In België, maar ook in andere landen, roept Plan International de overheden op om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen de verspreiding van COVID-19. De ergste gezondheidscrisis uit onze generatie vormt momenteel een ernstige uitdaging voor de meest ontwikkelde economieën, met een groeiend aantal dodelijke slachtoffers. Verregaande maatregelen zijn daarom nodig om het aantal besmettingen in ons land, maar ook daarbuiten zoveel mogelijk te beperken.

Dit is nodig, want in armere landen met kwetsbare gezondsheidssystemen kunnen de gevolgen nog rampzaliger zijn. Onze ervaring leert ons dat meisjes en jonge vrouwen in noodsituaties bijzonder hard worden getroffen op gezondheidsvlak. En hoewel kinderen minder last lijken te hebben van COVID-19 dan volwassenen, zal de pandemie de omgeving waarin kinderen opgroeien en zich ontwikkelen toch beïnvloeden. De uitdagingen voor kinderen zullen enorm groot zijn. Vooral meisjes in armere landen lopen een verhoogd risico op seksueel geweld, schooluitval en mentale gezondheidsproblemen. 

Onze maatregelen

Op dit moment zijn er weinig gevallen van COVID-19 in landen waar we projecten uitvoeren. En dit proberen we zo te houden. Daarom neemt Plan International volgende maatregelen om ervoor te zorgen dat kinderen, de gemeenschappen en onze werknemers beschermd worden tegen een eventuele besmetting.

  • We houden de impact op onze activiteiten nauwlettend in de gaten en hechten het grootste belang aan de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers en de gemeenschappen in alle landen waar we werkzaam zijn.
  • We volgen de richtlijnen voor volksgezondheid die worden opgelegd door de nationale overheden en de Wereldgezondsheidsorganisatie.
  • We bieden ondersteuning aan de gemeenschappen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit doen we door informatie rond volksgezondheid en (hand)hygiëne te verspreiden, en door te investeren in voorzieningen om de handen te wassen. 
  • Huisbezoeken aan Plan Kinderen worden voorlopig stopgezet om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 

We onderzoeken en evalueren permanent hoe we onze projecten kunnen voortzetten en kinderen, de gemeenschappen en lokale systemen het best kunnen ondersteunen wanneer het toch tot een uitbraak komt.

Daarbij houden we rekening met de ervaring die de Ebola uitbraak in West-Afrika ons heeft geleerd op het vlak van acute medische hulpverlening. 

We blijven ons uiterste best doen om samen met de zorgverleners, ouders en leerkrachten de meest kwetsbare kinderen over de hele wereld zo goed mogelijk te ondersteunen, ook in noodsituaties.

De meest gestelde vragen en antwoorden rond onze aanpak van COVID-19 leest u hier.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!