Victoria (32) werkt al zeven jaar voor Plan International in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. “Toen ik zelf jong was, hoorde ik de vreselijkste verhalen over meisjes en vrouwen. Ik wist al snel dat ik later een job wou waarin ik hen zou kunnen beschermen.

Vrouwen die in elkaar geslagen werden door hun man. Die verminkt waren. Die in de slavernij belandden. Dat soort verhalen over seksueel geweld en seksueel misbruik hebben altijd een diepe indruk op me gemaakt.

Toen Victoria op het nieuws hoorde dat een meisje van amper drie maanden seksueel misbruikt was, besloot ze om advocaat te worden. De opleiding heeft ze nooit kunnen betalen, maar toch voelt het alsof ze haar droom heeft kunnen waarmaken.

Bij Plan International strijd ik voor vrouwenrechten in Oeganda. Ik sta meisjes en vrouwen bij wanneer ze problemen hebben en zoek met hen naar oplossingen. Ik maak een verschil. Ik voel dat ik op mijn plek zit met wat ik doe. Daarom hoef ik mijn droom van vroeger om advocaat te worden niet na te jagen. Ik heb al de beste job ter wereld. 

Onderwijs in plaats van kindhuwelijken

Toch hoopt Victoria dat ze in de toekomst nog meer verschil zal kunnen maken. In haar geboortestreek bijvoorbeeld. “Ik ben net terug van een bezoek aan mijn vroegere dorp in het oosten van Oeganda. Mijn leeftijdsgenoten zijn getrouwd op hun dertiende. Het ging dus om kindhuwelijken. Intussen hebben ze allemaal zes tot zeven kinderen. Dat is niet fijn om te zien.”

"Wanneer ik naar mijn geboortedorp ga, dan weet ik dat de jonge meisjes en vrouwen naar mij opkijken. Ik wil dat ze naar school blijven gaan. Ze doen daar hun best voor, ook al is het niet gemakkelijk om een opleiding te volgen en af te maken als meisje in Oeganda. Ik merk dat ik hen kan inspireren om te dromen. Over hun leven, over werk. Buiten de keuken."

Ik laat de meisjes uit mijn dorp zien dat het niet bij dromen hoeft te blijven. Mij is het gelukt om te studeren en een job te vinden, dus waarom zou het hen niet lukken?

Meisjes en jongens zijn gelijk

Vrouwen en meisjes worden in deze maatschappij nog steeds gezien als minderwaardig. Ze worden gezien als niets. Als minder dan niets zelfs. Ze kunnen niets en zullen nooit iets worden. Mijn volgende droom is dat de nieuwe generatie meisjes als gelijkwaardig aan jongens kan opgroeien. Dat ze wel een uniform krijgen om naar school te gaan, dat hun vader vindt dat ze dat waard zijn. Dat ze iets kunnen. En dat ze deel uitmaken van een maatschappij die in hen gelooft.”

Plan International in Oeganda

In Oeganda kan je niet naast de uitdagingen kijken waar meisjes voor staan. Maar hetzelfde geldt voor hun kracht, capaciteiten en creativiteit. Plan International geeft meisjes – én jongens – een duwtje in de rug om sterker in het leven te staan, hun school af te maken, een beroepsopleiding te volgen en een goede job te vinden. Lees meer over onze projecten in Oeganda.

The Dreamers

Victoria vertelde haar verhaal aan Plan Ouder Greetje Van Buggenhout, die eind 2017 als fotograaf met ons meereisde naar Oeganda. Samen met journalist Thalisa Devos zette ze het project "The Dreamers" op, een platform voor trage journalistiek met inspirerende, persoonlijke verhalen, dromen en analoog gemaakte foto’s van mensen over de hele wereld en van diverse creatieve en culturele achtergronden. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!