Ze praat met pretoogjes en enthousiaste handgebaren. En als ze voor een groep jongeren staat, voel je meteen de energie die ze overbrengt. In een wijk als Nueva Prosperina in Ecuador - geteisterd door straatintimidatie, geweld en drugs - zijn sociaal werkers als Georgina van onschatbare waarde. 

Georgina (42) werkt al tien jaar voor Plan International in Ecuador. “Ik ga voortdurend op zoek naar strategieën om echt impact te hebben”, vertelt ze. In Nueva Prosperina is dat nodig. Het is een arme buitenwijk van Guayaquil, de grootste stad van Ecuador. Veel mensen leven er in haveloze huisjes, meisjes zitten er vaak opgesloten omdat het buiten te gevaarlijk is, jongens staan onder druk om de macho uit te hangen en zich bij bendes aan te sluiten, en de verleiding is groot om goedkope heroïne te proberen, vermengd met rattenvergif.

Werken met jongeren is cruciaal

“Plan International is hier het enige alternatief”, zegt Georgina. “We betrekken kinderen al van op jonge leeftijd. Maar werken met jongeren is ook belangrijk. Zij zitten op een cruciale leeftijd. Het is onze ambitie om ervoor te zorgen dat ze positief in het leven blijven staan, dat ze leren na te denken, dat er naar hen geluisterd wordt, en dat ze kansen krijgen om anderen te inspireren.”

Georgina geeft het voorbeeld van Jhon, een jongen van 19 die haar “een moeder, zus en vriendin tegelijk” noemt. Georgina werkt al vier jaar met Jhon. “Vroeger was hij veel meer in zichzelf gekeerd en tegelijk ook macho, zoals zoveel jongens hier. In vier jaar tijd is Jhon veel veranderd. Hij denkt na over zijn toekomst, zoekt manieren om te kunnen studeren en helpt anderen op de goede weg.”

Machocultuur brengt meisjes in gevaar

“De machocultuur weegt enorm”, zo gaat Georgina verder. “Jongens die huilen omdat ze pijn hebben krijgen verwijtend te horen dat ze homo zijn. En mannen beslissen alles. Zelfs wat je als vrouw moet aantrekken. Want als je wordt lastiggevallen en je draagt een korte rok of short, dan is het zogezegd je eigen schuld.” Het zijn diepgewortelde cliché-denkbeelden, die de vrijheid van meisjes beperken en hen zelfs in gevaar brengen. “De moord op vrouwen omwille van het vrouw-zijn, ‘femicidio’, is hier een groot probleem.”

Maar als je Georgina bezig ziet - bevlogen wanneer ze kritische vragen op jongeren afvuurt, geestig wanneer ze hen met humor iets probeert duidelijk te maken, en warm wanneer iemand haar steun zoekt – dan geloof je dat de toekomst er misschien wel anders zal uitzien.

INVESTEER IN MEISJESRECHTEN

Seksueel geweld en seksuele intimidatie moeten stoppen. Steun de acties van Plan International zodat meisjes en jongens over de hele wereld zij vrij in de stad kunnen bewegen, vrij van gendergerelateerd geweld en vooroordelen. Steun onze projecten.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!