Latijns-Amerika is hard getroffen door de pandemie. Overal worden de gemeenschappen geconfronteerd met acute crisissituaties. Lees hieronder hoe wij hen bijstaan.
Noodsituaties aanpakken
We ondersteunen de autoriteiten, lokale medewerkers, scholen en gezondheidsinstellingen om de epidemie in te dijken en extra veerkracht op te bouwen. In Nicaragua, Paraguay, Brazilië, Haïti en op andere plekken delen we massaal sanitaire kits (maskers, antibacteriële gel...), rantsoenen of voedingsbonnen, zaaigoed voor moestuinen, maandverband en andere medische benodigdheden uit. In Ecuador hebben we 42.000 voedselrantsoenen en 5.000 sanitaire kits geleverd en ondersteunen we er ook het vrouwelijk ondernemerschap voor de productie van 30.000 maskers.
Ik raakte besmet toen ik twee maanden in het ziekenhuis werkte. Ik moest afstand houden van mijn gezinsleden, die in een ander huis gingen logeren, en van mijn collega's. Dat was zeer moeilijk. Veel mensen hier hadden geen eten meer en wisten niet wat ze moesten doen. Ze verdienen geld dag per dag en konden niet meer naar buiten om te werken. Plan International is hier de enige ngo. Deze organisatie heeft ons, gezinnen en kinderen, nog nooit in de steek gelaten. Hartelijk dank aan Plan International en alle Plan Ouders.
Informeren en uitrusten
We organiseren informatiecampagnes over goede hygiënische gewoontes en leiden vrijwilligers op om die informatie te verspreiden. In Guatemala, bijvoorbeeld, hebben we zo meer dan 100.000 mensen via sociale media kunnen bereiken. In Salvador, Colombia en de Dominicaanse Republiek hebben we medisch materiaal geschonken aan tientallen ziekenhuizen, regionale verzorgingsinstellingen of opvangcentra voor migranten.
Eerst was er de pandemie en daarna sloeg ook de tropische storm Amanda toe. Mijn moeder is haar werk kwijt door Covid-19. Dat was ons enige inkomen. Daardoor zijn we zo blij dat de mensen van Plan International er zijn. Jullie hebben geen idee hoe hard jullie ons hebben geholpen. Wij hadden jullie hulp echt nodig. Dankjewel!

De scholen draaiende houden
De sluiting van de scholen heeft de toegang tot het onderwijs fors beperkt, vooral op het platteland waar de toegang tot het internet beperkt is. In Peru hebben onze teams opleidingen en pedagogisch materiaal voorzien voor leerkrachten via digitale ondersteuningskanalen. Zij kunnen deze informatie makkelijk verspreiden en ze op afstand gebruiken voor hun lessen. In dorpen waar geen internet is, hebben we 90 luidsprekers verspreid. Kinderen volgen daar les via de radio en luidsprekers.
In Ecuador hebben we zo'n 100.000 zelfstudiegidsen uitgedeeld aan leerlingen uit de inheemse bevolking in hun eigen taal. In Paraguay, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Honduras en andere landen hebben scholen en gezinnen pedagogisch en recreatief materiaal ontvangen zodat kinderen thuis hun ontwikkeling en studies kunnen voortzetten.
In mijn gemeenschap helpen meisjes hun moeders meer in het huishouden dan voor de coronacrisis. Het zijn vooral meisjes die het huishouden doen omdat mannen altijd zeggen dat dit vrouwenwerk is." Dankzij Plan International kan ik me verzetten tegen genderongelijkheid in mijn gemeenschap. Ik stuur een boodschap de wereld uit: 'Wij meisjes, wij zijn sterk. Wij hebben Paraguay doen groeien in het verleden en zullen dat ook in de toekomst doen!'

Geweld voorkomen
De lockdown verhoogt het risico op partnergeweld fors. Vooral seksueel geweld, waarvan 70% plaatsvindt in familiale kring. Dat heeft een dramatisch gevolg: een stijging van de tienerzwangerschappen. Overal hebben we onze preventie-acties versterkt. In alle landen waar we actief zijn voeren we deze grote informatiecampagnes om de risico’s in gemeenschappen en gezinnen beter te detecteren. In Ecuador hebben onze boodschappen zo'n 250.000 mensen bereikt via sociale media en 40 radiozenders in de gemeenschap.
In Paraguay zorgen we ervoor dat onze adviseurs de monitoring en preventie op afstand kunnen voortzetten en snel kunnen tussenkomen als er geweld wordt vastgesteld ten opzichte van kinderen of adolescenten. We hebben ook de Boliviaanse overheden geholpen om de situatie te evalueren en preventie-ambtenaars op te leiden. Alleen al in Colombia hebben we aan zo'n 1700 gezinnen psychosociale ondersteuning gegeven om gewelddadige situaties te voorkomen. In Nicaragua, Salvador en op andere plekken sensibiliseren we actief meisjes, adolescenten, jonge vrouwen, jonge mannen en lokale autoriteiten.
Hartelijk bedankt Plan International omdat jullie er altijd zijn om mijn gezin te ondersteunen. Ik ben blij dat ik geholpen heb bij het leveren van eten en hygiënische kits aan gezinnen in moeilijkheden. Tijdens de lockdown kon ik ook boodschappen rond preventie van geweld tegen jongens, meisjes en adolescenten delen via mijn sociale media.
Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!
Meer nieuws
Risico op meer kindhuwelijken door de COVID-19-pandemie
Met de hulp van Plan International kon de 14-jarige Maria* ontsnappen uit haar huwelijk en terugkeren naar school. In Mozambique...
De strijd tegen COVID-19: wat hebben we geleerd van ebola
Terwijl het coronavirus door de wereld raast, werkt Plan International verder. Onze expertise bouwt verder op de lessen die we...
COVID-19: Tips om erover te praten met jouw kinderen
De wereld vecht tegen het coronavirus en de maatregelen zijn overal voelbaar. Ook voor kinderen kan dit een verwarrende periode...