De COVID-19 lockdown weegt zwaar op jongeren over de hele wereld, en heeft vooral een enorme impact op het leven van vele meisjes. Van meer seksuele intimidatie en huiselijk geweld tot beperkte toegang tot voeding en gezondheidszorg. Verschillende ervaringen en getuigenissen uit het verleden tonen aan dat genderongelijkheid toeneemt in tijden van crisis. In een recent rapport (april, 2020) presenteert Plan International de bevindingen op basis van gesprekken met meisjes die hun verhaal deelden. Ontdek het hier.

Hongersnood

Veel gezinnen verliezen hun inkomen door de lockdown en andere verregaande maatregelen. Dit zorgt ervoor dat ze niet meer in hun basisbehoeften kunnen voorzien, zoals voeding. In sommige regio’s bepalen sociale regels dat meisjes en vrouwen pas als laatsten mogen eten én de kleinste portie krijgen. Wanneer een voedseltekort dreigt, zullen zij de eersten zijn die met een lege maag moeten gaan slapen. 

In Bangladesh, vertelden Rohingya meisjes dat ze zich het meest zorgen maakten over niet genoeg te eten hebben. Vooral adolescente meisjes die er helemaal alleen voor staan en zij die niet vergezeld worden door hun naaste familieleden lijden het hardst door voedseltekort.
 

Mijn angst is dat vrouwen zullen lijden door het coronavirus. We zullen honger lijden en mannen gaan ons mishandelen. Want als wij geen voedsel hebben en een jongen wel, en ik vraag hem voor hulp, dan zal hij vragen voor seks vooraleer hij mij wat voedsel geeft.

Janet, 14 jaar, Liberia (corona-pandemie), 2020 

Geen educatie = geen toekomst

Tijdens de huidige crisis hebben 191 landen hun scholen gesloten. Ongeveer 1,5 miljard leerlingen kunnen niet naar school. Dit gebeurde ook tijdens de ebolacrisis in 2014. Bijna een jaar lang bleven de scholen dicht waardoor 5 miljoen kinderen in Liberia, Sierra Leone en Guinee geen educatie kregen. 

Door de ebola-epidemie is mijn school gesloten. Door angst voor deze ziekte kan ik ook niet meer bij mijn vrienden zijn zoals vroeger. Deze ziekte heeft mijn hele leven volledig veranderd en dat maakt me dagelijks verdrietig.

Anoniem, leeftijd onbekend, Liberia (ebola-epidemie), 2015

In tijden van crisis bieden we kinderen en jongeren afstandsonderwijs aan zodat ze thuis kunnen studeren. Toch blijft dit voor veel meisjes en jonge vrouwen moeilijk. Zij moeten heel wat huishoudelijke taken moeten uitvoeren zoals koken, kuisen, water halen en zorg dragen voor hun broers en zussen. Taken die voornamelijk alleen meisjes worden opgelegd. Daardoor lopen ze heel wat achterstand op en riskeren ze nooit terug naar school te keren.

Ik doe de meeste huishoudelijke taken zoals koken, kuisen en de afwas en dat is niet zo voor de jongens.

Anoniem, 13 jaar, Nigeria (watercrisis in Tsjaad), 2018

 

Toename van gendergerelateerd geweld

Cijfers van de ebolacrisis in West-Afrika en de Democratische Republiek Congo tonen aan dat seksuele uitbuiting en misbruik stijgen tijdens gezondheidscrises. Zo nam het aantal zwangerschappen bij jonge meisjes in de getroffen landen in West-Afrika met 65% toe. Verschillende geïnterviewde meisjes in Sierra Leone uitten hun bezorgheid over de toegenomen betrokkenheid in criminaliteit, kinderarbeid en seksuele uitbuiting tijden de ebola-epidemie. 

Meisjes worden zwanger omdat ze niet naar school gaan en sommigen omdat ze geld nodig hebben. Er is veel prostitutie.... Enkel wanneer meisjes naar bed gaan met oudere mannen voor geld, kunnen ze aan eten geraken... Wij, meisjes, hebben seks met mannen even oud als onze vaders omdat we geld nodig hebben en mannen geven niets zomaar.

Anoniem, leeftijd onbekend, Sierra Leone, 2015

 

Beperkte toegang tot gezondheidszorg

Jongeren krijgen op school seksuele opvoeding en voorbehoedsmiddelen om zichzelf te beschermen. Nu de scholen gesloten zijn, riskeren heel wat meisjes en jonge vrouwen zwanger te worden.

Marie Stopes (NGO) verdeelde voorbehoedsmiddelen op school aan meisjes. Nu de scholen gesloten zijn, is er ook geen Marie Stopes dus zijn er meer zwangerschappen.

Anoniem, leeftijd onbekend, Sierra Leone, 2015

De ervaringen en getuigenissen van meisjes zijn erg belangrijk om de bestaande ongelijkheden te erkennen. Ook tijdens crises moeten we ervoor zorgen dat de rechten van meisjes gewaarborgd blijven.  

De stem van jongeren wereldwijd moet gehoord worden. Hun ervaringen moeten onze beslissingen en interventies tijdens deze crisis vormgeven, want ook zij maken deel uit van onze samenleving. 

Lees hier het volledige rapport "Girls Living Under Lockdown" in het Engels.

Lees ook: 5 redenen waarom meisjes en vrouwen kwetsbaarder zijn voor COVID-19

Ook Belgische kinderen en jongeren aan het woord

Zowel in Brussel en Vlaanderen luisteren verschillende organisaties naar de ervaringen en getuigenissen van jongeren tijdens de lockdown.

Het Franstalig Brussels parlement, de Délégué Général de la communauté française aux Droits de l’Enfant organiseert samen met verschillende partners een project van 4 mei tot 5 juni waarbij kinderen en jongeren (jonger dan 18 jaar) een creatieve getuigenis kunnen insturen. Tekeningen, videos, foto’s, gedichten en andere vormen van expressie worden dan gepubliceerd op hun website www.parlonsjeunes.be.
 

Het Kinderrechtencommisariaat, de Kinderrechtencoalitie en het Kenniscentrum Kinderrechten organiseerden een online-enquête bij 8- tot 17-jarigen om te peilen naar hun ervaringen en behoeften in coronatijden. De enquête liep van 11 tot 17 mei. Het resultaat kan je hier lezen.

Ontdek welke acties Plan International neemt om kinderen en gezinnen te beschermen tegen de impact van COVID-19.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!