Met de hulp van Plan International kon de 14-jarige Maria* ontsnappen uit haar huwelijk en terugkeren naar school. In Mozambique werkt Plan International actief aan het bestrijden van kindhuwelijken en ondersteunen we meisjes om opnieuw onderwijs te volgen. “Maar nu de scholen gesloten zijn, zeggen mensen dat het een vloek is die op mij rust omdat ik mijn man verlaten heb”, zegt Maria die op haar twaalfde trouwde.

Ik was heel blij om dit jaar terug naar school te gaan. Toen ik getrouwd was, durfde ik me niet eens voor te stellen dat ik op een dag opnieuw student kon zijn. Maar niet iedereen heeft mij gesteund toen ik ging scheiden en mij inschreef op school, omdat sommige mensen in mijn gemeenschap nog steeds geloven dat meisjes alleen voorbestemd zijn om echtgenotes en moeders te worden.

Zoals vele meisjes in Mozambique is Maria sinds 23 maart niet meer naar school gegaan, omdat de regering alle scholen van het land gesloten heeft om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Maar nu miljoenen meisjes thuis zitten, vreest men dat het aantal kindhuwelijken in het land zal toenemen.

Waar Maria – samen met haar ouders en zes broers en zussen – leeft, zijn veel meisjes al op jonge leeftijd getrouwd. Ze is bezorgd dat de uitbraak van het coronavirus zal leiden tot meer kindhuwelijken. De noordelijke provincie Nampula heeft een van de hoogste kinderhuwelijkscijfers in Mozambique, met veel meisjes die trouwen aan het begin van de puberteit.

Sommige mensen in mijn gemeenschap raden jonge meisjes aan om te trouwen omdat ze denken dat de school dit jaar niet meer open zal gaan en dat we extra kosten zullen meebrengen aan onze arme gezinnen door thuis te blijven.

"Mijn familie moedigde mij aan om te trouwen omdat ze arm zijn en het zich niet konden veroorloven om schoolmateriaal voor hun zeven kinderen te betalen. Ik moest vroeg trouwen om zo de last voor hen te verminderen, zoals het kopen van uniformen en boeken. Mijn ex-man beloofde mijn familie dat hij me schoolmateriaal zou geven als ik met hem zou trouwen, maar het was een leugen en ik miste twee jaar school terwijl ik getrouwd was", legt Maria uit.

Mozambique heeft een van de hoogste percentages kindhuwelijken ter wereld, met bijna de helft van de meisjes die trouwen nog voordat ze 18 jaar worden. Een kindhuwelijk drijft meisjes vaak van school en veroordeelt hen tot een leven in armoede. Het maakt hen ook kwetsbaar voor fysiek en seksueel misbruik en ze zijn ook vaker het slachtoffer van tienerzwangerschappen.

Door het coronavirus zullen veel gezinnen in de gemeenschap het zich niet kunnen veroorloven om hun kinderen weer naar school te sturen, omdat velen hun werk hebben verloren en extra kosten dragen voor de aankoop van voedsel en sanitaire producten. Twee van mijn nichten, die 15 zijn, overwegen een man te zoeken die in deze moeilijke tijd voor hen kan zorgen. En vooral veel oudere mannen beloven hen dat.

Plan International zorgt ervoor dat meisjes tijdens deze pandemie geen slachtoffer worden van een kindhuwelijk door hen de kans te geven om hun rechten te leren kennen en hen te helpen hun opleiding thuis voort te zetten.

“Ik ontvang werkbladen waarmee ik mijn schoolwerk kan onderhouden nu de scholen zijn gesloten. Ik wil dat meer meisjes hun opleiding boven een huwelijk stellen door dezelfde kansen te krijgen die ik nu heb", zegt Maria.

Met 76 bevestigde gevallen van het coronavirus in Mozambique op 26 april, voorziet Plan International Mozambique, via haar samenwerking met het ministerie van Onderwijs, meisjes en jonge vrouwen in moeilijk bereikbare gebieden van afstandsonderwijs. Ook moedigen ze schoolraadsleden en ouders aan om het onderwijs van hun kinderen te steunen om zo te voorkomen dat meisjes tot een huwelijk worden gedwongen.

Toen Plan International mij hielp vluchten uit mijn eigen huwelijk en mij ook hielp om me opnieuw in te schrijven op school, besefte ik hoeveel ik van leren hou. Veel meer meisjes zullen nu het slachtoffer worden als ze niet de steun krijgen die ik nu ontvang.

*De naam is veranderd om de identiteit te beschermen
 

Meer informatie over de aanpak van Plan International tijdens de coronacrisis leest u hier.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!