Plan Kind, Ly, en haar vader, Thang, wonen in een klein dorp in Vietnam. Als hoofd van de sponsorgroep in hun dorpje, moedigt hij de Plan Kinderen aan om brieven te schrijven naar hun Plan Ouders. Door COVID-19 werden huisbezoeken aan Plan Kinderen opgeschort om zowel Plan Kinderen als onze medewerkers veilig te stellen. Hierdoor liep de communicatie tussen Plan Kind en Plan Ouder enige vertraging op. Toch weerhoudt COVID-19 Ly en haar vader er niet van om de brieven tot bij de Plan Ouders te krijgen. 

COVID-19 postbussen

Toen de social distancing maatregelen werden ingelast, hebben Mr. Thang en de andere vrijwilligers ‘COVID-19 postbussen’ uitgevonden. Deze postbussen worden aan een hekje of een boom bevestigd, zodat de Plan Kinderen hun brieven kunnen versturen en ontvangen zonder in contact te komen met andere mensen

Naast Ly, wonen er nog 17 Plan Kinderen in haar dorp. Haar vader helpt hen met het schrijven van brieven naar hun Plan Ouders, want niet alle Plan Kinderen kunnen zelf schrijven. 
 

Ook Ly helpt mee

Wanneer ze tijd heeft, helpt ze haar vader de brieven van Plan Kinderen nalezen. Ze neemt de tijd om uit te zoeken wat de Plan Kinderen proberen te zeggen in hun brieven en brengt waar nodig wijzigingen aan om bepaalde woorden en zinnen duidelijk te maken. 

Blijf op afstand, maar niet te ver

Via luidsprekers worden de inwoners regelmatig eraan herinnerd om voldoende afstand te bewaren, mondmaskers te dragen, regelmatig de handen te wassen, fysiek contact en grote bijeenkomsten te vermijden. 

Ook tijdens de gemeenschapsbijeenkomst krijgt Ly deze boodschappen te horen. Iedereen wordt getroffen door de pandemie, maar toch heeft ze het gevoel dat haar mede-inwoners positief blijven. Wel hoopt ze dat alles snel weer zoals normaal zal verlopen, zodat ze haar vrienden terug kan zien. 

Op het einde van de bijeenkomst nemen de vrijwilligers een klein geschenkje mee die ze vervolgens aan de Plan Kinderen geven. Ook Ly krijgt een klein geschenkje. Dit herinnert haar aan de les van haar leraar: “Iedereen behandelt elkaar met liefde en respect. Blijf op afstand, maar niet te ver.” 

***

Schrijf een brief naar je Plan Kind

Vooral in deze moeilijke tijden is het belangrijk om de band met je Plan Kind te onderhouden. De post van Plan Ouders is immers een extra motivatie voor de kinderen. Vertel over jouw leven of voeg een leuke foto toe. Vermeld je Plan Ouder- en Plan Kindnummer op alles wat voor je Plan Kind bestemd is. Stop het in één gesloten omslag en verstuur naar: Plan International België – Ravensteingalerij 3 B 5 – 1000 Brussel

Onze lokale medewerkers doen er alles aan om de post zo snel mogelijk te behandelen, maar door COVID-19 kunnen er nog steeds vertragingen optreden. Wij danken je voor je begrip.  

Ontdek welke acties Plan International neemt om kinderen en gezinnen te beschermen tegen de impact van COVID-19. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!