Het festival Esperanzah! in Floreffe heeft de campagne #safestival van Plan International niet afgewacht om stappen te ondernemen tegen seksuele intimidatie. Lang voor de zomer werkten organisatie en vrijwilligers al aan oplossingen om het fenomeen een halt toe te roepen. Resultaat: het SACHA-plan. We interviewen Clémentine Squevin, coördinator van het plan.
Seksuele intimidatie: geen enkel festival blijft gespaard
Kleinschalig of gigantisch, elektro of reggae, seksuele intimidatie is er op elk festival, zo blijkt uit onze opiniepeiling. De organisatie van het festival Esperanzah! in Floreffe was niet blind voor deze realiteit en ging met een groep vrijwilligers aan de slag om dit fenomeen op te lossen vanaf zomer 2018. Clémentine Squevin, een supergemotiveerde vrijwilligster, trekt het plan SACHA.
Hoe kwam plan SACHA tot stand?
Clémentine Squevin: de organisatie van Esperanzah! was zich bewust van het probleem. Er waren in het verleden al klachten geweest rond intimidatie, maar die werden behandeld zoals andere veiligheidsincidenten. Ze kregen geen specifieke opvolging. We hadden vorige edities ook workshops rond omgaan met intimidatie, maar door gebrek aan een specifieke procedure, werden veel gevallen van aanranding waarschijnlijk nooit gemeld.
De stijgende aandacht die het onderwerp de laatste maanden kreeg - bijvoorbeeld door de #Metoo-beweging - bracht alles in een stroomversnelling. Enkele vrijwilligers van Esperanzah! staken de koppen bij elkaar en werkten in enkele weken concrete oplossingen uit: het plan SACHA is een feit.
Hoe werkt het plan SACHA?
Clémentine Squevin: SACHA is het letterwoord voor ‘Safe Attitude Contre le Harcèlement et les Agressions’ wat letterlijk betekent 'veilige houding tegen intimidatie en agressie'. Het plan gaat op vier vlakken de strijd met intimidatie aan: sensibilisering, preventie, vorming en ondersteuning voor slachtoffers.
Concreet vinden festivalgangers op 3 standen op het festival een aantal tools waarmee ze intimidatie kunnen voorkomen of er juist op kunnen reageren. Zo is er bijvoorbeeld een spel waarmee je tegen intimidatie kan ingaan aan de hand van een verbale zelfverdedigingskit. Er worden bijna 3.000 van deze kits verdeeld op Esperanzah!.
We voorzien ook een snelcursus van een kwartier waardoor elke bezoeker van de stand een 'Sacha' kan worden. Een persoon tot wie je je kan richten als er zich misbruik voordoet. We volgen hierbij een beetje het 'Bob'-principe, waarbij de 'Sacha's' een duidelijke badge dragen.
Daarnaast krijgen 1.500 festivalvrijwilligers en uiteraard ook de medewerkers en het security-personeel een opleiding.

Wat met gevallen van intimidatie? Hoe gebeurt de opvolging?
Clémentine Squevin: We riepen een noodoproepnummer in het leven. Wie dat nummer belt, komt in contact met een persoon die opgeleid is om dergelijke zaken aan te pakken. Het telefoonnummer zal op armbandjes staan die we uitdelen en het zal zichtbaarheid krijgen op het hele festival. Mensen die met intimidatie te maken krijgen, kunnen terecht in een 'safe zone', waar ze opgevolgd en ondersteund worden door een medische professional.
Los van deze plek voor (potentiële) slachtoffers, voorzien we sowieso 3 publieke 'safe zones' waar iedereen terecht kan voor advies in een rustige omgeving. 's Nachts staan de medewerkers van het Rode Kruis paraat als er problemen zijn. Zij krijgen uiteraard ook een training over dit onderwerp.
Op dit moment lijken jullie zo goed als de enigen die deze problematiek aanpakken. Hoe komt dat?
Clémentine Squevin: Esperanzah! is een festival dat heel geëngageerd is als het om sociale kwesties, en in het bijzonder om ongelijkheid, gaat. Er zijn meer festivals die er iets rond doen, maar de huidige actualiteit smeekt om concrete acties van de organisatoren, ook al zijn ze helemaal gefocust op de muzikale voorbereidingen. Het is het juiste ding om te doen.
SACHA is een pilootproject. Het zal ervoor zorgen dat we onze acties constant kunnen verbeteren en bijsturen, maar we hopen ook dat het project andere festivals zal inspireren, net zoals we zelf graag bijleren van hoe ze het op andere festivals aanpakken. Dergelijke uitwisselingen zijn altijd verrijkend. En nuttig!
Meer weten:
- Alles over onze campagne #safestival
- Stel de organisatie van je favoriete festivals concrete vragen en inspireer hen om dit voorbeeld te volgen!
HULP NODIG?
Seksuele intimidatie en geweld zijn serieuze zaken. Heb je vragen, hulp nodig of ben je bezorgd om iemand? Blijf er niet mee zitten. Veel informatie vind je op seksueelgeweld.be. Ben je minderjarig en chat je liever anoniem met een gespecialiseerde medewerker van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling? Dat kan nu op nupraatikerover.be.
Zit je met vragen over relaties, je lichaam of seks? Je vindt een heleboel informatie op de website www.allesoverseks.be van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa.
Met klachten kun je terecht bij de politie. In sommige gevallen kan ook het Instituut voor gelijke kansen van vrouwen en mannen je helpen.
SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF
Gedurende de zomermaanden zochten we samen met jongeren naar oplossingen tegen seksuele intimidatie op zomerfestivals. Wist je trouwens dat Plan International België niet enkel in België werkt voor meisjesrechten? Onze teams werken in meer dan 70 landen erg hard om ervoor te zorgen dat meisjes en jongens wereldwijd dezelfde kansen krijgen. Blijf op de hoogte van onze acties wereldwijd.
Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!
Meer nieuws
De stad een veilige plek voor meisjes? 8 manieren waarop het kan!
Meisjes én jongens hebben recht op een veilige leef- en leeromgeving. Maar in de stad staan meisjes voor meer uitdagingen...
Roze Riksjas doorbreken taboes in de straten van Pakistan
In Pakistan rijden roze driewielige karretjes van Plan rond. Het gaat om een taxidienst voor vrouwen, met vrouwen aan het...
Vader-dochterteam strijdt tegen tienerzwangerschappen
Diep in het Andesgebergte in Ecuador, in de provincie Chimborazo, woont de 17-jarige Gladys. Haar droom is om ooit arts te worden. Haar...