Overal ter wereld voeren jongeren actie met Plan International voor meer genderlijkheid. Zodat de straten van hun steden veilig zijn. Zodat alle meisjes naar school kunnen gaan, hun dromen waarmaken en ze op eigen benen kunnen staan... net zoals jongens. In België namen vorig jaar 14 jonge activisten het op tegen seksuele intimidatie. Klaar om hen te ontmoeten?

Gedurende enkele maanden zwierven 14 jonge activisten door de straten van Brussel om hun buurt te verkennen met een genderbril: voelen de meisjes zich veilig in de stad? Zo nee, wat is er nodig om dat te veranderen? Via hun foto's vragen de jongerenactivisten van Plan International België andere jongeren, politieke leiders en volwassenen om naar hen te luisteren en actie te ondernemen. Het project wordt ondersteund door Canon en Equal.brussels.

 

Maak kennis met de jongerenactivisten van Plan International België

Dihlane, 18

Engagementen aangaan, dat wil voor mij als jongere zeggen dat ik mijn ideeën omzet in actie. Ik wil boven alles laten zien dat liefde en geluk waarden zijn die we delen. Het idee van kinderrechten en gelijke rechten is absoluut noodzakelijk, maar evengoed moeten we dat idee begrijpen én er naar handelen. Persoonlijk nam ik deel aan het project omdat ik het best leuk vond. Ik hou van fotografie en ik kende Plan International van een vorig project.

 

Dihlane, 18. Foto: Plan International/Bea Uhart

Kamilia, 17

Mijn motivatie om deel te nemen aan dit project? Ik heb altijd interesse gehad voor fotografie. Het feit dat we volop onze fantasie kunnen gebruiken, vind ik super! Fotografie is voor mij een soort van vrijheid. Ik heb geleerd om met een fototoestel te werken, en om mijn fantasie te gebruiken en mijn gevoelens door te geven via foto's.

Kamilia, 17. Foto: Plan International/Bea Uhart

Ibrahima, 20

Ik vind fotografie geweldig, ook al heb ik nog veel te leren. Plan International gaf me de kans om nieuwe vaardigheden te leren. Ik kan niet wachten om te zien welke veranderingen we samen zullen realiseren!

Ibrahima, 20. Foto: Plan International/Bea Uhart

Juliette, 15

Een jaar geleden ontdekte ik dit project via Plan International. Het was de bedoeling om problemen rond veiligheid in Brussel vast te leggen op foto. Tijdens het project kreeg onze jongerengroep de kans om fotografietechnieken aan te leren met hulp van enkele grote namen in de fotografie. We fotografeerden doorheen de wijken van Brussel. Via onze beelden slaagden we erin om de boodschap mee te geven over het verbeteren van de stad, vooral op vlak van veiligheid. Dit project was voor elk van ons heel verrijkend!

 

Juliette, 15. Foto: Plan International/Bea Uhart

Manuela, 18

Fotografie is één van mijn passies. Toen ik over dit project hoorde, was ik aangemoedigd door twee dingen. Ten eerste: foto’s maken! En het tweede: ik wil heel graag deel uitmaken van een ngo. Tijdens het project heb ik veel bijgeleerd, zowel over fotografie als over Plan International België. Ik vond het een mooie ervaring met geweldige personen.

Manuela, 18. Foto: Plan International/Bea Uhart

Natanael, 18 ans

Ik vond fotografie leuk en wou ook iets doen met mensenrechten en vechten voor gelijkheid. Nu heb ik meer geleerd over gendergelijkheid. Ik heb ervaren hoe we zelf een invloed kunnen hebben op onze gemeenschap en hoe we actie kunnen ondernemen tegen onderdrukking.

Natanael, 18. Foto: Plan International/Bea Uhart

Nour, 14

Ik wilde deelnemen aan dit project omdat ik heel erg hou van fotografie en van het idee om via fotografie de problemen aan te kaarten waar vrouwen en meisjes dagelijks te maken krijgen. Door dit project van Plan ken ik nu fotografietechnieken, leerde ik mensen interviewen op straat en heb ik inzicht over de vele verschillende manieren waarop je een boodschap kan overbrengen.

