Fatima (13) woont in het noordoosten van Nigeria. De terreurorganisatie Boko Haram maakt het er voor miljoenen meisjes en jongens onmogelijk om naar school te gaan. Maar dankzij de school op wielen van lerares Patim (50) komt hier verandering in. Want wat doe je als de weg naar school te gevaarlijk is voor kinderen? Dan breng je de school tot bij hen.  

In de schaduw van een zeildoek dat haar beschermt tegen de brandende zon, beleeft de 13-jarige Fatima een moment dat ze nooit zal vergeten: haar eerste schooldag.

In het dorp dat ze met haar familie moest ontvluchten, zo'n 160 kilometer verderop, was het te gevaarlijk voor Fatima om de les bij te wonen. Het risico op ontvoering in het noordoosten van Nigeria is zo groot dat veel ouders hun dochters niet meer naar school laten gaan. 

Hier zal ik eindelijk leren lezen, schrijven, tellen ... Het zal me later helpen. Ik zou graag dokter willen worden, om mijn familie en anderen te helpen.

Fatima, leerling, 13 jaar oud
Patim geeft les aan Fatima en haar klasgenoten.

 

Mobiele scholen brengen hoop en een normale jeugd

Patim zorgt er met haar school op wielen voor dat ontheemde kinderen zoals Fatima in Nigeria wél onderwijs krijgen. Met haar gemotoriseerde driewieler, een 'keke napep', rijdt ze door Maiduguri van klas tot klas. Wanneer haar leerlingen haar zien aankomen in de keke napep lopen ze opgewonden naar haar toe en roepen ze "tante" of "mama".

De meerderheid van mijn leerlingen zijn moeten vluchten en velen zijn nooit naar school geweest. Sommigen hebben hun ouders of familieleden verloren. Voor hen ben ik veel meer dan een leerkracht. 

Patim, leerkracht van de mobiele school, 50 jaar

Dankzij de mobiele school kan Patim zoveel mogelijk meisjes en jongens bereiken. In de ochtend krijgen Fatima en haar klasgenoten taal- en rekenlessen, in de namiddag reist Patim verder. De hoop die Patim met haar mobiele school brengt is aanstekelijk en laat de kinderen toe opnieuw een normaal leven te leiden.

Ze zijn erg leergierig en beleven tijdens de lesuren een bijna normale kindertijd. Vooral voor meisjes is dit moment erg belangrijk. Velen zouden getrouwd zijn als ze niet de mogelijkheid hadden om naar de les te komen. Onlangs kwam een vader me bedanken. Hij vertelde me dat hij van plan was zijn dochter uit te huwelijken maar dat hij zich had bedacht door de komst van de mobiele school.

De behoeften zijn enorm

Er komen steeds meer kinderen aan in Maiduguri. Met bijna 1,7 miljoen mensen die hun dorpen moesten ontvluchten om elders hun toevlucht te zoeken, worden de mobiele scholen van Plan International overstelpt. 

Daarom heeft Plan International 32 nieuwe leercentra gebouwd in de staat Borno en zijn er niet minder dan 42 nieuwe scholen in aanbouw die vanaf juli 2018 opengaan. Het beheer van de leercentra en de voortzetting van de onderwijsactiviteiten zijn in handen van de overheid.

Daarnaast ondersteunen we leerkrachten ter plaatse met educatieve trainingen en speciale opleidingen in psychosociale ondersteuning. 

In totaal zullen tegen 2018 154.000 kinderen naar school gaan in een veilige omgeving. Een ambitieus resultaat, maar dat is nodig om te voldoen aan de enorme nood aan onderwijs in het gebied. In Nigeria gaan meer dan 10 miljoen kinderen niet naar school.

Meer weten over

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!