Meisjes én jongens hebben recht op een veilige leef- en leeromgeving. Maar in de stad staan meisjes voor meer uitdagingen. We luisterden naar hun ervaringen en bezorgdheden. Resultaat: een achtpuntenplan voor een veilige stad.

Steden groeien alleen maar

Steeds meer meisjes verhuizen naar de stad om te werken, te studeren en omdat er meer toekomstperspectieven op hen wachten. Naar schatting zullen tegen 2030 zo’n 700 miljoen meisjes in een stedelijke omgeving wonen.

Deze trend zou ervoor kunnen zorgen dat meisjes op latere leeftijd trouwen, dat ze minder kinderen krijgen en dat die bovendien gezonder zijn. Tegelijk brengt het leven in de stad ook risico’s en uitdagingen met zich mee. Steden zijn voor meisjes de gevaarlijkste plekken om te leven.

Meisjes hebben recht op een veilige leef- en leeromgeving. We luisterden naar hun ervaringen en bezorgdheden. Op basis van die informatie maakten we een achtpuntenplan dat steden veiliger maakt, in het bijzonder voor meisjes en jonge vrouwen.

Meisjes brengen de risico’s van hun wijk in kaart voor het project ‘Safer Cities’ in Cairo. Foto: Plan International

1. Alle meisjes moeten op een veilige manier toegang hebben tot onderwijs in de stad

Veel meisjes vertelden dat de weg naar school gevaarlijk is. Ze leerden om onveilige situaties te melden.

Safer Cities for Girls in India

2. Alle meisjes hebben recht op een leven zonder geweld in de stad

Meisjes uit Delhi leren zelfverdedigingstechnieken tijdens het project ‘Safer Cities’. Foto: Plan International

Meisjes moeten in hun stad kunnen leven zonder angst voor geweld of intimidatie. Vandaag zijn dergelijke praktijken in veel grote steden dagelijkse kost.

Voor het geval het echt nodig is én om hun zelfvertrouwen een boost te geven, leren we meisjes om zich te verdedigen. We werkten samen met het politiekorps van Delhi om zelfverdedigingslessen te organiseren voor meisjes van 13 tot 25 jaar.

3. Alle meisjes moeten kunnen leven in een veilige en gezonde woning

Lizeth (links) en Ariana uit Lima brengen tijdens een workshop de risico’s in kaart die ze in hun omgeving ervaren.

De zeventienjarige Lizeth woont in één van de 120 bouwvallige huisjes die werden neergepoot tegen een rotsige bergwand ten noorden van Lima. Gemiddeld delen ongeveer vijf mensen er één- of tweekamerwoonsten. Geen enkel huis is voorzien van stromend water.

Meisjes en ouders zijn hier altijd alert voor gevaar … ’s Avonds blijven meisjes binnen, want het risico op kidnapping en mensenhandel is hier heel reëel.

Iedereen krijgt hier te maken met geweld, maar de risico’s zijn stukken hoger voor mij, omdat ik een meisje ben.

Lizeth nam deel aan het project ‘Safer Cities’ om de gevaren voor meisjes in Lima in kaart te brengen. Op die manier worden problemen tastbaar en komen we dichter bij oplossingen.

4. Alle meisjes moeten zich veilig kunnen verplaatsen in de stad

My, 17, hielp een reeks stripalbums ontwerpen om jongeren te leren hoe ze kunnen omgaan met diefstal, geweld en intimidatie op de bus in Hanoi.

In steden als de Vietnamese hoofdstad Hanoi hebben meisjes een pak meer mogelijkheden dan op het platteland. Aan de andere kant lopen ze er een veel groter risico op intimidatie en op misbruik.

We werken samen met tienermeisjes, buschauffeurs en controleurs om bussen veiliger te maken in Hanoi, zodat meisjes zich veilig door de stad kunnen verplaatsen.

 5. Alle meisjes moeten toegang hebben tot betaalbare diensten in de stad

Meisjes grijpen digitale kansen in een Digital Learning Centre in Delhi.

Meisjes zouden toegang moeten hebben tot alle diensten die de stad biedt. Ze zouden zich nergens geremd mogen voelen omwille van veiligheidsredenen.

Daarom zette Plan International India, in samenwerking met mobiele operator Ericsson, 12 Digital Learning Centres op in enkele van de meest kwetsbare buurten van Dehli.

Het project bezorgt 15.000 meisjes tussen 15 en 25 jaar toegang tot ICT, waardoor het ontwikkelen van digitale vaardigheden in een veilige omgeving binnen handbereik ligt.

6. Alle meisjes hebben recht op een goede, leeftijdsgeschikte job in een gezonde stadsomgeving

Meisjes uit een kwetsbare wijk in Delhi leren cruciale vaardigheden in het Saksham Centre.

Slechts 9 % van de 35 miljoen jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar in de steden van India hebben een officiële job.

Een innovatief opleidingsprogramma helpt duizenden jonge vrouwen uit de buitenwijken van Delhi aan een goede job. Ze breken er met vooroordelen over wat vrouwen kunnen.

Via het Saksham programma – wat empowered betekent in Hindi – geeft Plan International India nieuwe kansen aan meisjes. Het programma helpt meisjes betere jobs te vinden door een combinatie van vaardigheidstraining met een veranderde houding tegenover meisjes uit kwetsbare wijken.

7. Alle meisjes moeten recht hebben op veilige plekken in de stad

 

Faridah, 18, loopt dagelijks gevaar in haar woonplaats Kampala. Foto: Plan International

In de Oegandese hoofdstad Kampala lopen meisjes dagelijks veiligheidsrisico’s. Nadat haar vriendin op straat stierf, richtte Faridah samen met Plan International een actiegroep op van jonge mensen die dapper werken om van de stad een plaats te maken waar meisjes niet langer in gevaar zijn.

Samen bespreken we welke aspecten problematisch zijn en welke oplossingen er in de buurt te vinden zijn. In het steegje waar mijn vriendin werd aangevallen, is er nu straatverlichting.

Faridah en haar groep werken daarnaast aan het verhogen van zelfvertrouwen en assertiviteit bij meisjes.

Nu dienen we tenminste klacht in bij de politie als we aangerand worden.

 8. Alle meisjes moeten inspraak hebben bij het veiliger en toegankelijker maken van steden

Deze meisjes uit Vietnam kunnen de Minecraft workshop voor een veilige stad best smaken. Foto: Plan International

Gamingtechnologie zorgt er in Vietnam voor dat een groep meisjes van hun stadsomgeving een veiligere plek kan maken.

Ze visualiseren een veiligere samenleving met behulp van software van het bedrijf Mojang, de bedenkers van de populaire game Minecraft.

De creatieve ontwerpen van de meisjes toonden verrassend simpele, maar cruciale elementen die een stad veilig kunnen maken. Denk maar aan straatverlichting, wegwijzers, vuilnisbakken en hekken in hun buurten.

INVESTEER IN MEISJESRECHTEN

Seksueel geweld en seksuele intimidatie moeten stoppen. Steun de acties van Plan International zodat meisjes en jongens over de hele wereld zij vrij in de stad kunnen bewegen, vrij van gendergerelateerd geweld en vooroordelen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!