Nour, 14. Foto: Plan International/Bea Uhart

Pauline, 15

Ik nam met heel veel plezier deel aan de activiteit van Plan International België en Canon. Het was een toffe ervaring die me de ogen heeft geopend voor nieuwe oplossingen en voor enkele problemen. Het is aangenaam om foto’s te gebruiken om je aan het denken te zetten. De week vorming in de krokusvakantie was enorm verrijkend. Het functioneren van een stad bekijken en begrijpen vanuit foto’s is een prachtig project.

 

Pauline, 15. Foto: Plan International/Bea Uhart

Quinty, 16

Fotografie is mijn passie, ik kan er mezelf helemaal in ontwikkelen. Ik laat mensen met mijn foto's zien hoe ik de wereld bekijk. En ook hoe ik sommige dingen wil veranderen of juist in de kijker wil zetten. Ik vind de mening van anderen zeer belangrijk. Zelf ben ik een zeer open-minded persoon. En sta ik open voor meningen. De reden waarom ik aan dit leerrijke project deelnam, is om de meningen en de kijk van anderen mensen te ontdekken en te koesteren. Hopelijk doe ik verrijkende levenslessen op.  Ik heb de camera beter leren kennen. En Brussel, uiteraard.

Quinty, 16. Foto: Plan International/Bea Uhart

Rimsha, 16

Foto’s hebben altijd iets te vertellen. Daarom ben ik heel gepassioneerd door fotografie. Ik wou deel uitmaken van dit project omdat ik van de ambassadeurs van Canon veel dingen ging leren die ik niet kon. En ik heb veel geleerd: bijvoorbeeld hoe we effecten in een foto kunnen stoppen via licht en door enkele settings te veranderen.

Rimsha trapt het avondevent van de tweede Global Girls’ Summit af met haar persoonlijke verhaal en een sterke boodschap voor meisjes.

Rimsha, 16. Foto: Plan International/Bea Uhart

Romane, 15

Mijn passie voor fotografie en het sociale luik van het project vormden een grote inspiratiebron tijdens het project. Ik leerde eropuit te trekken met een professioneel fototoestel en hoe ik ideeën, emoties en een boodschap over kan brengen via een foto. Ik ben me bewust geworden van heel wat zaken en nu wil ik ook anderen informeren over de oorzaken en gevolgen van onveiligheid in steden.

Voor de Girls Takeover op 11 oktober (Wereldmeisjesdag) nam Romane de teugels over van Brieuc de Meeûs, CEO van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB.

Romane, 15. Foto: Plan International/Bea Uhart

Yaara, 15

Ik was erg gemotiveerd voor het project dat Plan International België in samenwerking met Canon op poten heeft gezet. We mochten via fotografie een boodschap overbrengen over de plaats van vrouwen in onze samenleving en over oplossingen om de positie van meisjes/vrouwen te verbeteren.

Ik kreeg door dit project technieken onder de knie om goede foto’s te maken, een emotie over te brengen via een foto, een boodschap mee te geven en een verhaal vertellen. Ook leerden we mensen op straat aanspreken en interviewen.

Yaara, 15. Foto: Plan International/Bea Uhart

Yousri, 17

Ik nam om verschillende redenen deel aan dit project. Allereerst ben ik zelf Brusselaar en wil ik hier heel wat zaken veranderen. Ten tweede ben ik geïnteresseerd in politiek, en dit project heeft hoe dan ook een politieke inslag. En een laatste reden: ik hou enorm van fotografie! Ik ontdekte en leerde tijdens het project heel wat vaardigheden. Hoe je een geslaagde foto maakt bijvoorbeeld, en hoe je alle mogelijkheden van een fototoestel optimaal gebruikt. Ook kan ik nu beter mijn gedachten omzetten in woorden en leerde ik om zelfvertrouwen te hebben.

Yousri, 17. Foto: Plan International/Bea Uhart

Meer weten? Volg ons op Instagram en schrijf je in op de nieuwsbrief! 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!