Op 17 augustus waren de Salvadoriaanse parlementsleden het unaniem eens: het is hoog tijd voor een totaalverbod op kindhuwelijken in het land. Uitstekend nieuws want in El Salvador trouwen 25% van de meisjes voor hun 18e verjaardag. El Salvador sluit zich met deze beslissing aan bij Honduras, die vorige maand kindhuwelijken bij wet verbood. 

Geen achterpoortjes meer

Kindhuwelijken waren al verboden in El Salvador maar het controversiële artikel 14 uit het familierecht liet uitzonderingen toe bij zwangerschap. Minderjarige meisjes konden worden uitgehuwelijkt aan een veel oudere man onder druk van de ouders en met toestemming een rechter wanneer het meisje zwanger was of een kind had. Het akkoord van het meisje? Dat was nergens voor nodig.

Carmen Elena Aleman, directeur van Plan International in El Salvador, is blij met de beslissing van het parlement:

Het is een enorme stap voorwaarts in onze strijd voor meisjesrechten. Miljoenen meisjes in El Salvador worden het slachtoffer van een kindhuwelijk en dragen er levenslang de gevolgen van. We hebben jaren campagne gevoerd om deze wet erdoor te krijgen. Maar het werk gaat voort. Het vergt tijd om de gewoontes en overtuigingen in de maatschappij te veranderen. We zullen onze inspanningen moeten verdubbelen om de gemeenschappen te informeren over de rampzalige gevolgen van kindhuwelijken voor meisjes.  

Kindhuwelijken ontnemen meisjes hun rechten en hun jeugd. Meisjes die te vroeg trouwen, lopen meer risico om vroegtijdig te stoppen met school en zwanger te worden. Een zwangerschap en de bevalling zijn moeilijk en zelfs gevaarlijk voor de gezondheid van moeder en kind. Vele minderjarige meisjes ondergaan huiselijk en seksueel geweld in een gedwongen en liefdeloos huwelijk. 

Naast de desastreuze impact op hun fysieke en mentale gezondheid, ontneemt een kindhuwelijk meisjes het recht op economische onafhankelijkheid en te beschikken over haar eigen lichaam. Dit is een grove schending van hun fundamentele mensenrechten die we niet mogen tolereren. 

We vragen dan ook aan de overheid en rechterlijke instanties om alles in het werk te stellen dat dit laatste achterpoortje wordt gesloten en de wet streng wordt toegepast. We moeten deze praktijk uitroeien, onze meisjes beschermen en hen de controle over hun leven en toekomst in handen geven. - Carmen Elena Aleman. 

Meer weten over onze projecten voor meisjes

 

Het verbod op kindhuwelijken is een stap in de goede richting voor meisjes in El Salvador Foto: Plan International/Luis Tobar

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!