De wereld vecht tegen het coronavirus en de maatregelen zijn overal voelbaar. Ook voor kinderen kan dit een verwarrende periode zijn en zorgt dit bij velen voor angst en stress. Wij zetten hieronder enkele tips op een rijtje over hoe je met je kinderen over COVID-19 kan praten.
1. Stel hen gerust: we staan er niet alleen voor
Kinderen kunnen op verschillende manieren met deze crisis omgaan. Het is belangrijk hen gerust te stellen en hen te tonen dat ze niet alleen zijn. Toon hen dat het normaal is dat ze zich wat angstig voelen, maar dat ze niet moeten panikeren omdat ze nooit alleen zullen zijn.
Daarnaast moeten ze zich ook comfortabel voelen om hun eventuele vragen of angsten te delen. Die vragen zijn namelijk vaak ingegeven door hun nood aan een gevoel van veiligheid. Moedig hen daarom aan om te spreken over hun gevoelens en beantwoord hun vragen met voldoende informatie opdat ze zich terug veilig kunnen voelen.
Vertel je kinderen over alle mensen die momenteel zo hard werken om onze veiligheid te garanderen: de wetenschappers, dokters, verpleegsters … Toon hen hoe tijdens crisissen als deze, mensen er voor elkaar zijn: familie, vrienden en buren helpen elkaar om door deze moeilijke tijd te komen. Door hen te vertellen over de vele goede doelen, organisaties en acties die mensen in nood steunen, toon je je kinderen dat ze er nooit alleen voor zullen staan.
2. "Wat als ook wij ziek worden?"
Kinderen kijken vaak naar de volwassenen: hoe gaan zij ermee om? Als die volwassenen geloven dat ze veilig zijn, zullen kinderen dat zelf ook makkelijker doen. Daarnaast kan het ook helpen hen uit te leggen waarom je je veilig voelt. Vertel hen wat je al over het virus geleerd hebt en over alle mensen die voor ons zorgen. Het zal hen helpen om zich veiliger te voelen.
3. Toon hen hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen
Leg aan je kinderen uit hoe belangrijk het is om je handen goed te wassen. Zing of verzin samen een leuk liedje om te zorgen dat ze dat grondig en lang genoeg doen. Vergeet daarnaast ook niet om zelf het goede voorbeeld te tonen door in je elleboog te hoesten en te niezen.

4. Visualiseer het virus, het kan hen helpen om het beter te begrijpen
Aan de hand van voorwerpen kan je kinderen helpen het virus te visualiseren. Het zal ervoor zorgen dat ze beter begrijpen waarom ze hun handen zoveel moeten wassen en waarom iedereen nu even binnen moet blijven.
Neem bijvoorbeeld een bal en leg uit dat het virus er net zo uitziet, maar dat hij kleine plakkerige armpjes heeft waarmee hij zich aan onze handen hecht. Het virus gaat zo over van hand tot hand. We kunnen het dus enkel tegenhouden door onze handen veel en goed te wassen.
Als kinderen vragen hebben over de symptomen (hoesten, kortademigheid, koorts, vermoeidheid), probeer het dan niet weg te wuiven, maar maak ook dat bespreekbaar.
5. Help hen manieren te vinden om te helpen
Vraag je kinderen eens wat zij zouden doen om mensen te helpen. Door hen aan te moedigen om zelf iets te ondernemen, verminder je hun gevoelens van hulpeloosheid.
Zelfs met een klein gebaar, zoals het extra wassen van hun handen, in hun elleboog hoesten of voldoende afstand houden van anderen in het openbaar, kunnen ze anderen beschermen. Stel hen voor om een brief te schrijven aan de buren, of skype regelmatig met de grootouders.
6. Zorg voor genoeg leuke en spontane momentjes...
Nu de kinderen niet meer naar school kunnen, voelen ze zich vaak rusteloos. Probeer de dagelijkse routine wat te breken door hen eens te verrassen, samen een uitdaging aan te gaan of een spel te spelen. Vergeet ook geen contact te houden met familie en hun vrienden van school door regelmatig te bellen of te skypen. Er zijn zoveel activiteiten die ze kunnen doen: motiveer hen om een dagboek bij te houden, probeer eens een virtuele museumrondleiding, leer samen een nieuwe taal of een paar leuke danspasjes…
En denk eraan: verveling is een goede basis voor creativiteit en nieuwe ontdekkingen. Je moet hen niet constant bezighouden en entertainen of hen dingen bijleren. Er zijn zoveel manieren om nieuwe dingen te leren, de beste zijn diegene die ze zelf ontdekken.
7. ... maar hou ook een routine aan
Tijdens een onzekere periode als dit, is het voor veel kinderen een geruststelling om hun vaste routine aan te houden. Probeer de regels rond het slapengaan, eten, douchen, schoolwerk en vrije tijd niet te veel te veranderen. Het gevoel van een doel te hebben, zal jou en je kinderen helpen om de stress onder controle te houden. En zonder stress zijn we veel productiever, gelukkiger en zelfverzekerder.
Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!
Meer nieuws
COVID-19: ontdek hoe plan international helpt
In België, maar ook in andere landen, roept Plan International de overheden op om de meest kwetsbare mensen te beschermen...
COVID-19: meest gestelde vragen
Alle antwoorden op uw vragen over uw Plan Ouderschap tot de impact op onze projecten, veiligheid van ons personeel en...