sinds 13 jaar bij Plan International België aan het werk is als vrijwilligster, nam de tijd om haar ervaring te delen. Ontdek hieronder haar verhaal! 

Claudine, vrijwilligster bij Plan International België

U komt onbezoldigd bij Plan International België helpen als vrijwilliger. Waarom koos u voor Plan? 

In 2006 ging ik op pensioen- daarvoor gaf ik wiskunde en informatica aan een hogeschool- en besliste ik om de tijd die ik vrij kreeg te besteden aan een goed doel. Mijn man en ik hebben altijd veel gereisd, onder andere in Afrika, waar ik veel ellende en armoede heb gezien. Daarom wou ik mij graag inzetten voor straatkinderen. Net op het moment van mijn pensioen verhuisde Plan van Gent naar Brussel en ontvingen alle Plan-ouders een mail met de vraag om vrijwilliger te worden bij Plan in Brussel. Voor mij kwam deze vraag op een perfect moment.  Ik maakte een afspraak op het kantoor in Brussel en het contact voelde meteen goed. Sindsdien zorg ik voor de verzendingen van de educatieve materialen die leerkrachten via de website bestellen. Intussen ben ik echt gegroeid in mijn werk en gaandeweg voel ik mij steeds meer betrokken bij de taken die ik doe en bij de mensen waarmee ik werk. Samen hebben we iets opgebouwd. Mijn mening wordt ook meegenomen bij het nemen van bepaalde beslissingen. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een nieuwe website bleken er bepaalde fouten in de manier waarop bestellingen gebeuren. Dan werken we daar samen aan om tot een oplossing te komen.

Als u aan uw familie en vrienden laat weten dat u vrijwilligerswerk doet, wat is hun reactie? Delen ze uw enthousiasme? Bewonderen ze uw inzet?

Mijn familie en mijn vrienden vinden het een mooie geste dat ik mij engageer. Nog nooit kreeg ik een negatieve reactie. Wat ik wel merk is dat sommige van mijn vrienden en kennissen Plan International als organisatie vaak niet direct kennen, maar als ik naar Foster Parents Plan (de vorige benaming van Plan) verwijs weten ze meteen waarover ik het heb. 
Intussen heb ik ook mijn zus kunnen motiveren om zich vrijwillig in te zetten. Zij komt mij helpen bij Plan als er echt veel werk is. Zij werkte al in een cultureel centrum, maar zij komt heel graag naar hier omwille van de aangename sfeer.
Ook mijn man werkt als vrijwilliger voor een cultureel centrum. Vrijwilligerswerk geeft volgens mij zin aan je leven, het geeft je – naast de aangename contacten- ook een doel. 
 

Heeft u het gevoel dat u impact creërt?

Het personeel bij Plan laat me zeker voelen dat ik onmisbaar ben voor de organisatie. Als ik erover spreek om ooit te stoppen - als het werk bijvoorbeeld helemaal anders zou worden - dan krijg ik meteen reactie dat ze me niet zullen laten gaan (lacht). De mensen hier laten me voelen dat ik welkom ben, ook de mensen waar ik niet rechtstreeks mee samenwerk. Er is een aangenaam contact met het hele team.

 

Welke belang heeft het vrijwilligerswerk voor u als persoon? 

Als jong-gepensioneerde wilde ik naast een sociaal engagement ook graag nieuwe sociale contacten leggen. En dat is bij Plan absoluut gelukt. Na al die jaren voel ik mij helemaal op mijn gemak binnen de organisatie. Ik heb hier echt een eigen plekje en ik maak deel uit van het team. Het is vooral belangrijk dat de verantwoordelijke zich om je bekommert en zorgt dat je je betrokken voelt bij het team, wat zeker het geval is bij Plan. Ook de mensen waar ik niet meteen mee samen werk, geven mij het gevoel dat ik heel welkom ben. Af en toe verras ik hen dan ook met een zelfgebakken taart of ander lekkers. Wat altijd zeer erg geapprecieerd wordt! Ik kom met veel plezier werken en kijk echt uit naar de donderdag, mijn Plandag. 

Wilt u ook vrijwilliger / vrijwilligster worden bij Plan International? Hier zo!

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!