Elke minuut worden 7 meisjes besneden. Mali is een van de landen waar vrouwenbesnijdenis het vaakst voorkomt. Maar samen met Plan International hebben tientallen dorpen beslist om de praktijk, die voor meisjes ernstige medische én psychologische gevolgen heeft, een halt toe te roepen.
“Ik dacht dat ze me zouden doden”
In Mali zijn 9 op de 10 vrouwen besneden. Maria was 8 toen haar grootmoeder besloot om haar te laten besnijden. Vijf jaar later getuigt ze over die dag die haar leven drastisch veranderde:
Ik smeekte hen om me te laten gaan. Maar ze hebben niet geluisterd en voerden de besnijdenis uit.”
Door de ingreep heeft het meisje chronische gezondheidsproblemen en pijnlijke regels. De psychologische impact blijft het ergst. Maria droomt regelmatig dat ze wordt ontvoerd en verminkt.
“Nooit zal ik toelaten dat mijn kleindochter wordt besneden”
Kady, nu 60, voerde bij Maria de besnijdenis uit. Ze vertelt: “Mijn eigen grootmoeder besneed meisjes. Zij heeft me het beroep geleerd. Wanneer meisjes flauwvielen, veel bloed verloren, of zelfs overleden, zeiden vrouwen als mijn grootmoeder dat het aan de kwade geesten lag. Ik geloofde hen. Door met de mensen van Plan International in discussie te gaan, begrijp ik nu dat veel vrouwen de praktijk wilden stoppen, maar dat ze het niet durfden te zeggen. Het heeft mijn ogen geopend. Mijn kleindochter is niet besneden. Nooit zal ik het laten gebeuren. In ons dorp worden meisjes niet meer besneden.”
74 Malinese dorpen verwerpen vrouwenbesnijdenis
In de gemeenschap van Maria en Kady en in 73 andere dorpen in Mali, behoort vrouwenbesnijdenis dankzij het werk van Plan tot het verleden.
Onze lokale medewerkers gaan de dialoog aan met vrouwen die besnijdenissen uitvoeren, met religieuze leiders en dorpshoofden, families, gezondheidsmedewerkers… Ze maken hen duidelijk dat genitale verminking vreselijke gevolgen heeft en nemen beetje bij beetje de overtuigingen en vooroordelen weg die aan de basis van de praktijk liggen.
Na maanden van discussies, debatten en informatiesessies, nemen inwoners het engagement op om elke vorm van genitale verminking in hun dorp uit te bannen. Het engagement krijgt extra betekenis via ceremonieën, georganiseerd op de Internationale Dag tegen Vrouwenbesnijdenis.
Net als kindhuwelijken vormt vrouwenbesnijdenis een ernstige schending van de rechten van het kind, die op verschillende niveaus moet bestreden worden: strengere wetgeving en een betere afdwingbaarheid ervan voor de rechtbanken, sensibilisatie op sociaal vlak en een mentaliteitsverandering bij religieuze leiders.
Meer info
- Wat is genitale verminking?
- 10 key facts over vrouwenbesnijdenis
Bekijk hier een filmpje over vrouwenbesnijdenis in Afrika (ondertiteld in het Engels):
Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!
Meer nieuws
Libanese verkrachters niet langer vrijuit als ze met slachtoffer trouwen
Vandaag maakte Libanon komaf met het beruchte artikel 522 uit de strafwet. Daardoor kunnen daders van verkrachting niet langer aan...
GIRLS IN ICT: een app om tienerzwangerschappen te stoppen
Het internet is niet meer weg te denken. Ook niet in de regio’s waar onze collega’s hard werken om meisjes...
Video: jongeren treden met elkaar in dialoog via radio
Op maandag 13 februari, Wereld Radio Dag, stellen we je graag voor aan Brisa. Deze jonge presentatrice uit Nicaragua laat...