Stoffen mondmaskers dragen maakt meer en meer deel uit van de strijd tegen de verspreiding van COVID-19 in België en overal ter wereld. Meisjes, die voordien een beroepsopleiding naaien volgden in Mali, zetten met trots hun talent in om mondmaskers te maken voor anderen. Zo dragen zij hun steentje bij in het beschermen van hun gemeenschap nu hun school tijdelijk gesloten is.

Basisproducten onbetaalbaar voor bevolking

Na de aankondiging van het eerste COVID-19 slachtoffer in Mali eind maart riep het land de noodtoestand uit en moesten vele instellingen waaronder scholen en opleidingscentra verplicht sluiten. Ook het opleidingscentrum waar Koumba een naaiopleiding volgde, moest haar deuren sluiten. Door de sluiting van het opleidingscentrum werd het voor Koumba onmogelijk  om haar studies tot naaister verder te zetten. Hier bovenop waren sommige producten, die essentieel zijn om jezelf te beschermen tegen het virus, niet meer verkrijgbaar.

Ondanks de oproep van de Malinese regering om essentiële producten betaalbaar te houden, stegen de prijzen van handhygiënekits, desinfecterende gel en mondmaskers enorm. Waardoor een deel van de bevolking geen toegang meer heeft tot deze basisproducten omdat ze veel te duur zijn.

In samenwerking met de lokale partners  probeert Plan International  de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Dit door handhygiënekits te verspreiden en het bewustzijn in de gemeenschappen te vergroten via sensibiliseringscampagnes. We zonden ook advertenties uit via 6 verschillende radiostations om uit te leggen aan de bevolking hoe ze de verspreiding van de ziekte kunnen tegen gaan.

Meisjes maken zelf mondmaskers

Dit bracht Koumba op het idee om zelf aan de slag te gaan met naald en draad en zo te blijven oefenen voor haar opleiding.  Plan International bezorgde hen de juiste instructies en stoffen om de mondmaskers te maken. Met veel trots gingen  zij aan de slag met hun naaimachine om zo mee hun gemeenschap te beschermen.

We kregen reeds handhygiënekits en extra zeep van Plan International. Deze mondmaskers zijn een extra beschermingsmiddel. Dankzij onze beroepsopleiding weten we hoe we  moeten naaien en leren we andere hoe ze deze zelf ook maken.

Tot nu hebben Koumba en haar vriendinnen reeds 450 mondmaskers gemaakt. Een deel is al verdeeld onder de meest kwetsbare personen, voornamelijk ouderen en kinderen. Hoewel het dragen van een masker niet verplicht is in Mali, wordt het wel sterk aanbevolen door de overheid.

Dit initiatief laat ons toe om onze gemeenschap te helpen en ondertussen te oefenen nu onze school dicht is. Dit geeft ons het gevoel dat we meer de verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen de pandemie. We moeten er allemaal, ieder binnen zijn mogelijkheden, alles aan doen om het coronavirus uit te roeien.

Koop onze exclusieve maskers ter ondersteuning van onze acties tegen COVID-19

Wil je de inspanningen en acties van Plan International, zoals het initiatief van Koumba en haar vrienden, steunen? Koop de exclusieve mondmaskers van Plan International België geïllustreerd door Philippe Geluck, Eva Mouton, Chrostin et helen b. De opbrengst van deze verkoop investeert Plan International in de projecten tegen Covid-19. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!