"Sinds we in het dorp schoon water hebben, kan ik me eindelijk concentreren op mijn studie. Ik wil graag dokter worden dus het is belangrijk dat ik het goed doe op school."

- Shesheg, 13 jaar, Ethiopië

De jonge Shesheg hoeft geen enkele les meer te missen sinds de lokale partners van Plan International een drinkwatertank installeerden in haar dorp. Water is levensnoodzakelijk. Toch heeft wereldwijd 1 op 10 geen toegang tot proper en drinkbaar water. Terwijl net water alles kan veranderen. Het boost de lokale economie, vermindert ziektes en infecties, is bevrijdend voor vrouwen en geeft kinderen, met name meisjes, de kans om zich op school en een betere toekomst te focussen. 

Wist je dat

 • Drinkbaar water levens redt? 
  In heel wat landen drinken mensen besmet water, met alle gevolgen vandien. Vooral baby's en kinderen zijn kwetsbaar voor infecties en ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan drinkbaar water. Zo is diarree doodsoorzaak nummer twee bij kinderen jonger dan 5 jaar.
   
 • Er meer kinderen, voornamelijk meisjes, naar school gaan dankzij drinkwatervoorziening, hygiëne en sanitair? 
  Meisjes helpen vaak bij het huishouden. Een van de taakjes is water halen. Soms stappen ze wel uren met een zware jerrycan op de rug.
   
 • De hygiëneklasjes op school écht impact hebben?
  Samen met de lokale scholen leren we kinderen om telkens de handen te wassen na de maaltijd en het toiletbezoek. De kinderen geven het op hun beurt door aan broertjes en zusjes enzovoort.
   
 • Meisjestoiletten op school de scholingsgraad van meisjes sterk doet stijgen?

Drinkbaar water voor iedereen. Altijd.

Iedereen heeft recht op drinkbaar water, altijd en overal. Het bouwen van waterputten en toiletten is prioritair, ook in afgelegen plattelandsgebieden. Onze lokale partners werkt samen met de gemeenschap zodat ze na de installatie zelf aan de slag kunnen.

Extreme droogten, zware overstromingen

Teveel of net te weinig water? Tijdens catastrofes zijn drinkbaar water en een goede hygiëne nog belangrijker. Ontdek de acties van Plan International België rond drinkwatervoorziening en een goede hygiëne tijdens en na:

De aardbeving in Ecuador

De aardbeving in Nepal

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!