Het internet is niet meer weg te denken. Ook niet in de regio’s waar onze collega’s hard werken om meisjes gelijke kansen te geven. In Oost-Timor, een eiland onder Indonesië, is de smartphone hét middel om tieners info te geven over tienerzwangerschappen.

Zelfs leerkrachten zijn hier vaak beschaamd om over seksualiteit te praten. Je kunt je wel inbeelden dat een app met info en een vraagknop ideaal is om meisjes te leren grenzen te stellen.

Etha Mota, Plan International Oost-Timor.

Het taboe op seks is enorm. Wanneer jongeren seks hebben, dan zullen ze er met niemand over praten. Ze weten ook niet goed hoe hun lichaam werkt en hoe meisjes zwanger worden. Kennis over voorbehoedsmiddelen? Heel beperkt. En in een relatie is het de jongen of man die het voor het zeggen heeft. Die mix zorgt ervoor dat veel meisjes op jonge leeftijd zwanger worden.

De app reageert op vragen van jongeren over seks

Een app om tienerzwangerschappen te stoppen

Met als doel het aantal tienerzwangerschappen terug te dringen, heeft Plan International samen met partner Marie Stopes én een groep meisjes een app ontwikkeld. Die zorgt ervoor dat jongeren op een heel laagdrempelige manier via hun smartphone aan informatie over hun lichaam en seks kunnen geraken. Enkele vragen die recent werden gesteld aan de professionals achter de app: “Hoe wordt een baby gemaakt?” en “Waarom mogen we ons haar niet wassen wanneer we onze maandstonden krijgen?”

Aan de app is ook een chatgroep gekoppeld en tieners kunnen er medische afspraken mee maken.

Ik probeerde vroeger al informatie op te zoeken op internet, maar ik vond bijna niets in mijn taal. Nu is het superhandig om in vertrouwen vragen te kunnen stellen aan professionals of in de chatgroep

Maria (16)

Grazinha (15) bevestigt. “Met deze app leren we dat sommige mythes over maandstonden en ons lichaam totaal niet kloppen en doen we eindelijk wetenschappelijke kennis op.”

Overal digitaal

Oost-Timor is niet het enige land waar we de digitale wereld toegankelijker maken voor jongeren, en in het bijzonder voor meisjes. Enkele voorbeelden: in Oeganda en Ethiopië hebben we ‘SmartUp Factories’ opgericht. Plekken op maat van jongeren, waar verschillende activiteiten worden georganiseerd en jongeren gratis toegang hebben tot computers en internet. Ze leren er ook omgaan met allerlei digitale tools. In China werkten we samen met leerkrachten rond vooroordelen. Nu denken ze niet langer dat een carrière in de ICT-sector alleen voor jongens is weggelegd. En in de Dominicaanse Republiek leren meisjes programmeren.

Zin om meisjesrechten te steunen? 

Via het projects sponsoring van Plan International zorg je ervoor dat meisjes en jongens dezelfde kansen krijgen bij het opgroeien. 

 

Girls in ICT Day

De Girls in ICT Day is een initiatief van de International Telecommunication Union (ITU). Het heeft als doel meisjes en jonge vrouwen aan te moedigen om te kiezen voor studies of een carrière in de informatie- en communicatietechnologie (ICT). Het gaat er niet enkel om dat meisjes digitale technologie leren te gebruiken, maar ook dat ze het leren te creëren.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!