Op 16 april 2016 trof een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter de noordkust van Ecuador, met desastreuse gevolgen, waaronder 600 dodelijke slachtoffers. De provincies Manabí en Esmeraldas kregen het het zwaarst te verduren. Om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken, reageerde Plan International onmiddellijk met humanitaire hulp. Daarna volgde bijstand om de economische schade te beperken, het onderwijssysteem terug op gang te brengen en werd psychosociale en emotionele ondersteuning geboden.

Heel wat gezinnen werden geconfronteerd met bijkomende uitdagingen op het vlak van opvoeding, zorg en bescherming van hun kinderen in de nasleep van de natuurramp. De weinige middelen die er waren, onder andere om gendergerelateerd geweld en tienerzwangerschappen te voorkomen, werden immers nog schaarser. Dit bemoeilijkte de terugkeer naar het dagdagelijkse leven van heel wat gezinnen.

 

Een aanpak die werkt

Het project van Plan International richt zich daarom op het herstel van het levensonderhoud door de gezinnen opnieuw veerkrachtig te maken en door jonge moeders te ondersteunen als zij nieuwe ondernemingen opstarten. Hierdoor kunnen zij op hun beurt autonomer in het levensonderhoud van hun jonge kinderen voorzien, wat meer kansen biedt aan peuters en kleuters. In het kanton Pedernales in Manabí krijgen ouders ook workshops rond positief ouderschap en opvoedingstechnieken. Dit zorgt ervoor dat hun peuters en kleuters zich optimaal kunnen ontwikkelen. Om seksueel misbruik van kinderen te voorkomen, krijgen leerkrachten op basisscholen bovendien workshops over het belang van seksuele voorlichting.

We leerden dat de ontwikkeling van heel jonge kinderen erg belangrijk is. Dat wist ik niet. Ik kocht geen speelgoed, waardoor mijn zoontje zelden speelde. Hier kreeg ik een klein autootje dat onmiddellijk de aandacht van mijn zoontje trok. De workshops inspireerden ons om met dagelijkse materialen speelgoed te maken. We leerden ook welke spelletjes het best bij de leeftijd en de ontwikkeling van onze kinderen passen

Mama van een gezin uit het project, Ecuador

 

Wat hebben we verwezenlijkt?

  • 192 leerkrachten op basisscholen werden gesensibiliseerd over het belang van seksuele voorlichting om seksueel misbruik van kinderen te voorkomen.
  • 170 volwassenen en 210 kinderen namen deel aan workshops over positief ouderschap.
  • 63 vrouwen maken deel uit van coöperatieve vrouwenondernemingen.
  • Jonge moeders bundelden hun krachten in 3 gemeenschappen en zetten samen een zaak op.
  • Het project in Pedernales werd uitgebreid van 3 gemeenschappen naar 8 gemeenschappen.
  • Wil je graag meer informatie over onze impact? Lees dan zeker verder in ons jaarverslag.

Duurzame financiering

Dit project werd gefinancierd dankzij de donateurs van Plan International België die bijdroegen aan het noodhulpfonds van Plan International België.

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!