Meisjes die het risico lopen om op reis genitaal verminkt te worden, krijgen de tip om een lepel in hun slip te steken. Zo geraken ze niet door de metaaldetector en kunnen ze op het laatste nippertje gered worden door het luchthavenpersoneel. Dit nieuws deed vorige week de ronde in de Belgische media. Eureka! Of is er toch meer aan de hand? 

Een lepel tegen genitale verminking: mirakeloplossing?

De simpele truc komt overgewaaid uit Zweden en Groot-Brittannië. Ze is overgenomen door Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets, die de maatregel vorige week tijdens een persconferentie voorstelde, samen met een reeks andere voorstellen om genitale verminking te stoppen. Maar de realiteit is niet zo simpel als de krantenkoppen doen uitschijnen.  

De boodschap naar meisjes toe is onaanvaardbaar

Op het eerste zicht lijkt het een idee dat kan werken. De buzz die is ontstaan kan ervoor zorgen dat jonge meisjes die zich bewust zijn van wat hen te wachten staat voortaan een uitweg hebben, vlak voor ze het vliegtuig opstappen. Maar met wat afstand kunnen we niet anders dan vaststellen dat de manier waarop dit laatste redmiddel de voorbije week in de media is voorgesteld, ook risico's meebrengt. De onderliggende boodschap die we uit de berichtgeving konden afleiden is de volgende: of je genitaal verminkt wordt of wordt uitgehuwelijkt, hangt uiteindelijk van jou af. Doe iets (en steek in uiterste nood een lepel in je slip) of doe niets en onderga je lot. De verantwoordelijkheid rust op jouw schouders. En dat is onaanvaardbaar.

  • Vele meisjes weten niet wat hen te wachten staat voor ze vertrekken.
  • Waarom zouden meisjes die zich wel bewust zijn van de risico's vertrouwen hebben in het luchthavenpersoneel, als het hen niet is gelukt om hun vrienden en leerkrachten in vertrouwen te nemen? 
  • Meisjes worden steeds jonger genitaal verminkt: in veel landen zijn meisjes jonger dan vijf of zelfs nog maar een baby. Onder die omstandigheden kunnen ze zich al zeker niet verzetten.

 

Er bestaat gewoon geen mirakeloplossing tegen genitale verminking. De strijd tegen genitale verminking moet eerst en vooral gevoerd worden via intensief lokaal sensibiliseringswerk, samen met ouders en familieleden. Lang voor de meisjes in de luchthaven terechtkomen. Dat is een werk van lange adem, zowel in België als in de landen van herkomst. Wereldwijd zijn minstens 200 miljoen vrouwen en meisjes genitaal verminkt. En volgens de laatste cijfers van 2016* lopen in België 8.600 meisjes het risico om besneden te worden. Dat is bijna twee keer zoveel als vijf jaar geleden.

GAMS België en Plan International zijn voorstander van innovatieve manieren om genitale verminking te stoppen. De resultaten die Plan International boekt in Sub-Sahara-Afrika tonen dat aan. Een preventieve aanpak afgestemd op lokale culturen, die focust op dialoog met, medewerking van en informatie voor iedereen - kinderen, besnijdsters, traditionele chefs, onderwijzers, ouders -zorgt ervoor dat minder meisjes slachtoffer worden van genitale verminking en kindhuwelijken.

Dit opiniestuk werd geschreven door Fabienne Richard (GAMS België) en Jonathan Moskovic (Plan International) en is integraal te lezen op Knack.be: 'Genitale verminking: een lepel alleen zal het mes niet tegenhouden

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!